Autor Wątek: Głośniki do aurisa. Które lepsze?  (Przeczytany 10613 razy)

Offline hertz2

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Głośniki do aurisa. Które lepsze?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Października 2014, 22:40:36 »
Skuteczność jest wyznaczana dla tych samych warunków, więc jest dobrym wyznacznikiem "sprawności" głośnika.
Inną sprawą jest analiza wykresu charakterystyki głośnika - wtedy można porównać "jakość" głośnika, czyli poprawność odwzorowania dźwięku.

"mają większe zapotrzebowanie na moc" - ???
jeżeli myślisz o impedancji, to używa się wartości standardowych: 4 lub 8 ohmów, więc o co chodzi?

Nie wiem czego nie rozumiesz bo tego uczy się już dzieci w szkole podstawowej w ohmach jest impedancja czyli tzw. opór elektryczny i ja nic o tym nie wspominałem. Pisałem o zapotrzebowaniu na moc a moc elektryczna jest wyrażana w W.

Offline hertz2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Października 2014, 22:42:29 »
ps. od siebie mogę polecić micro precision 5,16 + scan speak d 2904/60000 i będzie  :good:

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Października 2014, 00:40:52 »
Akurat o impedancji i obwodach prądu zmiennego mogę powiedzieć dużo  :-P
Moc jak sam napisałeś wyrażamy w watach (W) i oblicza się ją ( w uproszczeniu) ze wzoru: P=U*I
Natężenie prądu wynika z prawa Ohma i jest ilorazem przyłożonego napięcia do rezystancji obciążenia I=U/R

Skoro impedancja (czyli rezystancja dla prądów zmiennych) głośników jest stała (4ohmy) a prąd, który można uzyskać ze wzmacniacza jest również znany, to o jakim "mniejszym lub większym zapotrzebowaniu" bredzisz?  :laugh:

Dlatego też w stałych warunkach wartością określającą sprawność głośnika jest jego skuteczność. Jest miarodajna i zapewne to chciałeś nieudolnie powiedzieć: dla uzyskania tej samej skuteczności do lepszego głośnika musimy dostarczyć mniejszej mocy. :beer:
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline hertz2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Października 2014, 14:08:36 »
Skoro impedancja (czyli rezystancja dla prądów zmiennych) głośników jest stała (4ohmy) a prąd, który można uzyskać ze wzmacniacza jest również znany, to o jakim "mniejszym lub większym zapotrzebowaniu" bredzisz?  :laugh:
skoro jesteś tak biegły i obeznany to zastanów się co piszesz czy moc porównywanych głośników jest taka sama ??
Jak już odpowiesz sobie na to pytanie to możemy wchodzić w dalszą polemikę
Dlatego też w stałych warunkach wartością określającą sprawność głośnika jest jego skuteczność. Jest miarodajna i zapewne to chciałeś nieudolnie powiedzieć: dla uzyskania tej samej skuteczności do lepszego głośnika musimy dostarczyć mniejszej mocy.
po 2 w dalszej swojej wypowiedzi sugerujesz że jakość głośników oceniamy na podstawie ich skuteczności ?? Ja tam śmiem w to wątpić Tak więc widzisz może możesz powiedzieć dużo o impedancji i obwodach prądu zmiennego ale na pewno nie o car audio bo po prostu zaczynasz " nieudolnie bredzić".

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Października 2014, 14:14:52 »
Rynce opadają, więc tylko zacytuję klasyka: "nie chce mi się z toba gadać". Z mojej strony EOT.

Offline hertz2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Października 2014, 14:36:08 »
A szkoda ale rozumiem że nie chcesz się dalej kompromitować  :laugh:

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Października 2014, 17:56:54 »
...z internetowym trolem nigdy nie wygram, więc odpuszczam  :-P

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Października 2014, 18:04:23 »
Dobra wrzućcie na luz  :cheesy:
Lepiej niech ktoś wrzuci foty z przebiegu wymiany głośników.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Października 2014, 01:06:22 »
Dobra wrzućcie na luz  :cheesy: Lepiej niech ktoś wrzuci foty z przebiegu wymiany głośników.

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,30902.msg483222.html#msg483222

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl