Autor Wątek: Problem z ogrzewaniem w Corolli Verso d4d  (Przeczytany 37173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline simper

• Toyot Leżący
  • *
Problem z ogrzewaniem w Corolli Verso d4d
« dnia: 28 Października 2014, 10:50:26 »
Witam

Mam problem z ogrzewaniem - jeśli włączam ogrzewanie w tryb "auto" czyli komputer wyłącza nawiew do czasu kiedy silnik się zagrzeje, to w momencie kiedy jest już ciepły i nawiew zaczyna dmuchać - nadal dmucha zimnym powietrzem z nawiewów.

Dopiero jak go porządnie zagrzeje (jazda na wyższych obrotach) to powoli zaczyna lecieć letnie powietrze. Jak stanę na światłach znów zimne.   

(nie wiem czy ma to związek ale w lecie przy włączonej długo klimatyzacji w upalne dni czasami zaczyna lecieć z nawiewów para wodna. Po wyłączeniu na pare minut - znowu działa poprawnie)

Gdzieś znalazłem informację że może to być zanieczyszczona chłodniczka w nagrzewnicy ? Ktoś miał z tym do czynienia ? Jak się do tego dobrać ew jak wyczyścić?

Dzieki
Pozdrawiam

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Problem z ogrzewaniem w Corolli Verso d4d
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Października 2014, 11:23:44 »
po pierwsze sprawdz poziom plynu w ukladzie chlodzenia (nie w zbiorniczku).
Nie chces straszyc ale to przewaznie jest objaw uszkodzonej uszczelki pod glowica.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Października 2014, 15:52:34 »
Fakt,na początek:  termostat, próba na dwutlenek węgla w układzie chłodzenia, sprawdź korek oleju,czy nie ma kakao pod spodem, może tylko zablokował się Tobie element odpowiedzialny za otwieranie obiegu ciepłego powietrza? Kiedyś w Omedze miałem taki przypadek i tysiące podejrzeń.

Offline simper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Października 2014, 16:15:04 »
Czy działanie termostatu lub np tego elementu odpowiedzialnego za otwieranie obiegu ciepłego powietrza można sprawdzić samemu ? (np zlokalizowac, rozezbrać i nagrzać auto ?) czy raczej u mechanika ?
Dodam że akurat w w vesro (nie wiedzieć czemu) nie ma standardowego wskaźnika temperatury - jest tylko niebieska kontrolka (jak jest zimny) brak kontrolki (obstawiam jak się nagrzeje) i czerwona kontrolka (obstawiam jak jest przegrzany - chociaż ta jeszcze się nie zapaliła - na szczescie :) )

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2014, 18:36:48 »
Lepiej podjedź do mechanika,który również może podłączyć Tobie komputer pod auto. Na podnośniku,sprawdzi ręką odpowiedni wąż,czy termostat się otwiera,a na komputerze sprawdzi temperaturę silnika.Powinien mieć również specjalny przyrząd,taką pipetę ,którą zanurzy w zbiorniczku z płynem chłodniczym i wykryje ewentualne przedostawanie się dwutlenku węgla do chłodziwa,czyli wykryję ewentualną usterkę uszczelki pod głowicą,gdyż owy dwutlenek węgla powoduje zapowietrzanie się układu chłodzenia,co w rezultacie łatwo zobaczyć właśnie po problemie z ciepłym nadmuchem. Jedź szybko na sprawdzenie.Warto zapłacić 50-70zł i mieć spokojną głowę.Mnie również nie podoba się rozwiązanie z brakiem wskaźnika temperatury w Corolli Verso.

Offline simper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Października 2014, 11:58:41 »
Tak zrobię. Wczoraj wykluczyłem ta klapkę zamykającą obieg ciepłego powietrza. Ponieważ jak trochę pojechałem na wyższych obrotach i w końcu zaczął dmuchać ciepłym powietrzem i wtedy skręciłem od razu na minimalną temperaturę to mimo wysokich obrotów przestał grzać - czyli wynika z tego ze zamkniecie/otwarcie obiegu działa prawidłowo. Tak czy inaczej faktycznie gdzieś podjadę.   

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Października 2014, 22:20:26 »
a nie prosciej sprawdzic ten poziom cieczy ?
jazda bez plynu (jesli jest go malo) moze sie kiepsko skonczyc.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2014, 22:35:39 »
Ja w Carismie mam tak samo.W Roverze też było podobnie.Po wielu bojach z tym drugim pomogło odpowietrzanie układu razem z nagrzewnicą.W pierwszym przypadku też winą powinien być zapowietrzony układ.Odłączałem kilka razy podgrzewacz przepustnicy i trochę płynu się ulało.Poziom płynu w zbiorniczku może być ok ale w chłodnicy mało.Nie wiem czy posiadasz jej dodatkowy korek ale jeśli tak to warto tam zajrzeć.Powinno się to robić na zimnym silniku.

Offline kaka121

• Początkujący
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2015, 20:43:42 »
witam
jeżeli jest plyn ,układ odpowietrzony to dobrze jest sprawdzić elektronikę po prostu przeczyscic u mnie podzialalo

Offline jacek_gdynia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2015, 21:34:11 »
po pierwsze sprawdz poziom plynu w ukladzie chlodzenia (nie w zbiorniczku).
Nie chces straszyc ale to przewaznie jest objaw uszkodzonej uszczelki pod glowica.

Moze glupie pytanie ale moze kolega opisac jak sprawdzic inaczej poziom plynu niz odkrecajac korek na zbiorniczku wyrownawczym? Pytam bo mam podobny problem... co prawda po dolaniu pomaga na jakis czas ale pozniej wydaje mi sie ze znow albo sie zapowietrza albo ubywa a takie pogody ze nie widac tak naprawde zeby cieklo. Chyba ze spala go co wiadomo nie bylo by to nic dobrego, jeszcze nie bylem na tescie.

Offline jacek_gdynia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lutego 2015, 14:33:23 »
Dzisiaj byłem w ASO na teście dla zainteresowanych koszt sprawdzenia dwutlenku wegla w płynie chłodniczym to 61zł (ASO RUMIA). Na szczescie w moim przypadku nic nie wykazało...  :good:

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lutego 2015, 19:28:46 »
A gdyby wykazało co to może oznaczać?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lutego 2015, 19:55:42 »
Walnięta uszczelka pod głowicą.Ewentualnie pęknięta głowica.

Offline jacek_gdynia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lutego 2015, 22:34:13 »
Dokładnie nic dobrego chyba najdroższa rzecz jaka jest możliwa do naprawy w tych silnikach... dwumas to przy tym pikus  :grin:
Ale panowie z serwisu dodatkowo mnie uspokoili ze w większości przypadkow problem dość  często spotykany był w silnikach 2.2 d4d a 2 litrowki z serii 1CD to poczciwe i chyba najlepsze diselki.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lutego 2015, 00:31:13 »
jak ktoś chętny w 3 mieście to mogę za friko pomierzyć co2 w płynie :cheesy:
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl