Autor Wątek: Zakup Aurisa kombi  (Przeczytany 3698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macin

• Prawie Toyot
Zakup Aurisa kombi
« dnia: 19 Listopada 2014, 17:47:25 »
Jesli dobrze pojdzie, wkrotce zostane wlascicielem Aurisa wiec na wstepie witam wszystich fanow Toyoty.
Zanim jednak to nastapi jeszcze troche drogi przede mna. Czy moglibyscie mi napisac, co jest lepszym wyborem, z punktu widzenia pozniejszej odsprzedazy (kupuje w leasingu):

1. Auris TS z grudnia,  bez xenonow, kolor ciemny
2. Auris TS ze stycznia (tego samego roku co wyzej), kolor jasny, z xenonami

Dla mnie kolor i xenony nie maja za bardzo znaczenia, ale roznica w cenie to troche ponad 5% (starsze tansze). Na co zwracaja uwage pozniejszy kupujacy milosnicy Toyoty?
Niestety dotychczas bylem fanem innej marki, ale uznalem, ze czas zmienic upodobania, przez co slabo sie orientuje w temacie ;)
Wielkie dzieki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2014, 17:48:58 wysłana przez macin »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Zakup Aurisa kombi
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2014, 19:01:52 »
Skoro obydwa są z tego samego rocznika i ten tańszy ma ksenony to nad czym się zastanawiać? Jakiś czas pojeździsz tym autem a ksenony jednak lepiej święcą.

Offline macin

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2014, 21:50:26 »
Dzieki Darek za Twoja opinie ... moze dlatego, ze nie mialem nigdy w swoich autach takich swiatel to jakos nie widze wielkiej potrzeby, ale moze faktycznie sa wiecej warte niz kilka miesiecy z wieku

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Zakup Aurisa kombi
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2014, 01:10:11 »
Jasne, że bierz z lepszym wyposażeniem za lepszą cenę. Późniejszy kupujący na pewno będzie zadowolony z lepszego wyposażenia, Ty będziesz mógł odpowiednio do wersji określić cenę, a przecież nikt w pierwszej kolejności nie będzie sprawdzał czy auto jest ze stycznia czy z grudnia, bez przesady.
Udanego zakupu.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2014, 07:15:37 »

Skoro obydwa są z tego samego rocznika i ten tańszy ma ksenony to nad czym się zastanawiać? Jakiś czas pojeździsz tym autem a ksenony jednak lepiej święcą.
Czy ja wiem.. Xenon w T25 jakiś rewelacyjny nie był.. ;) tak, wiem, że to inne auto ;)
Swoją drogą ciekawe podejście do zakupu samochodu...

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline macin

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2014, 20:37:48 »
ok, dzieki za komentarze i opinie ;)
tak mysle i mysle i chyba faktycznie ten starszy lepszy od mlodszego

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopada 2014, 21:35:27 »
Przy sprzedaży mojego poprzedniego aurisa rozmawiałam z 5-6 potencjalnymi zainteresowanymi i nikt mnie nie pytał, z jakiego miesiąca jest (był z listopada). Kupujących bardziej interesowało wyposażenie i czy aby na pewno bezwypadkowy i bezawaryjny. Ten auris był golasem, ale mimo wszystko sprzedał się szybciutko za cenę, która mnie usatysfakcjonowała. Zdążyłam go pokazać tylko trzem klientom, z czego tylko pierwszy (mój sąsiad) na całe szczęście zrezygnował, bo chciał cos wiekszego. Drugi chciał się umówić na kolejny dzień żeby się nim przejechać przed ostateczna decyzją, ale już nie zdążył, bo trzeci wziął od ręki. Pozostali dopytywali post factum, co im umknęło  :cheesy: Akurat trafiło na osobę mi znajomą, co okazało się dopiero, gdy przyszłam na parking pokazać auto. Czynnik zaufania do sprzedającego też miał znaczenie.
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Listopada 2014, 08:41:29 »
Tak się zastanawiam że wiele ludzi jedzie po Toyocie, a jak przychodzi do sprzedaży, to nie ma z tym wielkiego problemu.

Offline macin

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopada 2014, 09:45:07 »
Tak jak pisalem, w koncu postanowilem dac szanse toycie, zeby przekonac sie na wlasnej skorze czy warto. Rachunek prawdopodobienstwa robi swoje i nawet najmniej statystycznie awaryjne auto ma szanse sie zepsuc, ale mam nadzieje, ze mi sie nie trafi ;) Smieszy mnie argument osob, ktore przeciwko toyocie mowia, ze ma wiecej akcji serwisowych niz inne marki ... wg mnie i poprawcie mnie jesli jestem w bledzie, dla uzytkownika lepiej wiedziec ze cos jest nie tak i miec to naprawione przez fachowcow, niz jak to robia niektore marki, schowac glowe w piasek i udawac, ze nie ma problemu, a ludzie sie mecza pozniej naprawami we wlasnym zakresie... Moze maja wtedy w statystykach wieksza awaryjnosc, ale ostatecznie jest to z korzyscia dla klienta, dlatego tak sie dobrze sprzedaja te auta... to taka moja teoria i dopiero praktyka pokaze ...

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2014, 12:54:22 »
O tak, nie ma to jak przekonać się samemu .

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopada 2014, 16:23:00 »
a wiecej akcji serwisowych niz inne marki
ostatnio była jakaś akcja serwisowa na wymiane bocznych airbagów w coś koło 10 letnich toyotach. Nie sądze żeby VW czy inny niemiec  miał taki gest.
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/producenci/news-wielka-akcja-serwisowa-japonskich-samochodow,nId,1394919

Jeszcze dla ciekawości dodam ze 1.6 132 valvematic zbiera ładne recenzje pod wzgledem trwalosci i niezawodnosci w prasie - np. ostatni katalog „Silniki do kontroli" Auto swiata. 

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Listopada 2014, 19:18:24 »
patrzac na to co ecu pozwala silnikowi to bedzie to trwała jednostka (jesli mechanicznie czegos nie skopali) - kosztem dynamiki oczywiście sie to wszystko odbywa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl