Autor Wątek: Pielęgnacja samochodu  (Przeczytany 34445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
Pielęgnacja samochodu
« dnia: 30 Stycznia 2015, 10:55:33 »
Witam,

Nie znalazłem żadnego zbiorczego wątku o pielęgnacji samochodu. Po różnych rozmowach na forum przewijają się preparaty i opinie ale nigdzie nie są zebrane. Co używacie na co dzień, a co sezonowo?

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
Odp: Pielęgnacja samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2015, 10:59:03 »
Zastanawiam się czym woskować auto na wiosnę, a w pobliskim spa samochodowym proponują mi

http://eshop.wurth.pl/Powoka-ochronna-do-lakieru-WOSK-SYNTET-PINK-5LTR/089301105.sku/pl/PL/PLN/

Toś może ma jakieś doświadczenia z tym woskiem??

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:01:48 »
Zastanawiam się czym woskować auto na wiosnę, a w pobliskim spa samochodowym proponują mi

http://eshop.wurth.pl/Powoka-ochronna-do-lakieru-WOSK-SYNTET-PINK-5LTR/089301105.sku/pl/PL/PLN/

Toś może ma jakieś doświadczenia z tym woskiem??
Zawiera alkohol etylowy i alkohol izopropylu więc może doprowadzić do zniszczenia lakieru.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:05:50 »
Zawiera alkohol etylowy i alkohol izopropylu więc może doprowadzić do zniszczenia lakieru.

uuu to zaskoczenie. Jesteś pewien, że tak renomowana firma jak Wurth oferowała by coś co może zniszczyć lakier?? Po "No name" z Tesco bym się spodziewał.... ale Ein vudervafe Wurth technology??

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:09:17 »
Alkohol etylowy nie jest jakoś bardzo żrący ale izopropyl dodawany do płynu do spryskiwaczy, potrafi narobić szkód w powłoce lakierniczej.
Paba pewnie doda od siebie za niedługo więc napisze więcej.

manitou:)

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:33:58 »
Gdzie Ty wyczytałeś, że ten alkohol uszkadza lakier samochodowy? Właśnie IPA możemy dokładnie wyczyścić auto przed konkretnym woskowaniem.

PS.
Jaki ma sens cytowanie poprzednika?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:46:02 »
Hmmm, ja tez IPA przemyłam lakier przed nałożeniem wosku, aby go odtłuścić. IPA uzywają tez do delikatnej elektroniki, nie sądzę, że jest szkodliwy dla lakieru, kiedy wszędzie polecają jego stosowanie przed nakładaniem wosku  :o Nawet Swoop polecał, a jemu mozna ufać w kwestii smarowideł  :grin:  No ale zaczekam jeszcze na to, co Paba napisze.
Żyj i daj żyć innym.

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:57:42 »
Oczywiście, że IPA nie niszczy lakieru, tylko go czyści przed nałożeniem wosku :)

Ze swojej strony do zabezpieczania lakieru poleciłbym Ci normalny wosk z dodatkiem wosku naturalnego: FK1000, coli itp. :)
Preparaty "10 w jednym" mnie nie przekonują :)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2015, 12:44:24 »
Stosowałem IPA do mycia gum drukarskich.Farba pięknie schodziła a jeżeli wlał się do rękawiczki strasznie skóra piekła.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2015, 12:46:20 »
Oczywiście, że IPA nie niszczy lakieru, tylko go czyści przed nałożeniem wosku :)

IPA nie czyści tylko odtluszcza powierzchnie aby dobrze przyjęła preparat czy to wosk czy NW

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Stycznia 2015, 13:12:42 »
IPA nie czyści tylko odtluszcza powierzchnie aby dobrze przyjęła preparat czy to wosk czy NW

To miałem na myśli :) moje przejęzyczenie  :)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Stycznia 2015, 13:25:11 »
Ja testowałam Geyon wetcoat (quickdetailer) i wosk Finish Kare hi temp 1000. Obydwa moge polecić. Po wetcoat krople były gigantyczne :) Przy okazji prysnięty na szybe działa jak niewidzialna rekawiczka. Po FK krople mniejsze, ale dłużej trzyma.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Stycznia 2015, 13:31:02 »
A ile trzymały?? najchętniej nałożył bym coś na 6 miesięcy

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Stycznia 2015, 13:54:12 »
Wetcoat coś chyba 4 miesiące, ale nie odtłuszczałam auta, nie miałam IPA wtedy. A FK chyba juz piaty miesiąc i może jeszcze pozyje trochę :) Ale nie dam sobie głowy obic, czy kładłam go we wrzesniu czy październiku  :o Musze zerknąć na swój wątek w galerii, może tam napisałam.

Edit: Jednak październik, czyli jeszcze nie minęły 4 miesiące. No zobaczymy dalej.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2015, 13:58:27 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Stycznia 2015, 17:34:17 »
alkohol etylowy jest głównym składnikiem płynów do spryskiwaczy i zachowuje się neutralnie w stosunku do lakieru w tych stężeniach
izopropanol jak napisali wyżej jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce samochodowej jako odtłuszczacz, tak samo w elektronice
procentowo w takim wosku na pewno nie ma wiele tych alkoholi, więc nie widzę problemu

być może pracując w drukarni miałeś do czynienia z tymi środkami w dużym stężeniu, wtedy może faktycznie
takie IPA jest rozcieńczane w detailingu z wodą, np. 1:1

to nie płyn hamulcowy, a wurth ma dobrą renomę

TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl