Autor Wątek: Zmiana lamp na Hal. a silniczek regulacji??  (Przeczytany 3598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anesco1

• Toyot Leżący
  • *
Zmiana lamp na Hal. a silniczek regulacji??
« dnia: 20 Października 2014, 22:56:04 »
Wita proszę o pomoc. Posiadam Auris 2007 r z silnikiem 1.4 benzyna. Samochod kiedyś miał lekką stłuczkę z przodu i poprzedni właściciel po tym zdarzeniu zmienił zderzak na inny ze spryskami i lampy na xenonowe. Potwierdził to także serwis ( brak systemu samopoziomującego xenony) Zamówiłam nowe lampy halogenowe ale są one bez silniczków regulacji, proszę powiedzieć czy te z linku allegro będą pasowały bo sprzedawca ręki nie da sobie uciąć, że będa na 100 % pasować...

http://allegro.pl/silniczek-regulacji-reflektora-toyota-auris-valeo-i4686876868.html

Lampy nie były tanie więc silniczki szukam używane...

Liczę na szybką pomoc

Pozdrawiam

Offline anesco1

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zmiana lamp na Hal. a silniczek regulacji??
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Października 2014, 18:14:55 »
Widze nikt nie jest w stanie mi pomoc, a czy ktokolwiek wie czy silniczki regulacji lamp roznia sie czyms od lamp xenonowych od halogenowych?? A może ktos zna numery silniczkow ktore sa do czego...

Prosze poratujcie...

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Października 2014, 18:19:45 »
przykro mi, ale silniczki nie występują w katalogu jako osobna część, więc ciężko powiedzieć

musiałby się wypowiedzieć ktoś to to wkładał tak jak Ty chcesz
TIIDA '09

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2014, 18:22:46 »
Nikt nic nie napisał, bo bez sensu wprowadzać kogoś w błąd ze swojej niewiedzy.
Ja bym kupił ten silniczek z aukcji na próbę.Nie kosztuje dużo a wg. obowiązującego prawa, mozesz go zwrócić bez podania przyczyny.

Offline anesco1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2015, 12:14:36 »
Witam lampy zmienione i silniczki choc bardzo podobne to jednak troszke sie roznia i te od xenonow nie pasuja do halogenow.

Mam jeszcze male pytanie czy regulacja lamp jest tylko w zakresie gora, dol, czy jest takze prawo lewo poniewaz wydaje mi sie jakby prawa lampa swiecila za bardzo na pobocze...

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Stycznia 2015, 12:47:30 »
Lampy, poza regulacją silniczkiem, posiadają śruby regulacyjne, tak w płaszczyźnie pionowej, jak i w płaszczyźnie poziomej. To takie plastikowe, białego (kremowego) koloru przeważnie na śrubokręt "krzyżak" kręciołki :-). Za pomocą tej regulacji ustawia się wstępnie reflektory,  a regulacja silniczkami to już ustawienie precyzyjne zależne od warunków obciążenia pojazdu. Powodzenia w ustawianiu!!! :good:

Offline anesco1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2015, 17:22:32 »
A wiesz gdzie dokładnie znajduje się śruba do ustawiania poziomego? Pionowe ustawienie znalazłem natomiast poziomego nigdzie nie widzę.

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2015, 18:50:29 »
U mnie w maskownicy, tej zakładanej od góry mocowanej na spinki, jest taki owalny, eliptyczny otwór po jednej i drugiej stronie. Trzeba posiadać długi wkrętak i poprzez te otwory w kierunku błotnika można zauważyć takie same śruby, jak dla regulacji pionowej. Oczywiście do regulacji pionowej, jak pewnie zauważyłeś, też jest dostęp za pomocą długiego wkrętaka, ale bliżej błotników, pod małym ukosem, poprzez prowadniczki. Dobrze polukaj, poświeć latarką i odnajdziesz. Przy problemach proponuję zdemontować osłonę nad chłodnicą i wówczas znacznie łatwiej zlokalizować te kręciołki.

Offline terex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2015, 18:50:41 »
Podłacze sie pod temat . Panowie powie mi ktos jakie czesci potrzeba zeby Xenony zalozyc?(Auris I po lifcie) Na dzien dzisiejszy mam zwykłe lampy,reczna regulacja brak spryskiwaczy.Dzieki

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Stycznia 2015, 19:21:36 »
Terex, moim skromnym zdaniem, daj sobie spokój. Może efekt i jest, ale przy dobrych żarówkach zwykłe lampy świecą niemal (to moja prywatna opinia) tak dobrze, jak ksenony. Oczywiście nigdy im nie dorównają, ale czy warta skórka za wyprawkę???
Zabawy niemało, a efekt  może być różny. Powiem jeszcze raz spróbuj założyć markowe żarówki (nie + 110%, czy inne wynalazki.) kosztuję ok. 60 - 80 zł za komplet, a efekt na pewno będzie.
JASNOŚCI ŻYCZĘ!!!

volti

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Stycznia 2015, 20:07:52 »
Ja mam pytanie odnośnie regulacji ręcznej lamp. Mam ustawione mijania dobrze a drogowe świecą  w górę.  Gdy obniżę lustro za pomocą pokrętła przy lampie to zaś drogowe świecą dobrze a mijania bardzo nisko. O co w tym chodzi? W SKP nie mogli sobie też z tym poradzić.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Stycznia 2015, 20:09:27 »
Ja mam pytanie odnośnie regulacji ręcznej lamp. Mam ustawione mijania dobrze a drogowe świecą  w górę.  Gdy obniżę lustro za pomocą pokrętła przy lampie to zaś drogowe świecą dobrze a mijania bardzo nisko. O co w tym chodzi? W SKP nie mogli sobie też z tym poradzić.
Drogowych się przecież nie ustawia  :o
Mają świecić prosto i może Ci się tylko wydaje, że świecą do góry.

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Stycznia 2015, 21:39:32 »
Czasem złe żarówki, albo źle założone, powodują, że lampy nie świecą dobrze. Znów z mojego skromnego doświadczenia powiem, że żarówki kiepskiego producenta pozostawiają w tym względzie wiele do życzenia. Proponuję założyć (precyzyjnie osadzając w gnieździe) żarówki dobrego producenta.

volti

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Stycznia 2015, 19:55:39 »
Żarówki kupione w Toyocie więc czy są kiepskie? Źle nie da się tych żarówek zainstalować bo mają specjalne wypustki. Ręcznie regulując wysokość lampy zmienia się także wysokość świecenia świateł drogowych - całe lustro się przestawia z tego co zaobserwowałem. Nie ma możliwości tego jakoś ustawić. Chyba że ktoś z was ma pomysł?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl