Autor Wątek: Skrzynia biegów-problem  (Przeczytany 21009 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jędrzej

• Toyot Leżący
  • *
Skrzynia biegów-problem
« dnia: 23 Stycznia 2015, 16:05:35 »
Witam. Dzisiaj mechanik zauważył, że podczas jazdy słychać niepokojący dźwięk, lekkie buczenie dochodzące z okolic przedniego lewego koła. Wykonywał wiele prób. Jednoznacznie  diagnoza padła że to jakieś łożysko w skrzyni biegów. Auto jeździ super ale ten dziwny dźwięk nie daje mi spokoju. Przy okazji dolał około 0,5 litra płynu do skrzyni, ale mimo to czeka mnie naprawa. Czy ktoś z kolegów miał podobny problem? Auto ma dopiero 4 lata i nie powinno to mieć miejsca.
Pozdrawiam
Jędrzej

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Skrzynia biegów-problem
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2015, 16:20:18 »
W innych autach nie powinno, w Aurisie może się zdarzyć.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2015, 16:33:04 »
A czemu akurat w Aurisie?

volti

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2015, 17:14:42 »
Ile auris ma przejechane realnie?

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2015, 18:08:35 »
A czemu akurat w Aurisie?
Bo w tym modelu się zdarza i 'Jędrzej' nie jest pierwszy.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2015, 18:45:18 »
U mnie występuje takie delikatne buczenie poczas ruszania z 1 pod górkę.

Offline Jędrzej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Stycznia 2015, 20:30:52 »
Auto ma przejechane 52000 km. W środę będę przejeżdżał obok serwisu to wstąpię i zobaczymy jaka diagnoza.
Pozdrawiam
Jędrzej

Offline Jędrzej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2015, 20:32:46 »
Czy te skrzynie były montowane w Polsce w Wałbrzychu? Co to może być za usterka? Czy toyota daje jakaś gwarancję na skrzynię biegów?
Jędrzej

Offline philu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Stycznia 2015, 22:50:27 »
Niestety prawdopodobnie to Polskie skrzynie.

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Kwietnia 2015, 21:17:50 »
Ja dziś byłem u mechanika z identycznymi objawami czyli mruczenie (pierdzenie) na wyższych biegach przy dodawaniu gazu. Dwóch mechaników sie przejechała samochodem, osłuchani skrzynie na warsztacie i stwierdzili łożyska skrzyni do wymiany, wycena 1800 do 2200 w zależności czy bedą 2 czy 4 lozyska do wymiany. Chciał bym to jeszcze potwierdzić w serwisie który zajmuje sie tylko skrzyniami. Czy ktoś może jakiś polecić w Krakowie? Dzisiejsza diagnoza i wycena u Soviera.

volti

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Maja 2015, 14:34:48 »
Czy ktoś może jakiś polecić w Krakowie? Dzisiejsza diagnoza i wycena u Soviera.
W Jaworniku obok myślenic odstrony krakowa od lat zajmują się naprawą skrzyń biegów. Kiedyś korzystałem więc mogę polecić. Tanio i solidnie.
Tel: 798 027 334

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Maja 2015, 16:05:41 »
Witam. Dzisiaj mechanik zauważył, że podczas jazdy słychać niepokojący dźwięk, lekkie buczenie dochodzące z okolic przedniego lewego koła. Wykonywał wiele prób. Jednoznacznie  diagnoza padła że to jakieś łożysko w skrzyni biegów. Auto jeździ super ale ten dziwny dźwięk nie daje mi spokoju. Przy okazji dolał około 0,5 litra płynu do skrzyni, ale mimo to czeka mnie naprawa. Czy ktoś z kolegów miał podobny problem? Auto ma dopiero 4 lata i nie powinno to mieć miejsca. Pozdrawiam
U mnie objaw był taki, że na puszczonym sprzęgle skrzynia szumiała.
Diagnoza i naprawa w ASO. Wymiana około 7 łożysk. Koszt 4500zł

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Maja 2015, 14:02:14 »
Potrzebuje pomocy w sprawie dźwieku pracy silnika na wyższych biegach. Pojechałem z tym problemem do serwisu gdzie stwierdzono że to łożyska w skrzyni. Rozebrali skrzynie, wymienili 3 łożyska ale ja wciąż słyszę niepokojący dźwięk. Czy ktoś kto mieszka w Krakowie i posiada Auris I FL 1.6 Valve 132 KM (najlepiej 2011 r. :) zeby było dobre porównanie) mógłby się ze mną spotkać i się przejechać. Chciałbym porównać jak pracuje silnik w innym aucie bo może jestem nadgorliwy. Niemnije jutro pojadę do serwisu o tym porozmawiać.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Maja 2015, 17:11:49 »
U mnie szum był okropny, ale wymieniono 7 łożysk. Ponadto później zaczęło coś stukać, klekotać - wymieniono pompę podciśnienia i problem znikł. Więc jakiego typu jest twój hałas?
Możesz nagrać?

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maja 2015, 19:39:30 »
Już raz próbowałem nagrać telefonem ale nagranie jest kiepskiej jakości i nic nie słychać. Dźwięk który mnie martwi przypomina pierdzenie lub chrobotanie, nie wiem jak nazwać dokładnie. Występuje przy dodawaniu gazu na 4, 5 i 6 biegu. W chwili odpuszczenia gazu ustaje. Występuje tez np przy chamowaty biegiem np jadąc na 6 zrzucam na 4. Według tego co czytam w necie to wskazuje na łożyska skrzyni. Mi wymieniono 3 szt i nie pomogło choć nie wiem czy nie jest trochę ciszej. Auto odebrałem wczoraj wiec muszę sie jeszcze osłuchać. Jutro pojadę do serwisu zapytać dlaczego nie wymienili więcej łożysk bo i chce zabrać jeszcze raz mechanika na jazdę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl