Autor Wątek: Pytanie o sprzęgło  (Przeczytany 11931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
Pytanie o sprzęgło
« dnia: 10 Stycznia 2015, 20:24:10 »
Auris I FL 2012 1.6 Valvematic

No więc mam takie pytania:

1. Jak łapie u was sprzęgło? Mi się wydaje, że u mnie bardzo wysoko. Jakiego rodzaju jest sprzęgło w Aurisie? Zdaje się, że w niektórych typach samochodów skok pedału można regulować.

2. Powolnie ruszając z 1 pod górę czasem gdzieś z przodu wydobywa się ciche buczenie czy to normalne? Jestem dość wyczulony na dźwięki auta i nie wiem czy to normalne.

Offline marcell

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Pytanie o sprzęgło
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2015, 21:31:33 »
Witam. Chcę Ciebie uspokoić sprzęgło faktycznie łapie dosyć wysoko przynajmniej u mnie (auris II valvematic) np w porównaniu do yariska 1.0 z 2000 roku, którym też jeżdżę. W aurisie żadnego buczenia przy ruszaniu nie słyszę. A jaki masz przebieg?

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Stycznia 2015, 12:15:08 »
55 555 km przebiegu ostatnio było :) Zastanawiam się czy to nie pompa wody tak hałasuje?

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Stycznia 2015, 12:30:25 »

Witam. Chcę Ciebie uspokoić sprzęgło faktycznie łapie dosyć wysoko przynajmniej u mnie (auris II valvematic) np w porównaniu do yariska 1.0 z 2000 roku, którym też jeżdżę. W aurisie żadnego buczenia przy ruszaniu nie słyszę. A jaki masz przebieg?

U mnie tez bierze bardzo, bardzo wysoko co nie do końca mi odpowiada, ale przyzwyczaiłam się. Auris II 1.6 valvematic

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia 2015, 13:07:40 »
U mnie tez wysoko, od fabryki. Długo nie mogłam przywyknąć, w Aurisie d4d łapało przy podłodze.
Żyj i daj żyć innym.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2015, 07:26:21 »
U mnie też wysoko, a już się naczytałem że to objaw kończącego się sprzęgła ...

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwca 2015, 08:35:07 »
Chyba odwrotnie, jak przy podłodze chwyta to objaw kończcego się sprzęgła.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwca 2015, 08:53:53 »
Nie chyba, tylko na pewno  :good:

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2015, 09:02:37 »
Na forum m.in. VW napisano, że jak wysoko bierze to koniec sprzęgła. I jaka zażarta awantura się tam toczyła ...
Uff jak dobrze, że na tym forum większość jest zgodna :)

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2015, 10:45:47 »
W Seacie jak kończyło się sprzęgło to "brało" przy samej podłodze. Po wymianie na nowe "brało" wysoko.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Września 2015, 19:33:58 »
Byłem w ASO w sprawie mojego wysokiego sprzęgła. Stwierdzili, że można by rozłożyć i sprawdzić ale koszt to 2,5tys zł bo jak się rozbierze skrzynie to trzeba wymienić już prawie wszystko plus 700zł robocizna. Jak nic nie znajdą, to muszę zapłacić 700zł za złożenie skrzyni.
Pojechałem do serwisu niezależnego, który prowadzi dwóch Panów - byli mechanicy ASO Toyota na swoim warsztacie. Sprawdzili sprzęgło metodą hamulca ręcznego, dwójka trójka gaz i silnik zgasł. Więc sprzęgło OK, bo gdyby było nie tak to silnik by chodził, byłyby ślizgi.
Powiedziano mi, że takie wysokie branie to efekt "takiej kultury pracy sprzęgła hydraulicznego".
A jeszcze dzisiaj prowadziłem Honde Civic, która brała milimetr od podłogi.
Tak więc uspokojono mnie, gdyż już myślałem, że szykują się wydatki.

Offline tomekroch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Września 2015, 14:49:50 »
W VAGach tak jest że sprzęgło tam chyba dokonuje jakiś samoregulacji. U mnie Auris I 1.6 Valvematic też bierze wysoko. Avensis 2.0 brał mi przy samej podłodze a skok sprzęgła był o co najmniej połowę krótszy.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Września 2015, 09:08:29 »
RobertRoberto. Po co sie wogóle przejmujesz że Ci wysoko bierze, przeciez było pisane że gdyby brał od podłogi to należy się niepokoić. Ludzie lubią sami sobie stwarzać problemy :) Naucz sie ruszać ze stopą uniesioną w powietrzu, mniej zniszczysz sobie dywanik ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2015, 09:11:41 wysłana przez AurisBeast »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl