Autor Wątek: Auris 1.4 d4d dziwne drgania  (Przeczytany 6442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stryju

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.4 d4d dziwne drgania
« dnia: 05 Listopada 2014, 09:28:23 »
Witam, mam dziwny problem z moim Aurisem 2010 1.4 d4d przebieg 98 kkm. Po odpaleniu i w trakcie jazdy auto chodzi bez zastrzeżeń, problem pojawia się po dojechanie do celu i w trakcie parkowania auto dostaje dziwnych drgań/klekotania i wydobywa się dziwny dźwięk tak jakby buczenie. Auta drga nawet już po zaparkowaniu i jak stoi w miejscu tak jakby coś wpędzało go w wibracje i plastik uderzał o plastik. Dziwne jest to o tyle że przy starcie i w trakcie nic nie występuje tylko na wolnych obrotach i na postoju po jeździe. Próbowałem zlokalizować problem a dźwięk na zewnątrz nie jest aż tak słyszalny jak w kabinie. Może jakiś element plastikowy się poluzował ? Jakieś sugestie może ktoś miał podobny problem.

Pozdrawiam

Offline Stryju

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris 1.4 d4d dziwne drgania
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2014, 13:00:24 »
Witam
Po jakimś czasie zauważyłem:
Auto na jałowym biegu wprowadzane jest w drgania wywołane pracą silnika. Przy zimnym silniku, drgania nie występują (pewnie dlatego że obroty są wyższe) niż w przypadku tempertury docelowej. Obroty są stabilne nie falują. Wibracje w kabinie nie są tak silne, że optycznie widac drgania karoserii (jak to bywa w autobusach) natomiast są dobrze wyczuwalne w dotyku zarówno na karoserii jak i na kierownicy. Widać je optycznie w lusterku środkowym, przedmioty w schowkach w drzwi spowodowane owymi drganiami emitują dźwięki.

Nie mam pojęcia co to może być :/

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2014, 14:34:12 »
Hm... trzeba przyjrzeć się zawieszeniu silnika, skrzyni i ich połączeniu (sprzęgło). Nic innego nie przychodzi mi do głowy...
"I love the smell of flames early in the morning..."

volti

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopada 2014, 18:00:52 »
Sprawdź aluminiową osłonę rury wydechowej. Znajduje się ona tuż za silnikiem na dole w miejscu gdzie rura wchodzi już pod auto. Mi się ona kiedyś jakimś cudem wygięła i hałasowała.

Offline Stryju

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2014, 08:01:35 »
Podjadę dzisiaj do mechanika i sprawdzę to bo zaczyna mnie irytować, drgania w kabinie i ten odgłos jakby plastik o plastik walił kiedy stoję na czerwonym świetle bądź zaparkuje jest nie do zniesienia. Dam wam znać jak znajdę przyczynę, ja typuje poduszki pod silnikiem ale zobaczymy.

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2014, 17:39:00 »
I jak tam sytuacja wygląda? Wszedłem na Twój wątek i sam jestem ciekaw co jest przyczyną bo u mnie objawy wyglądają identycznie. Zawsze to słyszę na postoju i wolnych obrotach tak jakby od strony kierowcy.
love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopada 2014, 22:27:58 »
Najgorsze są zawsze stuki puki których nie można zlokalizować :(

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline Stryju

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2014, 11:47:47 »
Niestety mechanik nie miał zbyt dużo czasu i tylko pobieżnie sprawdził mój problem. Wstępnie potwierdził że to może być jedna z poduszek, jak twierdzi silnik ma najmniejsze obroty właśnie po osiągnięciu temperatury właściwej i w tedy mogą występować tego typu drgania ale jeszcze sprawdzę czy czasami jakaś obudowa się nie poluzowała i nie wywołuje takich drgań. U mnie drga cała deska rozdzielcza tak jakby jakiś element z komory silnika za bardzo się rozbujał i lekko uderzał o konstrukcje. Jeżeli sam nic nie znajdę to w środę mam się zgłosić. Sam nie wiem w czasie jazdy wszystko jest w jak najlepszym porządku i gdyby nie to że za każdym postojem te drgania wywołują u mnie poczucie jakbym jeździł 20 letnim klekotem to bym to może olał  :-).  Powoli żałuje wyboru diesla  :-(

volti

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopada 2014, 16:44:41 »
Powoli żałuje wyboru diesla  :-(
Chętnie bym się zamienił z Tobą na diesla ;)

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopada 2014, 22:23:01 »
Podbijam temat.  Stryju, udało się coś ustalić?
love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

Offline Stryju

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Grudnia 2014, 09:49:39 »
Witam

Po długim czasie oraz wielu próbach problem częściowo rozwiązany (nie słychać tych ch....drgań). Sprawcą całego zamieszania jest chłodni-czka intercoolera. Chłodniczka jest ja na 2 śrubach i po jakimś czasie poluzowała się i zaczęła spadać z prowadnic co skutkowała wpadanie w rezonans/drgania i przenoszenie tego do kabiny. Problem został częściowo rozwiązany ponieważ owa chłodniczka jest w tak newralgicznym miejscu że aby się do niej dostać i dobrze ją przytwierdzić trzeba dużo elementów wymontować (praktycznie brak dostępu do podzespołu). Na przytwierdziłem element prowizorycznie a po zimie zabieram się za "rozbiórkę" autka. Cały problem jest banalny ale rozwiązanie go niekoniecznie takie proste. W razie pytań służę pomocą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl