Autor Wątek: Jakosc dzwieku zestawu JBL  (Przeczytany 2822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dthdth

• Toyot Leżący
  • *
Jakosc dzwieku zestawu JBL
« dnia: 01 Grudnia 2014, 01:07:37 »
Panowie, delikatnie bakne tylko ze spodziewalem sie lepszej jakosci dzwieku z systemem JBL na pokladzie. Na jezdzie probnej probowalem zestawu podstawowego i gral przyzwoicie wiec (nawet nie sprawdzajac)  spodziewalem sie ze zestaw "PRO" bedzie gral przynajmniej porzadnie. Niestety ale tak nie jest. Z racji posiadania subwoofera w bagazniku bas jest bardzo przyjemny, ale srodkowy zakres i tony wysokie sa slabe. Moze slabe to za mocno powiedziane, ale zaledwie dobre. Spodziewalem sie lekkiego urwania d... a tu slabo z tym. Srednie tony ba bardzo plytkie, a wysokie mimo umieszczenia glosnikow wysokotonowych na wysokosci uszu malo wyrazne. Ciekawe czy to kwestia slabych glosnikow czy zestaw stereo.

Czy ktos moze powiedziec jak to widzi z wlasnej strony? Wczesniej jezdzilem Fiatem Bravo II i zestaw mimo ze nie byl wyposazony w subwoofer to dzwiek byl wyraznie lepszy. Czuje wyrazny downgrade  :-( Ehh ludzie narzekaja tak na fiaty a to naprawde dobre maszyny ...
Toyota Auris II Hybrid

AurisBeast

• Gość
Odp: Jakosc dzwieku zestawu JBL
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2014, 09:22:12 »
Rozkręć sobie trochę te wysokie equalizerem. Ja w swoim mam "domylny" zestaw audio i uważam że gra to bardzo dobrze. A tak naprawdę muzyką delektuję się w domu przy dobrych monitorkach i lampie ;)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2014, 10:29:10 »
Obstawiam brak konfiguracji equalizerem bo nie wierzę, żeby nawet ten JBL (do którego IMO nie ma sensu dopłacać i lepiej samemu sobie audio zrobić) grał gorzej od serii, którą określiłeś jako " przyzwoitą "  :)

Offline dthdth

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudnia 2014, 20:54:36 »
Damian, nie napisalem ze gra gorzej od serii, napisalem ze spodziewalem sie wiecej od serii tesowanej wczesniej. Lepszy dzwiek byl we Fiacie. I to jest potwierdzone przynajmniej przez 3 inne osoby "zaprzyjaznione z dzwiekiem".
Podbilem juz nawet mocno wysokie i srednie ale pomoglo tylko troche. Widze ze jest tam tez procesor dzwieku ale czy go wlacze czy wylacze to nie slysze roznicy wiec jestem troche zawiedziony. Pozostaje dalej pytanie czy to kwestia stereo czy glosnikow. Jesli to drugie to zawsze mozna wymienic w miare tanio.
Toyota Auris II Hybrid

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia 2014, 22:27:26 »
Pozostaje mi tylko współczuć średnio wydanych kilku tysięcy złotych. Serio nie było żadnej demówki wyposażonej w ten pakiet by sobie to stestować przed zakupem? Już nie mówiąc o tym, że za kilka koła można sobie takie audio skompletować, że ten JBL się chowa  :song:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudnia 2014, 07:57:05 »
Zależy co kolega rozumie przez dobry dźwięk. Bo niektórzy uważają że im bardziej trzęsie człowiekiem od subwwofera tym sprzęt jest lepszy. Kiedyś też tak miałem, teraz na inne aspekty zwracam uwagę. A co po niektórzy jakby zobaczyli moje małe, wyglądające prawie jak komputerowe głośniki w domu, ogarnąłby ich wielki śmiech, że na czymś tak małym słucham muzyki.

Offline dthdth

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudnia 2014, 12:29:19 »
Damian,

Nie ma wspolczuc bo autko kupilem troche ponad roczne wiec "nie doplacalem bezposrednio", ale faktem jest ze czesc kwoty o ktorej wspomniales pewnie musialem doplacic. Autko sprowadzano z innego miasta wiec nie mialem jak sprawdzic.

AurisBeast,

Jestem juz mocno pelnoletni i nie chodze juz na technoteki  :-P
Wedlug mnie wszystko musi byc zrownowazone a tego w JBL nie ma. Sa basy, ale reszta jest wyraznie gorsza. Szkoda ze nie ma sie szansy zobaczyc zeby "przekazac" w realu o co mi chodzi. Choc i to nie wiem czy by sie udalo bo trzeba by miec wlasnie np. F Bravo obok zeby to uslyszec. Ja tak zrobilem bo przez pierwsze 3 tygodnie Bravo dalej stalo pod domem.
Toyota Auris II Hybrid

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudnia 2014, 12:57:56 »
A wrzuć płytę testową audio i przeleć częstotliwości. Może usłyszysz jakieś tłumienie w konkretnym zakresie...  :o
"I love the smell of flames early in the morning..."

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudnia 2014, 13:42:23 »
Czyli jednak wychodzi że "domyślny" zestaw w Aurisie gra lepiej od dżejbeelowskiego. Ja jako wymagający nie mogę się czepiać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl