Autor Wątek: YARIS 2001 - 1.0 - przerywa;-/  (Przeczytany 12866 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mirash

• Toyot Leżący
  • *
YARIS 2001 - 1.0 - przerywa;-/
« dnia: 15 Września 2014, 11:09:14 »
Witam,
potrzebuję mądrej głowy (bo co kilka to nie jedna), Yaris 2001 Francuz przerywa, zachowuje się jakby brakowało mu paliwa( brak mocy, szarpie silnikiem, na wolnych obrotach także ).
Sprawdzałem rezystancję cewek -ok
przepustnica wyczyszczona,
przepływomierz wyjęty z mojego YARKA i podmieniony - bez zmian
wymienione świece
przeczyszczony zaworek wolnych obrotów
ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co można by sprawdzić ( istnieje możliwość zatkania się siatki w zbiorniku paliwa? )

Dzięki z góry za podpowiedzi, pozdrowiam

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
Odp: YARIS 2001 - 1.0 - przerywa;-/
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Września 2014, 11:14:12 »
odepnij sondę i się przejedź
TIIDA '09

Offline Mirash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Września 2014, 20:54:06 »
sonda pracuje normalnie od 0,2-0,8 v, a jakie ma być zachowanie auta po odłączeniu ( przed czyszczeniem ICS-a i na odłączonej sondzie wogóle nie chciała chodzić na wolnych obrotach). Dodam, że na zimnym silniku pracuje normalnie ma moc przyspiesza normalnie , po rozgrzaniu zaczynają się cyrki z szarpaniem. Nie jestem pewien czy zaworek został dobrze przeczyszczony jutro carbocleaner i do dzieła jeszcze raz ( po dmuchnięciu w kanał znowu zaczął ciężej chodzić także niema pewności czy cały syf wyszedł.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Września 2014, 20:59:16 »
jeśli pierw nie wyskrobałeś syfu na sucho to na pewno został

TIIDA '09

Offline Mirash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2014, 19:26:59 »
Przepustnica wyczyszczona ( bez zmian ), podmieniona przepustnica z inenej yariski bez zmian na zimnym chodzi jak ta lala, jak silnik się rozgrzeje przerywa, dusi się, na wolnych gaśnie, macie jeszcze jakieś pomysły co można by looknać ?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2014, 20:30:07 »
Może katalizator się zatyka po rozgrzaniu albo ciasne luzy zaworowe na wydechach.
Gazik jest?

Offline Mirash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2014, 21:20:38 »
juz po testach, na zimnym silniku rowniez zaczelo sie szarpanie i gasl bylo czuc paliwem, po odlaczeniu lamby w miare sie obroty ustalily komp przyjal srednia wartosc 0,43V . zrobiliśmy rundę honorową z obrotami 4 -6 tys. ( de facto przedmuchał się katalizator bo odczyt na biegu jałowym 2 sondy był w granicach 0,4 V ; teraz jest ok). Podłączyliśmy spowrotem lambę wskazania jak najbardziej prawidłowe autko jezdzi jak nalezy. Grzlak zmierzona równiez - jest ok. jutro się zobaczy czy na zimnym szarpie jezeli tak tzn ze lamba pada. Jeszcze odczyty przy zimnym silniku dla lambdy kolo 0,8 V byly jak loknelismy na wykes to wtedy dostaje za duzo paliwa. jutro bedzie chwila prawdy ;-)

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2014, 00:19:09 »
wsadź drugą sondę w miejsce pierwszej, obowiązkowo klema na 5 minut (żeby korekcje się skasowały)

jak dasz radę to podmień jeszcze wtryski - ta sonda wydaje mi się mało prawdopodobna...

Offline Mirash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2014, 16:11:33 »
No i witam ponownie pełen sukces, jednak lambda nie była do końca uwalona i cośtam podawała do kompa co objawiało się złą mieszanką. Po wymianie lambdy autko odzyskało moc chodzi jak zegarek, pozdrawiam
Mirek

Offline adasiek231

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V gen
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Grudnia 2015, 18:39:58 »
Jeśli można odgrzać temat to mam prośbę mógłby ktoś napisać jaką mają mieć rezystancję cewki w yaris 1.0 bo szukam po necie i nie mogę znaleźć  :wallbash:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl