Autor Wątek: Wysokie spalanie w 2,2d4d  (Przeczytany 8509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lisciasty

• Prawie Toyot
Odp: Wysokie spalanie w 2,2d4d
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:46:11 »
Porównujesz Octavie do Verso i jest to błąd. Szkodnik jest mniejszy i bardziej opływowy.Posiada w miarę ekonomiczny silnik jakim jest TDI.Jak dla mnie to spalanie w 2,2 u Ciebie jest normalne.
Może i mniejszy i opływowy, ale w trasie przy 90-100 km/h miałem spalanie 4,5 L/100, a przy tej prędkości w verso nadal wpiernicza 8,2-8,5 i to dla mnie nie jest normalne.

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:12:11 »
Do 2.2 możesz włożyć BOXa od Vtecha. BOX na początku podniesie Ci spalanie a później może spadnie... Mi się jednak wydaje że 8,5 l w trasie przy takich prędkościach jak piszesz to za dużo.  Coś sprawdzałeś? Auto żwawo się zbiera? Sprawdzałeś czy wtryski leją paliwo?  Może masz EGR i dolot  zasyfiony? Na pewno nie zaszkodzi przeczyszczenie...
Diesle Toyoty nie są złe  :cheesy:

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Stycznia 2015, 18:23:47 »
W Mondeo tak miałem ale w trasie było ok. Co bym nie robił spalanie w mieście miałem jak w Sprinterze 2,9 11-12/100 km.
Podmieniłem przepływomierz i jak ręką odjął, spadło do 8.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Stycznia 2015, 20:37:30 »
A ja radzę zacząć od filtra powietrza....poważnie.W moim T4 transporterze,kiedyś założyłem syfny filtr powietrza....szybko się zapchał ,czego objawem było podniesienie spalania paliwa.A że silnik na turbinie,to nie było czuć spadku mocy,komputer rekompensował niedobór powietrza,większą dawką ropy.Po wymianie,jak ręką odjął. z 10 litrów spadło na 8. Najlapiej jednak podpiąć autko pod komputer, pokaże wszystko co możliwe,ciśnienie powietrza doładowania, czas pracy wtrysków,ilośc dawki paliwa itp. Jeśli jakiś parametr będzię się odchylał od normy to już łatwo znaleźć winowajcę. Na Corollę Verso to faktycznie duży wynik,jeśli chodzi o spalanie.

Offline lisciasty

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Stycznia 2015, 09:20:24 »
Byłem niedawno nawet w ASO. Powiedziałem im co i jak, sprawdzali ze 2 godziny.
Twierdzą że wszystko jest ok. Tylko co tam sprawdzali to nie wiem, może wtryski.
Przebieg 160 tys. km na tę chwilę.

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Stycznia 2015, 09:48:28 »
No właśnie... Wypadało by sprawdzić po kolei to co napisaliśmy. Taki przebieg w 2AD-FTV czyli 2.2 w Avce powodował mocne zasyfienie EGR, przepustnicy czy dolotu. Filtry wymienione?

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Stycznia 2015, 19:00:50 »
...ASO...niestety w przypadku wielu marek samochodów,nie jest dla mnie wiarygodne w 100%. Może to zabrzmi mało grzecznie, ale czas kolego zakasać rękawy i sprawdzać po kolei to co koledzy napisali.A organoleptyczne sprawdzenie filtra powietrza będzie tylko potwierdzeniem,czy Panowie z Aso chociaż zdjęli obudowę i sprawdzili,czy jest czysty ;)

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Stycznia 2015, 19:30:30 »
Tam jest silnik 2AD FHV , pali dużo więcej jak 2AD FTV. W jaki  sposób wykonano pomiary?

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Stycznia 2015, 19:39:46 »
Inny inny wspomniałem tylko że przebieg rzędu 160kkm pozostawia syf w EGR w dolocie itd. Pewnie w przypadku kolegi trochę syfu jest...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl