Witam ponownie.
Na bieżąco pragnę podzielić się kilkoma danymi , a więc jest to skrzynia MTM, 5 SPEED FLLOORSCHIFT , w której jest normalne sprzęgło. I teraz zaczyna się coś czego nie bardzo mogę zrozumieć

. Dzwoniłem do serwisu Toyoty gdzie ichniejszy pracownik poinstruował mnie , że opisane przeze mnie objawy mogą wskazywać na zanieczyszczony olej w skrzyni biegów. Zanieczyszczenia te mogą powodować utrudnienia w przełączaniu biegów tzn. siłowniki , których zadaniem jest zmiana biegów pracują pod większym obciążeniem co komputer odczytuje jako PRZECIĄŻENIE i uruchamia alert zapisując błąd w systemie. Należy zatem rozebrać skrzynię , dobrze ją wyczyścić , na nowo przesmarować i poskładać - powinno pomóc. Niewykluczone jednak , że może być do wymiany sprzęgło suche czyli tarcza z dociskiem. Po zdemontowaniu tegoż sprzęgła okazało się , że tarcza cierna ma około 7mm i od strony koła zamachowego jest nieco cieńsza ( co jest chyba naturalne ). Mechanik powiedział , że ślizgałą się już i po jej wymianie powinno wszystko być dobrze. Czekam na efekty a o wynikach poinformuję.