Autor Wątek: Skrzynia biegów-problem  (Przeczytany 21021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RobRoberto

• Gość
Odp: Skrzynia biegów-problem
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Maja 2015, 22:05:42 »
A pompa wody Ci się nie poci?

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Maja 2015, 11:38:57 »
Z pompą wszystko jest ok. Z tego co wiem to pompa po prawej stronie jest a te odgłosy ewidentnie są z lewej strony. Wczoraj robiłem trasę 120 km w tym autostrada. Ewidentnie na 4, 5 i 6 biegu z okolicy lewego koła słychać buczenie(ja to nazywam pierdzeniem) podczas dodawania gazu lub gdy odpuszczam gaz. Zrobiłem doświadczenie przy 140 km/h na 6 biegu odpuściłem gaz, słychać było buczenie a jak wcisnąłem sprzęgło to przestało. Tak samo na 5 i 4 biegu. Z tego co czytałem to ewidentnie łożyska. Zauważyłem jeszcze jedną zależność jak dodaje bardzo lekko gaz (czyli mało obciążone są elementy) to nie słychać tego dźwięku. Ale to jest tylko chwilka bo mocniej wcisnę i od razu słychać. Tyko dlaczego wymienili 3 łożyska skoro wychodzi na to że coś jeszcze jest nie tak (pytanie co?). Chcę żądać w serwisie ponownej diagnozy i naprawy na ich koszt (oczywiście oprócz nowych części które założą i przyniosą pożądany efekt) bo za demontaż skrzyni olej itp nie mam zamiaru płacić po raz drugi.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Maja 2015, 12:23:05 »
 :|stojac przed maska po lewej stronie jest pompa wody, po prawej pompa próżniowa podcisnienia

volti

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Maja 2015, 20:21:35 »
po prawej pompa próżniowa podcisnienia
W benzynie chyba nie ma próżniowej? Z tego co widzę to kolega ma benzyniaka więc próżno szukać tam vaccum pump.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Maja 2015, 21:29:14 »
W benzynie chyba nie ma próżniowej?
wymieniono pompę podciśnienia i problem znikł.
skoro wymieniono to jest :-)

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Maja 2015, 22:13:08 »
Z rachunku:
"A29300-0T020, POMPA WSPOWAGANIA" i nie chodzi o wspomaganie kierownicy.
W moim aucie wymieniono pompę próżniową - zalecenie Toyota Motor Poland - tam chyba wiedzą co jest w benzynie :).
Najważniejsze że po tej wymianie nastała cisza :)

To właśnie u mnie wymieniono
http://gih.ru/code/293000T020/TOYOTA.html

http://auto-kat.com/index.php?route=saleepc/toyota/parts&region=EUR&modification=10825&group=1905
PUMP ASSY, VACUUM

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Maja 2015, 07:40:42 »
Roberto a jakie były objawy u Ciebie przed wymianą pompy podciśnienia? W sensie jaki dźwięk i kiedy się pojawiał? Czy tak jak u mnie przy dodawaniu gazu na wyrzszych begach? Czy wiesz może ile kosztuje taka pompa?

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Maja 2015, 07:42:58 »
Opisując po której stronie jest jak element punktem odniesienia była pozycja za kierownicą, tak jak w przypadku opisywania opon. To tak dla wyjaśnienia mojego wczorajszego wpisu.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Maja 2015, 12:23:36 »
U mnie problem był na biegu jałowym. Jak chodził to klekotał. Przy dodawaniu gazu tego nie słyszałem tzn tego klekotania.
Po wymianie pompy auto chodzi jak na baterii - cichutko i płynnie.
W ASO pompa 950zł + 150zł wymiana.
Poza ASO duzo taniej

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Maja 2015, 13:29:57 »
Aha. To u mnie na jałowym i na pierwszych trzech biegach jest ok, dźwięk fajny i przyjemny. Dopiero na wyższych przy wciskaniu gazu jest problem. Więc pozostaje temat skrzyni tak jak wskazują objawy. Jade dziś z reklamacją do serwisu i jestem ciekaw jak sie do tego odniosą.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Maja 2015, 14:05:53 »
jedź, jedź i daj znać :)

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Maja 2015, 17:31:35 »
Odwiedziłem serwis. Pan był bardzo zdziwiony faktem że coś słyszę. Nie wykonaliśmy jazdy testowej ze względu na korki i brak możliwości rozpędzenia się, nie mogliśmy pojechać na dalszą wycieczkę bo Pan sam przyjmował petentów (nie byłem umówiony przed przyjazdem). We czwartek mam zostawić auto do weryfikacji. Ponawiam jeszcze raz prośbę, czy ktoś z Krakowa kto posiada Valvematic 132 km mógłby się ze mną spotkać, chciał bym się przejechać innym aurisem i wykluczyć moją nadgorliwość na ten dźwięk. Może znacie kogoś kto nie jest na forum a takiego aurisa?

volti

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Maja 2015, 21:50:53 »
Odwiedziłem serwis
Który? W krk są 3. Tak z ciekawości pytam.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Maja 2015, 22:00:27 »
Ponawiam jeszcze raz prośbę, czy ktoś z Krakowa kto posiada Valvematic 132 km mógłby się ze mną spotkać, chciał bym się przejechać innym aurisem i wykluczyć moją nadgorliwość na ten dźwięk. Może znacie kogoś kto nie jest na forum a takiego aurisa?

Gdyby chciało Ci się wpaść na spota do Gliwic, jakieś 100 km, to służę swoim  :-)
Żyj i daj żyć innym.

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Maja 2015, 22:15:19 »
Nie robiłem w ASO. Robiłem w serwisie Sowier na Wrocławskiej. Co do Gliwic to nie wiem czy dał bym rade w tym tygodniu ale dzięki za propozycję.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl