Autor Wątek: Toyota Auris Touring Sport jaki silnik ?  (Przeczytany 37270 razy)

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Auris Touring Sport jaki silnik ?
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Stycznia 2015, 12:16:46 »
Jazda hybrydą polega m.in. na możliwie delikatnym używaniu obu pedałów. Jeżeli ktoś jeździ wbijając hamulec lub gaz w podłogę, to będzie z hybrydy skrajnie niezadowolony i nie ma to najmniejszego sensu (vide redaktorzy kolorowych moto pisemek). Koledze AurisBeast polecam również GT86.
Piszę to jako bardzo zadowolony użytkownik HSD :) Następna będzie również hybryda albo inny elektryk :)
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2015, 12:25:56 wysłana przez jasny »

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Stycznia 2015, 12:48:13 »
Przyzwyczaiłem się do benzynki i będę raczej szukał zaturbionej benzyny 1.6. Klekot już przestał mi odpowiadać.
Jechałeś takim?? Mój kolega ma to 1.6 turbo w Nisanie Juke. Ok jak się rozbuja to jedzie, ale momentu i przyspieszenia to to nie ma nic. Zanim się rozpędzi można przysnąć. I tylko nie mów o szwarcvagenach  :roll: ostano byłem w służbowo na serwisie VW i Audi. Jeśli serwisant mówi, że to są cyt: "cholerne pudła, a nie samochody" to coś jest nie tak.  Myślę, że powinieneś celować jednak w Lexusa tam mocy i wrażeń będziesz miał aż nadto.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Stycznia 2015, 12:52:40 »
To jeszcze śpiewka przyszłości. Kto wie może Toyota wreszcie zdecyduje się na Turbo benzyny i opracuje dobrą konstrukcję, a nie bele co jak TSi. Lexus i GT86 - nie na moją kieszeń a GT odpada bo nie cierpie tego rodzaju samochodów.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Stycznia 2015, 13:00:36 »
To jeszcze śpiewka przyszłości. Kto wie może Toyota wreszcie zdecyduje się na Turbo benzyny i opracuje dobrą konstrukcję, a nie bele co jak TSi. Lexus i GT86 - nie na moją kieszeń a GT odpada bo nie cierpie tego rodzaju samochodów.

Wiem, że to nie temat wątku ale co masz do jednostek TSI? w firmie sprawdzają się bez problemowo a i rodzice zjeździli Golfa z taką jednostką i też nie było żadnych wpadek - jedyny problem to był sterownik skrzyni DSG ale sam silnik ok.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Stycznia 2015, 13:11:28 »
A te wyciągające się łańcuchy?? wadliwe napinacze? maksymalna żywoność 200 000 km? No może mają szczęście lub dobrą wersję. W ten poniedziałek oglądałem sobie 1,4 TSI w golfinie od dołu, gdzie całkowicie pękł łańcuch rozrządu przy 12.000 km przebiegu = silnik do wymiany CAŁY. No nie wiem nawet jak w wujka google wpisuje się hasło TSI to same psy wieszają.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Stycznia 2015, 13:15:53 »
Ja nie wiem co w wujku google jest napisane wiem natomiast że przez firmę przeszło już kilkanaście sztuk aut z jednostkami TSI i nie licząc jednego przypadku poważnej awarii ale znów skrzyni DSG nigdy nie było problemów z jednostkami TSI fakt nigdy żadna służbówka nie przejechała więcej niż 130 tyś.
Tak więc piszę tu o faktach mogę także zerknąć w koszty serwisów od momentu zakupu do momentu sprzedaży i tu o dziwo koszty są niższe niż w przypadku tej samej marki z Dieslem.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Stycznia 2015, 13:26:10 »
No wiesz, sam się zastanawiałem nad zakupem tego motoru w wersji 1.4 122KM bo osiągi fajne, spalanie super. No ale poczytałem, popytałem i zrezy..... Nie! dałem ostatnią szansę. Pojechałem do serwisu skody. No i pytam się czy ten rozrząd był jakoś przerabiany, poprawiany, (no chciałem by mi gość jakoś przekonał do tej jednostki), zamilkł... No to strzałka.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Stycznia 2015, 13:37:31 »
Nie wykluczam, że serwis wiedząc o jakiś wadach naprawia to za w czasu i wymienia jakieś części tak by nie doszło do poważnej awarii.
Może nawet traktują nas jako klienta inaczej niż przeciętnego Kowalskiego od 2002 do dziś nasza firma kupiła ponad 70 aut w Polsce w Skodzie i kilkanaście VW Golf.
Jednak tak jak napisałem nie było sytuacji by ktoś z powodu awarii silnika stanął na trasie, pod domem czy w innej sytuacji co oczywiście nie oznacza też, że są to zupełnie bezawaryjne auta bo zdarzały się różne przypadki w tym te dość niezwykłe jak zablokowana klima w środku lata.

Natomiast nie ma osoby w firmie która oceniałaby negatywnie tą jednostkę pod względem dynamiki i oszczędności. Na początku zeszłego roku pojawiły się u nas Octavie z jednostkami 1.8 TSI i naprawdę jestem pod WIELKIM wrażeniem tego silnika jak się chce pali naprawdę rozsądnie a nawet powiedziałbym mało a jeździ zdecydowanie ponad przeciętnie.

Tu kończę bo już zbyt daleko odeszliśmy od wątku, osobiście jednak obstawałbym przy wersji Aurisa 2.0 + ewentualny wirus jak komuś zabraknie mocy.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Stycznia 2015, 13:51:40 »
Auris, kop i wgniatanie w fotel... No nieźle :cheesy:
Ja z kolei mam nadzieję, że Toyota nie pójdzie w ślady konkurencji i zostanie przy wolnossakach.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Stycznia 2015, 13:55:54 »
Auris, kop i wgniatanie w fotel... No nieźle :cheesy: Ja z kolei mam nadzieję, że Toyota nie pójdzie w ślady konkurencji i zostanie przy wolnossakach. Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Na pewno czas jednostek wolnossących powoli zbliża się do końca taka kolej rzeczy już w Lexusie jest dwuliterówka benzynowa z doładowaniem.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2015, 14:04:48 wysłana przez KoralK »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:02:47 »
KoralK. Do TSi tylko mam zastrzeżenia tylko jeśli chodzi o trwałość jednostki oraz podejście VW do klienta. Co do jazdy nie mam zastrzeżeń. Nie wiem jak teraz będzie z tymi bez łańcuchów a na pasku. Może Niemcy coś tu już poprawili, ale niestety niesmak pozostał. Już wolałbym motor MultiAir wiadomo od kogo. Ludzie tak nie przeklinają silników Fiata jak VW.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:05:57 »
Nie no okej NX ma turbine ale przy dwóch litrach - w kompaktach może nam tego oszczędzą ;)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:10:41 »
Pewnie tak teraz na topie jest minimalizm choć ja osobiście jestem zwolennikiem kompaktów z mocą minimum 200koni najlepiej z jednostki większej niż 1.6 z doładowaniem lub choć 350 Nm z grużlika. To pozwala przy odrobinie chęci poruszać się jeszcze w miarę ekonomicznie ale pozwala też na odrobinę frajdy z jazdy a jak się robi tyle kilometrów co ja to frajda jest istotna bo inaczej to palmę pierwszeństwa przejmuje nienawiść do jazdy i codziennych kilometrów.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:14:41 »
200 koni w kompakcie to rzadkość, najwyżej jakieś sportowe odmiany.
Nie no okej NX ma turbine ale przy dwóch litrach - w kompaktach może nam tego oszczędzą ;)W kompaktach raczej też niedługo zagości turbina bo silniki wolnossące odchodzą do lamusa, a układy hybrydowe są za drogie. Toyota i tak się długo opiera temu trendowi.
Jazda hybrydą polega m.in. na możliwie delikatnym używaniu obu pedałów. Jeżeli ktoś jeździ wbijając hamulec lub gaz w podłogę, to będzie z hybrydy skrajnie niezadowolony i nie ma to najmniejszego sensu (vide redaktorzy kolorowych moto pisemek).
Gaz tak, hamulec nie. Delikatne hamowanie oznacza brak rekuperacji energii, wiec potem silnik elektryczny mniej wspomaga benzynowy. Hybrydą najlepiej jeździć normalnie, sprawnie - bez szaleństw, ale i bez bycia zawalidrogą.
No wiesz, sam się zastanawiałem nad zakupem tego motoru w wersji 1.4 122KM bo osiągi fajne, spalanie super. No ale poczytałem, popytałem i zrezy..... Nie! dałem ostatnią szansę. Pojechałem do serwisu skody. No i pytam się czy ten rozrząd był jakoś przerabiany, poprawiany, (no chciałem by mi gość jakoś przekonał do tej jednostki), zamilkł... No to strzałka.
To musiało być dość dawno temu bo od roku montowane są całkowicie nowe silniki 1.4 TSI, z rozrządem na pasku a nie łańcuchu. Wyeliminowano właściwie jedyną przyczynę narzekań na ten silnik.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:17:10 »
Ja z kolei mam nadzieję, że Toyota nie pójdzie w ślady konkurencji i zostanie przy wolnossakach.

Toyota (ta w Japoni) wciaga nosem "golfy gti" bo robi jeszcze jako jedna z niewielu prawdziwe auta - mowa tu oczywiscie o Aurisie Blade 3.5 v6
Oczywiscie Toyota EU nie wpuszcza go ze wzgledu na "ekologiczne dotacje"

Wracajac do hybrydy - jezdzilem aurisem II: 1.6 , 2.0d4d i hsd.
1.6 - mułowaty i duzo pali - dopiero jak sie go kręci to jest troche przyjemności
2.0 d4d - w miare ok ale ciagla zmiana biegow ubija przyjemnośc jazdy po miescie
hsd - miasto to bajka, trasa tez fajna, przyspieszenie bardzo dobre cos jak camry 3.0 . . . tylko ze nie ma frajdy - nie wiem czemu - po prostu to auto nie daje radosci z dynamicznej jazdy.

Jeszcze co do przyspieszen HSD to wartosci na papierze sa "zawyrzone" ze wzgledu na "turbodziure" tego napedu - tu po prostu nic sie nie dzieje od razu tylko lagodnie - ani grama brutala w tym aucie poza zawieszeniem ktore kochalem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl