Autor Wątek: Gwarancja na uklad napedowy/baterie  (Przeczytany 6104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
Gwarancja na uklad napedowy/baterie
« dnia: 04 Grudnia 2014, 14:36:20 »
Witam serdecznie,
To moj pierwszy post tutaj - pisze poniewaz prawdopodobnie wkrotce zostane wlascicielem Priusa 2010r.
Mam tylko kilka pytan, na ktore ASO jakos nie do konca mi dalo jasna odpowiedz, wiec wole zapytac ludzi juz bedacych w temacie:

1. Gwarancja na baterie i/lub reszte napedu to 5lat lub 100tys km, czy moze wiecej? Czy to bezwarunkowa gwarancja, czy wymaga przegladow tak jak podstawowa na caly samochod?
2. Dalsze przedluzenia w ASO rozumiem, ze niezalezne od historii przegladow - wazne aby bateria przeszla test na poczatku i tyle?
3. Tutaj pytanie dla co bardziej obeznanych - mam sobie taki kabelek J2534 i dziala on z Techstream. Swego czasu bez problemu dawal rade z corolla 2006. Ktos czyms takim robil test baterii? Nie zawsze bede mial mozliwosc podjechac do ASO ogladajac samochod wiec dobrze by bylo wiedziec, czy to da rade, czy potrzebny Techstream Lite?

Z gory dzieki za wsparcie,
Tomek

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Gwarancja na uklad napedowy/baterie
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2014, 19:21:23 »
nic za darmo - gwarancję masz 5 lat, a potem jeśli zamiar przedłużenia - to wykonanie przeglądu układu hybrydy - płatne

zrobisz test - wyłącznie ONLINE z TOYOTĄ
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2014, 19:46:01 »
To, ze trzeba zaplacic to oczywista oczywistosc :) Chodzi mi tylko o to jakie sa warunki wstepne do przedluzenia - czy wystarczy tylko pozytywne przejscie testu w ASO? Czy jest konieczna np historia serwisowa, co w przypadku aut z zagranicy jest juz problematyczne, bo serwis nie ma wgladu w takowa historie za granica (a serwisy nie zawsze wypelniaja ksiazke).
Co do samodzielnego testu baterii, to pytanie dotyczylo tylko testu na moje wlasne prywatne potrzeby - czy da sie go zrobic? Niestety ASO czesto nie jest w stanie zrobic sprawdzenia auta zaanonsowanego kilka godzin wczesniej (np rano bede wiedzial czy pojade cos ogladac w poludnie) wiec wole miec w zanadrzu chociaz taki test.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2014, 19:47:51 wysłana przez tomasz.k »

Offline extmz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2014, 01:02:55 »
o gwarancje na baterie pytałem kiedyś w Krakowie (na Jasnogórskiej) i jak mi się na tamten czas wydawało udzielili mi jasnych i wyczerpujących odpowiedzi więc możesz tam spróbować
oczywiście koszty tak duże, że nie ma to sensu (jak dla mnie, ale generalnie nie jestem zwolennikiem wydawania kasy na różnego rodzaju ubezpieczenia)
sprawdzenie baterii muszą robić dość wnikliwie (chyba zewnętrzna firma im to robi), jak dadzą gwarancje to pewnie tylko na 100% pewne baterie

PS polecam ten serwis, 1st wymiana oleju po kosztach (choć trochę negocjacji to kosztowało  :good:) + przegląd "wiosenny" 30pln

Mojego priusa HSD z 10.2010 z przebiegiem 148kkm kupiłem pod koniec lutego 2014, smiga bez problemów
choć przy zakupie miałem mieszane uczucie co do jazdy na samych bateriach ale do tego trzeba sie przyzwyczaić (baterie mam OK bo były sprawdzane po stłuczce w ASO na koszt sprawcy  :-))

stan baterii można równieź ocenić bez żadnego sprzętu (metoda dotyczy II):
http://artsautomotive.com/publications/7-hybrid/140-predictive-battery-failure-analysis-for-the-prius-hybrid/

życzę udanych łowów

PS2
chętnie skorzystam z doświadczeń z podłączeniem Techstream, przymierzam sie też do update navi "domową metodą" np:
http://w.avensis.info/viewtopic.php?f=67&t=19170
Toyota Prius 2010, Honda Logo 1999

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudnia 2014, 07:05:48 »
Dzieki :)
Co do aso to blizej mam nowaka, ale ten drugi to tez nie duzy problem - mam tylko nadzieje ze nie maja nic wspolnego z fordem ktory jest obok...
Wlasnie chyba pojade do warszawy jak odwioze syna do przedszkola , sprobuje umowic sie do aso na test. Przedluzenie gwarancji jest chyba programem toyoty, wiec powiedzmy te 200 lub 300zl to jeszcze do przezycia. Wiem, ze oni sie opieraja na wyniku z ich skanera (moze to i techstream tez). Niestety techstream nie pokazuje co mozna zrobic z autem puki sie go nie podlaczy...

W razie czego sluze pomoca, z racji branzy sama diagnostyka nie jest dla mnie czarna magia :)
Tomek

Offline extmz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudnia 2014, 10:36:21 »
koszty są większe - sprawdzenie baterii (>300pln) + roczna gwarancja (podobna cena)
mam wydruk (xero kiepskiej jakości) sprawdzenia z ASO, jak będzie to widoczne po scanie to moge przesłać na priv
Toyota Prius 2010, Honda Logo 1999

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudnia 2014, 10:39:50 »
Znalazłem manual jak to zrobić przez techstream lite i wygląda na to, ze Neta nie potrzeba. A jak wyjdzie ok, to kupie i tak czy inaczej w Aso wyląduje na przedłużeniu gwarancji.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudnia 2014, 17:03:03 »
Byłem oglądać auto w Peugeocie w Warszawie, generalnie wszystko się diagnozuje moim kabelkiem, włącznie z napięciami poszczególnych modułów baterii i cały system health check dziala. Samo auto niestety (dla mnie może i na szczęście) nie warte tej ceny, lista problemów/wad pokaźna, choć sam napęd ok, do tego kombinacje z zanizaniem kwoty na fakturze...
Dzwonilem tez do aso, i tym razem usłyszałem, ze bez udokumentowanej ciągłości serwisowej nie ma co liczyć na możliwość płatnego przedłużenia gwarancji na rok.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Grudnia 2014, 20:16:15 »
na Alei Krakowskiej w Wwie?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Grudnia 2014, 20:20:51 »
To ten sam co na Lazurowej i tam teraz stoi.

« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2014, 21:00:52 wysłana przez tomasz.k »

Offline 21hans12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudnia 2014, 14:55:35 »
Witam
Także interesuje się zakupem i mam zamiar odwiedzić kilka aut.
Był ktoś może sprawdzać to:
http://otomoto.pl/toyota-prius-1-8-hybrid-sol-plus-automatic-C35076396.html

???
Pozdrawiam Paweł
Prius 2010

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Grudnia 2014, 16:49:28 »
Cytuj (zaznaczone)
Dzwonilem tez do aso, i tym razem usłyszałem, ze bez udokumentowanej ciągłości serwisowej nie ma co liczyć na możliwość płatnego przedłużenia gwarancji na rok.
Całkiem logiczne - każdy nieuczciwy użytkownik cofałby przebieg by sobie móc gwarancję przedłużyć.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Grudnia 2014, 16:53:06 »
Bardziej mi chodziło o to, że nie ma tego nigdzie jasno określonego. Ktoś może korzystał z takiej gwarancji w praktyce, czy to tylko poprawia samopoczucie?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl