Autor Wątek: Toyota Auris Touring Sport jaki silnik ?  (Przeczytany 37298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Odp: Toyota Auris Touring Sport jaki silnik ?
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Stycznia 2015, 22:02:02 »
Zawsze tak było, że te same silniki ale młodszy był bardziej wypatroszony z KM przez osprzęt. Normy emisji spalin do tego doprowadziły.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Stycznia 2015, 22:06:33 »
Normy emisji spalin do tego doprowadziły.

Ale czasem myślę, że może i lepiej... może moje dzieci będą dzięki temu zdrowsze. Świat idzie naprzód. Mojemu ojcu wysypywano do łózka DDT. Do niedawna nad Europą wisiała chmura DDT (ponieważ nadal stosują to w azji na potęgę). Kiedyś trzeba powiedzieć sobie dość.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2015, 22:09:57 wysłana przez Slavarok »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Stycznia 2015, 08:41:50 »
Nika. Gdzieś wyczytałem test że HSD o wiele krócej przyspiesza od 80-120km od Diesla z 2.0D4D, czyli 1.6 Valvematic nie miałby szans z takim HSD, a ta sekunda gorzej do setki nie taka straszna. Za to na trasie zostaniesz porobiona przez takie HSD jak i Twój poprzedni Diesel 2.0 ;)
Pafocie. Słaby wyczyn z tym 7L w trasie przez HSD. Mi w trybie mieszanym teraz zwykły 1.6 V-matic pali 8L/100km, ale nie z komputera tylko spod dystrybutora. Następnym autem już nie będzie Toyota, bo nie robią porządnych Turbo benzyn. Może pomyślę o Focusie 1.6T ze 150KM i momentem 240Nm. Dość już mam ziewania podczas jazdy.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Stycznia 2015, 08:53:30 »
Nika. Gdzieś wyczytałem test że HSD o wiele krócej przyspiesza od 80-120km od Diesla z 2.0D4D, czyli 1.6 Valvematic nie miałby szans z takim HSD, a ta sekunda gorzej do setki nie taka straszna. Za to na trasie zostaniesz porobiona przez takie HSD jak i Twój poprzedni Diesel 2.0 ;) Pafocie. Słaby wyczyn z tym 7L w trasie przez HSD. Mi w trybie mieszanym teraz zwykły 1.6 V-matic pali 8L/100km, ale nie z komputera tylko spod dystrybutora. Następnym autem już nie będzie Toyota, bo nie robią porządnych Turbo benzyn. Może pomyślę o Focusie 1.6T ze 150KM i momentem 240Nm. Dość już mam ziewania podczas jazdy.

Oczywiście nie dam sobie nic obciąć ale myślę, że z tym przyspieszenie w HSD od 80-120 i lepszym wynikiem niż w 2.0 Diesel to jakiś błąd.
W końcu przy tej wartości najistotniejszy jest moment obrotowy a tu Diesel wypada znacznie lepiej niż HSD w dodatku HSD jest w automacie i to nie takim który sprzyja poprawie wartości przyspieszeń.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Stycznia 2015, 09:09:10 »
Ale jest jeszcze tryb SPORT w HSD i pamiętajmy o tym że ten kop pewnie pochodzi ze współpracy z silnikiem elektrycznym który włącza się do pracy przy przyśpieszaniu, gdzie moment obrotowy nie jest jak w Dieslu czy benzynie, ale od samego doły do samego końca z maks. mom. obrotowym. (maks. moment w całym zakresie obrotowym). Też byłem w szoku bo różnica między 2.0 D4D a HSD nie była 1 sek. a parę porządnych sekund na niekorzyść D4D.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Stycznia 2015, 09:47:50 »
NIe wierze. Elastyczność diesla pewnie badali na 6 biegu a hsd natychmiast wskoczylo na 6 tys obrotów i przyspieszało z max moca/momentem

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Stycznia 2015, 09:53:43 »
Za to na trasie zostaniesz porobiona przez takie HSD jak i Twój poprzedni Diesel 2.0
Poprzedni diesel był 1.4, więc byłabym przerobiona na pewno.
Chyba na najbliższym spocie trzeba bedzie zrobić testy  :grin:
Tak czy siak ja moim 1,6 moge się rozpędzic do 200 a HSD podobno do 180, więc na trasie, gdybym się uparła, to HSD w końcu i tak będzie wąchał moje spaliny  :cheesy:  Oczywiście to tylko hipoteza, przeciez nie będę 200 latać ;)

A co do HSD to miałam się okazję przejechac kawałek na ostatnim spocie Aurisem od naszego kolegi. Tryb eco to oczywiście żółw, ale po przełączeniu na sport rozpedzał się bardzo żwawo. Mamy tam ogromny parking, ale oczywiście do setki się nie rozpędzałam, brakłoby  pasa startowego  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2015, 09:57:22 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Stycznia 2015, 10:16:06 »
A mi się wydaje, że nie ma co tego w ogóle porównywać. Każda z tych jednostek ma swoje plusy i minusy. Wszystko zależy od tego do czego i jak chcemy to auto użytkować to taką bierzemy jednostkę napędową. Nie ma jednoznacznie lepszej i jednoznacznie gorszej.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Stycznia 2015, 10:30:58 »
Co tu się dziwić. HSD ma spalinę z 140Nm + elektryczny 207Nm (w całym zakresie niezależnie od obrotów). Jeszcze się ktoś dziwi że może porobić niejednego diesla ?

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Stycznia 2015, 10:55:49 »
Prosze bardzo:   http://pdf.sites.toyota.pl/toyota_news_hybrydy_toyoty_w_prasie.pdf
Hybryda robi VW 2.0 TDi z 320Nm w teście elastyczności. Od 80-120 VW-10,3sek. / hybryda 8,5sek.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Stycznia 2015, 11:09:56 »
Jako użytkownik HSD już z pewnym stażem (ca. 20 tys km) mogę powiedzieć, że jeśli kogoś interesuje dynamiczne auto, to Auris HSD będzie wielką pomyłką. Nie chodzi o to, że to auto jest powolne. Ono jest zaprojektowane z myślą o POWOLNEJ, OSZCZĘDNEJ jeździe. I mi to bardzo odpowiada. Lubię jazdę tym autem, relaksuje się w nim doskonale. Nigdzie się nie spieszę, czasami lubię powalczyć o średnie zużycie w okolicach 3 litrów. Jeśli ktoś szuka dynamicznego przedłużenia swojej osobowości (lub co gorsza pewnej części ciała), to lepszym wyborem będzie BMW lub Porsche.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2015, 11:16:23 wysłana przez jasny »

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Stycznia 2015, 11:15:24 »
Imho jasny trafia w samo sedno! Tylko zamiast BMW, GT86 lub Supra 3.0 Turbo

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Stycznia 2015, 11:28:35 »
A nie przyszło na myśl że nie o przedłużenie chodzi, a po prostu o przyjemność z jazdy? Ja bardzo lubię przeciążenie wywierane przez oparcie siedzenia. Miałem na uwadze kupno Hybrydy, ale po takich komentarzach właścicieli trochę się odechciewa. Muszę sam to empirycznie sprawdzić zapisując się na jazdę testową. Wszystko jednak wskazuje na to że za jakiś czas wypiszę się z klubu toyoty bo chciałbym poczuć że jadę i że auto coś potrafi.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Stycznia 2015, 11:48:19 »
Muszę sam to empirycznie sprawdzić

No i tak jest najrozdądniej. A skoro szukasz petardy to może disel i chip??

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Stycznia 2015, 12:04:02 »
Przyzwyczaiłem się do benzynki i będę raczej szukał zaturbionej benzyny 1.6. Klekot już przestał mi odpowiadać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl