Autor Wątek: Brzdęk po wyłączeniu priusa  (Przeczytany 4829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
Brzdęk po wyłączeniu priusa
« dnia: 16 Listopada 2014, 20:50:09 »
Czy u Was jest podobnie, tzn:
Jak podchodzę do auta i je otworzę to słychać takie szemranie/pompowanie czegoś/jakiś silnik krokowy przez ok 5sek.
Po wyłączeniu przyciskiem samochodu po ok 15-30sek, może dłużej (nie mierzyłem) pojawią się taki brzdęk pojedynczy dźwięk jakby jakieś ciśnienie uszło albo sprzężna odbiła.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Brzdęk po wyłączeniu priusa
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2014, 21:00:05 »
Prawdopodobnie tak ma być, systemy się uruchamiają. U znajomego w Aurisie hybryda też jakieś zamieszanie po otwarciu się dzieje.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopada 2014, 21:05:17 »
ten po otwarciu to faktycznie jakoś konkretnie brzmi, ale ten po wyłączeniu to śmiać mi się chce...

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopada 2014, 07:51:06 »
Przy otwieraniu samochodu - załącza sie elektryczna pompa hamulcowa uzupełniając ciśnienie w systemie hydraulicznym. A po wyłączeniu - hoho - różne dźwięki słychać, czasem nawet dobrych kilka minut później. W gen II jest jeszcze naczynie-termos na płyn chłodzący, do którego jest przepompowywany płyn z układu - aby się nie schładzał - pożyteczne zimą.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2014, 07:53:25 wysłana przez Priusman »

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopada 2014, 15:31:20 »
Też tak mam normalne, tak jak kolega Priusman napisał :)
Najfajniejsze było jak kiedyś podjechałem pod pewną kawiarnię i układ był taki, że siedząc w ogródku auta stały bardzo blisko stolików. Siadam sobie spokojnie z dziewczyną a tu nagle moje zamknięte auto zaczyna wydawać z siebie gamę dziwnych dźwięków. W sumie trochę się przestraszyłem i się zastanawiałem czy przypadkiem jakaś elektronika nie świruje. Żartowałem sobie, że chyba wcisnęli mi Transformersa, bo ożywa jak się go zostawia samego :)

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2014, 23:36:12 »
a czy u was też jest tak, że silnik zimny jak się załączy po postoju to w aucie go słychać bardziej jak podczas jazdy?

Offline dthdth

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2014, 11:40:41 »
Tak, tak jest. Auto jak jest zimne to chodzi w jakims trybie 1szym w ktorym glownym celem jest rozgrzanie jednostki napedowej. W tym czasie jezdzisz na pradzie z baterii a silnik sie rozgrzewa od 40-50 sek. Zreszta kazdy silnik nawet w zwyklym aucie jak jest zimny to chodzi glosniej. Po rozgrzaniu jest ciuchutko.
Toyota Auris II Hybrid

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2014, 17:51:57 »
Jest kilka źrodeł różnych dzwięków. Np Vacum pompa co zostało już wspomniane. Jest też pompa do płynu chłodzącego ale nie od obiegu a od przetłaczania chłodziwa do termosu (wersja amerykanska?).
Są też styczniki. Jak zapalasz zwykły samochód to prad do rozrusznika nie połynie przez stacyjke a przez stycznik. Ale tam tego tak nie słychać bo zagusza go rozrusznik. W priusie slychac styczek zasilany przez akumulator niskiego napiecia.
Spritmonitor.de" border="0

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopada 2014, 11:54:01 »
a jak hamujecie to też czasem wam się pojawia się dźwięk tej niby pompy hamulcowej?

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2014, 16:34:50 »
Zgadza sie, zwlaszcza tuz przed samym zatrzymaniem slychac.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl