Autor Wątek: pytanie o ksenony  (Przeczytany 8538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
pytanie o ksenony
« dnia: 01 Października 2014, 11:20:06 »
Witam kolegow i kolezanki. Mam pytanie do uzytkownikow aurisek przed liftem ktorzy maja fabrycznie ksenony.  Czytalem w necie ze w avensisie t25 ksenony to masakra bo ponoc odblysniki szybko koroduja i ksenony swieca jak swieczki. Jak to sie ma do waszych aurisek czy tez tak samo sie dzieje czy ksenony caly czas swieca super? Pytam bo kupilem pare dni temu aurisa z fabrycznymi ksenonami i nie wiem czego sie spodziewac czy powinny swiecic super jasno czy tak sobie. Prosze piszczie. Pozdro

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
Odp: pytanie o ksenony
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2014, 20:53:54 »
Witam
Powiem tak, światło jasne i białe przed autem, ale żeby jakieś ach i ochy, to nie. Liczyłem przy ksenonach na coś więcej. W Corolli przy markowych żarówkach halogenowych miałem podobnie.
Sam jestem ciekawy, jak to wygląda u koleżanek i kolegów "Aurisowców"

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Października 2014, 20:57:31 »
Co prawda mam doświadczenia z Verso ale podzielam zdanie poprzednika. Nie ma "och" i "ach" po przesiadce z E12 na H7.

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Października 2014, 10:04:41 »
Posiadam Auriske z fabrycznymi ksenonami od 3 lat i jak narazie jestem bardzo zadowolony. Różnica między normalnymi h7 np jest ogromna a światło mocne i białe. Do tej pory nie miałem żadnych problemów poza wymianą żarników, ale dodam że mam założone światła dzienne i za dużo nie jeżdze w nocy więc może i to wpływa na wydłużony okres działania bezawaryjnego.

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2014, 09:45:40 »
Ja mam Auriskę co prawda dopiero od miesiąca ale wcześniej miałem Mondeo także na xenonach i stwierdzam jedno, w Auris świecą dużo lepiej. W mondeo przez 5 lat użytkowania raz wymieniłem "żarówkę" zobaczymy jak w Toyocie :) W ogóle stwierdzam, że xenony to [cenzura] fajna sprawa szczególnie przy padającym deszczu i mokrej nawierzchni, jak szukałem samochodu to koniecznie musiał być na xenonach i każdy następny też będzie musiał  :-)  :-)

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Października 2014, 11:14:11 »
Cieszy mnie ze piszecie na temat waszych swiatelek.
Zalozylem ten post bo jeden ksenon swiecil mi duzo slabiej i myslalem ze winny jest wypalony odblysnik. Ale kupilemauto z niemiec a tam jeśli dobrze sie orientuje to nie ma jeszcze debilnego przepisu jazdy na swiatlach przez caly rok wiec nie możliwe zeby odblysnik byl wypalony. Z ciekawosci wyjalem zarnik i okazalo sie ze banka z gazem zrobila sie cala mleczna co wskazuje na zuzyty palnik. Kupilem dwa nowe oryginalne philipsy 4800 k i siatla swueca jak w bajce. Po prostu super. Wiec koledzy jesli widzicie ze slabna wam swiatelka to trzy szybkie susy do sklepu i 1000% lepsze swiatlo. Ale zachecam do dalszej rozmowy na temat ksenonow w naszych zlotkach moze komus przydadza sie nasze rady

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Października 2014, 13:10:02 »
a w łatwy sposób odbywa się wymiana?? Pytam bo w niektórych samochodach to podobno katastrofa, w poprzednim Mondeo którego miałem tam wyjmowało się całą lampę ale ogólnie nie było to uciążliwe  :-)

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Października 2014, 05:32:27 »
Mi wymiana zajela 10 min. Najgorsze jest sciagniecie tego plastiku przy przednim pasie ale jest to konieczne bo bez tego ani rusz. Za pociagalem delikatnie do gory i wychodzil razem z zatrzaskami. Jak juz pozbedziecie się plastiku to sama wymiana zajmuje ok 2 min na jedna lampe. Sciagamy taka duża okragla gumę, przekrecamy taka srebrna "kostke" i palnik trzyma sie na takiej zaginanej sprezynce jak zwykla zarowka np. H7. Latwo i szybko bez sciagania lampy czy innych

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Października 2014, 23:00:41 »
I jeszcze jedna sprawa ktora moze komus pomoc. Czasami podczas jazdy gasl ten zarnik ktory slabiej swiecil i zrobił sie mleczny. Po ponownyn zapaleniu swiatel swiecil przez parę kilometrow po czym znowu zgasl i znowu musialem wylaczyc i wlaczyc swiatla i tak w kolko. Problemem okazal sie wlasnie zuzyty palnik. Po wymianie na nowe problem znikl.

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Października 2014, 09:13:18 »
ile zapłaciłeś za palnik?? tzn że oprócz żarówki ksenonowej wymienia się jeszcze palnik?? dobrze zrozumiałem??

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Października 2014, 23:47:52 »
żarnik wymieniasz
TIIDA '09

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Października 2014, 00:38:20 »
Żarnik i palnik?? Hehehe

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Października 2014, 20:16:57 »
Żarnik i palnik to to samo tylko różnie nazywane.

Offline andriu23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Października 2014, 21:37:10 »
Ostatnio wymieniałem żarnik, bo przestawał świecić, po wyjęciu okazało się że jest pęknięty i o dziwo świecił. Zapłaciłem 260 za phillipsa

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Października 2014, 08:52:02 »
Jak można żarnik i palnik wrzucać do jednego wora?? Przecież z definicji to dwie różne rzeczy?? No ale przynajmniej teraz już wiem :)

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl