Autor Wątek: Docieranie Aurisa 1.6  (Przeczytany 5517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Walo

• Toyot Leżący
  • *
Docieranie Aurisa 1.6
« dnia: 20 Listopada 2014, 13:56:08 »
Wiem ze byl poruszany temat docierania w kilku tematach ale nie ma tematu zbiorczego. Pytanie czy docieranie Aurisa jako silnik wysokoobrotowy rozni sie czyms od docierania innych aut? Czy macie jakies doswiadczenia z docieraniem wybiegajace ponad to co napisane w instrukcji samochodu. Generalnie przez pierwsze 2000km nie powinno sie przekraczac 3000 obrotow, jezdzic spokojnie, najlepiej w miescie ale nie w korkach. Podobno dobrze dotarty silnik w tym okresie potrafi miec kilka KM mocy wiecej i spalanie odrobine nizsze.

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: Docieranie Aurisa 1.6
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2014, 14:03:34 »
silnik jest fabrycznie dotarty

przez pierwsze x kilometrów zgodnie z każdą instrukcją (nie tylko Toyoty) nie należy korzystać z pełnego zakresu obrotowego
TIIDA '09

Offline Walo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2014, 14:18:31 »
jest dotarty, ale po przeczytaniu kilku artykulow eksperci zalecaja dotrzec dodatkowo we wlasnym zakresie a silnik odwdzieczy sie lepsza i dluzsza bezawaryjna praca.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2014, 14:22:24 »
a silnik odwdzieczy sie lepsza i dluzsza bezawaryjna praca.
nie wiadomo

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2014, 08:39:01 »
Mi mówiono podczas zakupu aby przez pierwszy tysiąc czy dwa (nie pamiętam) nie wchodzić tylko na czerwone pole i że nie ma przeciwskazań aby przekraczać 3 tys. obrotów. Ja tam sporadycznie kręciłem w okolice 6000obr/min, ale nie za często. Po przejechaniu tej magicznej granicy kręciłem już nawet czasem do 7000 obe/min. Silnik do dziś igła i zero problemów. Oleju nie bierze pali tyle co ten model powinien łykać. Leję paliwo i cieszę się zerową awaryjnościa Toyoty ;)

volti

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2014, 20:01:00 »
Mi mówiono podczas zakupu aby przez pierwszy tysiąc czy dwa (nie pamiętam) nie wchodzić tylko na czerwone pole
Potwierdzam. Tak też mi mówili.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2014, 21:20:18 »
Generalnie przez pierwsze 2000km nie powinno sie przekraczac 3000 obrotow

W instrukcji nic nie jest napisane o maksymalnych obrotach. Jedynie, żeby nie jeździć z bardzo dużymi prędkościami (nie wiem jakie to "bardzo duże" dla autora instrukcji, więc stosowałam się do swoich norm), unikać gwałtownego przyspieszania i długotrwałej jazdy z tą sama prędkością. Ja od początku przekraczałam 3 tysiące, bo nikt mi nie mówił, że nie można więcej  :cheesy: Starałam się w każdej trasie używać każdego biegu i często zmieniać prędkość. Akurat trasa, którą codziennie jeżdżę temu sprzyjała. Każdego dnia dawałam coraz większe obroty przed zmianą biegu na wyższy. I nie kręciłam wysoko na zimnym. Silnik (odpukać) jest zdrów jak ryba.
Do dziś tak jeżdżę, żeby na każdym biegu pokręcić go choć chwilę na wyższych obrotach, jak już się rozgrzeje i także staram się hamować silnikiem. O hamulce tez staram się dbać. Co jakiś czas mocniej nadepnąć. Podobno to pomaga zebrać jakiś osad z tarcz, dzięki czemu zachowują swoja skuteczność. Unikam też długotrwałego delikatnego hamowania. Gdzieś czytałam, że lepiej nadepnąć raz a mocniej, niż tak je smyrać przez kilometr, bo bardziej się nagrzewają. Nie wiem, czy dobrze robię  :grin:
Żyj i daj żyć innym.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Listopada 2014, 23:45:50 »
dobrze

kocem jeszcze nakryj :cheesy:
TIIDA '09

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Listopada 2014, 10:10:38 »
kocem jeszcze nakryj

O widzisz, świetny pomysł  :good: Kiedyś poświęcę stówkę i na hamowni sprawdzę, ile mój skarb ma faktycznie koni i czy rzeczywiście dobrze go dotarłam.
Żyj i daj żyć innym.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Listopada 2014, 11:20:04 »
szkoda kasy

niektóre hamownie dodają po kilka koni ku lepszemu samopoczuciu właściciela :cheesy:
TIIDA '09

Offline Kramag

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopada 2014, 20:22:22 »
Buty jak kupujesz to musisz rozchodzić, portki na d.. muszą się ułożyć, podobnie silnik. Niby producenci mają już tak wysokie reżimy technologiczne, że nie trzeba docierać ale.. stara szkoła mówi żeby pzez pierwsze 1000-2000 km jeździć spokojnie dodając gazu i starać się nie przekraczać 80% dopuszczalnych obrotów (tych poniżej czerwonego). Po takim przebiegu niektórzy wymieniają olej i jeżdżą już normalnie inni nie wymieniają i też jeżdzą jak kto woli.
Generalnie cylindry są honowane i muszą sie ułożyć do pierścieni podczas pierwszych jazd, jak zrobisz to delikatnie to silnik nie będzie brał oleju (na początku większość bierze) jak będziesz dawał po garach to branie oleju zostanie do końca eksploatacji.
Nobla temu co wymyślił łózko ale niech ja dorwę wynalazcę roboty

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Grudnia 2014, 09:18:26 »
Od czasów "starej szkoły" trochę się mogło zmienić. Czasem dziadkowe nawyki też trzeba zmienić.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Grudnia 2014, 10:29:33 »
Generalnie cylindry są honowane i muszą sie ułożyć do pierścieni podczas pierwszych jazd

Masz jakies potwierdzone informacje ze toyota stosowala honowanie w aluminiowych blokach benzyniakow ?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Grudnia 2014, 11:37:31 »
w 1.6 124KM w tescie dlugodystansowym Auto Swiata po 100 tys km po rozebraniu silnika na gladziach bylo widac slady honowania

Offline Kilo_Watt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Grudnia 2014, 13:43:04 »
tara szkoła mówi żeby pzez pierwsze 1000-2000 km jeździć spokojnie dodając gazu i starać się nie przekraczać 80% dopuszczalnych obrotów (tych poniżej czerwonego).

Stara szkoła z czasów dolnozaworowej Warszawy ?
A może z czasów 125p/Poldopierda z FSO ?

Dziś silniki aut wykonuje się z taką dokładnością, że o docieraniu silnika można przeczytać jedynie w starych baśniach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl