Autor Wątek: Czujnik poziomu oleju w Yaris Verso 1.3  (Przeczytany 7368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
Czujnik poziomu oleju w Yaris Verso 1.3
« dnia: 14 Września 2014, 20:43:03 »
Witam, mam pytanie gdzie w Yarisie Verso rok 2000 z silnikiem 1.3 znajduje się czujnik poziomu oleju.
Wydaje się, że u mnie on nie działa, ostatnio jak był sprawdzany olej okazało się, że nie ma go zbyt wiele.
Nawet na bagnecie nie było śladu po nim a kontrolka gasła po zapaleniu silnika.
Trochę dziwne bo jakieś 1000 km wcześniej sprawdzałem poziom i było w połowie bagnetu, a ostatnio przy sprawdzaniu już go nie było.
W sumie od założenia silnika przejechane na tym oleju około 8000 i nie ubyło milimetra a za 1000 km. gdzieś wyparował.
Dolałem jakieś 1,5l i przejechałem jakieś 1000 km i nie ubyło nic więc jak wyparował wcześniej zagadka.
Silnik pewno uratował ceramizer który był wlany po wymianie silnika, pareset km poszło z niskim stanem oleju.
Ale odbiegłem trochę od tematu, jak jest taki czujnik to w którym miejscu?.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Czujnik poziomu oleju w Yaris Verso 1.3
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2014, 21:13:41 »
nie ma takiego czujnika.
masz bagnet i czujnik cisnienia.
skoro czujnik cisnienia nie zapalal ci kontrolki to cisnienie bylo i ceramizer nic nie musial ratowac.

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Września 2014, 07:43:27 »
No super tylko oleju weszło dokładnie zmierzyłem 1,8 L i na bagnecie nie było śladu po tym, że olej jest.
Jak uważasz, że to stan wystarczający to producent stanowczo za wysoko zamieścił na bagnecie punkty kontrolne. Mógł je obniżyć o te kilka centymetrów. Jak ciśnienie w silniku ma mierzyć poziom oleju?, przynajmniej u mnie się to nie sprawdziło.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Września 2014, 08:06:32 »
Przykro mi - ale nie wiem jak mam ci pomoc w zrozumieniu tego problemu.  :wallbash:

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Września 2014, 09:27:32 »
Szczerze to też nie wiem, jak czujnik podciśnienia oleju ma spełniać swoje zadanie i wykryć niski poziom oleju to w moim przypadku tego nie zrobił. Mam drugi silnik z kompletem czujników, spróbuję przekręcić z tamtego silnika. Są tam dwa czujniki które można wykręcić, jeden po wykręceniu ma końcówkę jak zwykła śruba drugi z małą dziurką i jakby śrutem w środku. Czy jest to ten drugi czujnik?.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Września 2014, 14:04:03 »
Od poziomu oleju masz bagnet i basta.
Napisalem Ci ze czujnika poziomu nie ma.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Września 2014, 14:26:00 »
dziś ja będę tym cierpliwym  :cheesy:
kolego szafarz- yaris obecność oleju wykrywa, mierząc jego ciśnienie. Czy oleju jest dużo ponad max, czy tylko minimalna ilość wystarczająca do utrzymania ciśnienia- kontrolka zgaśnie.
Do silnika wchodzi Ci 3,5-4l oleju. Widocznie 2l które pozostały były wystarczające dla utrzymania ciśnienia i kontynuowania jazdy. Co nie znaczy, że jest to zdrowe dla silnika na dłuższą metę.
Krótko i na temat- zapalona kontrolka wskazuje dopiero stan "mocno krytyczny", stan "dolej oleju" wskazuje jedynie bagnet.

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Września 2014, 10:28:34 »
Ok, dziękuję i nie zawracam głowy. W każdym razie nie sądzę by to było prawidłowe ale cóż widocznie toyota w tej wersji tak ma i jest to normalnym zjawiskiem. Pozostaje kontrola przed każdym uruchomieniem silnika  <kucharz>

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Września 2014, 11:20:05 »
Ależ dramatyzujesz, jak baba (nie ubliżając forumowym Paniom).
Jeśli nawet Twój silnik jest w stanie opłakanym i żre prawie litr na 1000km to wystarczy bagnet oleju wyjąć raz na 3-4 tankowania.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Września 2014, 13:01:21 »
nie sądzę by to było prawidłowe

Trzymajcie mnie prosze  :shock:

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Września 2014, 20:28:36 »
Niestety nie pobiera ani grama oleju, od momentu jak dolałem zrobiłem 1700 KM na bagnecie naciąłem stan oleju i ani nie drgnęło. Nie wiem jak się to stało, że olej wyparował ale nie o to chodzi. Chodzi o źle działającą kontrolę jego stanu. Szczerze to nie wiedziałbym, że go nie ma aż do jego zatarcia jakby nie to, że raz w tygodniu mam około kilometra do podjechania pod bardzo stromą górkę. Tam właśnie z tygodnia na tydzień był odczuwalny spadek przez pierwsze 600km zwalałem to na jakość paliwa (gazu). Dopiero trzecie tankowanie doprowadziło do sprawdzenia stanu oleju. Jakby nie te górki to na równej drodze zajechałbym silnik do końca bo tak nie był odczuwalny spadek mocy.
Więc możemy się śmiać, jak trafi Ci się coś podobnego to może sam zaczniesz się zastanawiać co jest nie tak.
Tym czasem dziękuję za okazaną pomoc :), temat do zamknięcia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl