Autor Wątek: LPG a olej jaki wybrać ??  (Przeczytany 5240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bisua

• Gość
LPG a olej jaki wybrać ??
« dnia: 28 Marca 2005, 10:52:09 »
Hej mam pytanko w tej chwili jeżdzą na MOBILU 5-50 rally formula
Trochętego oleju mi bierze około 1-1,5 litra na 12.000-15.000 km a do tego silnik pracuje dosc głośno i otrzymałem info od jednego z klubowiczów ze mogą to być (chyba popychacze) i zeby zalać gęstszy olej w zwiazku z tym mam pytanie jaki olej zalać ???
Pozdro
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2010, 13:55:00 wysłana przez Janmor »

krystek

• Gość
LPG a olej jaki wybraÌ ??
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marca 2005, 11:36:44 »
proponował bym Mobil S 10W40 półsyntetyk
u mnie zdał egzamin

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marca 2005, 12:25:03 »
U mnie też pomogła zmiana z syntetyka na półsyntetyk, z tym, że pozostałem przy Castrolu. Skoro śmigasz na Mobilu pozostań może przy tej firmie, a zmień na półsyntetyk, jak wyżej radził Ci Krystek. Z tym, że na gazie zmieniam olej  równe co 10 tys kkm, półsyntetyk jest tańszy i finansowo wyjdzie mniej więcej na to samo, lub nawet taniej, mimo częstszej wymiany (podejrzewam, że spadie zużycie i może oblecisz od wymiany do wymiany bez dolewki).
PS. jak klekocze może czas poregulować jakie zaworki?

krystek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marca 2005, 14:09:24 »
Cytat: p_flori
Z tym, że na gazie zmieniam olej równe co 10 tys kkm, półsyntetyk jest tańszy i finansowo wyjdzie mniej więcej na to samo, lub nawet taniej, mimo częstszej wymiany (podejrzewam, że spadie zużycie i może oblecisz od wymiany do wymiany bez dolewki).
PS. jak klekocze może czas poregulować jakie zaworki?

Ja też tak robie - co 10 tyś:
-olejek Mobil S 10W40 - 90zł za 4l (na 1 wlanie wchodzi 2,7literka);
-filtr oleju MAX - 14zł;
-filtr powietrza - 35zł do 40zł (ostatnio okazało sięże trza było go wcześniej wymienić).
Wcześniej śmigałem na Mobil 1 syntetycznym i też brał. Ustało miejwięcej po 3 wymianie Mobil S - teraz już nie dolewam. Zostało mi jednak przyzwyczajenie i co 2 dzień przed uruchomieniem silnika sprawdzam stan oleju.
 :lol:

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marca 2005, 18:05:35 »
nawjażniejsze by go wymieniać co 10-12kkm,
nie zmieniać oleju w związku z zainstalowaniem gazu, nie ma sensu, jeśli dobrze pracował na tym olejku co teraz to nie widze powodu (mogęto pwoiedzieć po 2 latach ajzdy na gazie :D)

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marca 2005, 19:43:42 »
Cytat: CarinaGTI
nawjażniejsze by go wymieniać co 10-12kkm,
nie zmieniać oleju w związku z zainstalowaniem gazu, nie ma sensu, jeśli dobrze pracował na tym olejku co teraz to nie widze powodu (mogęto pwoiedzieć po 2 latach ajzdy na gazie :D)

Witam.
Jak najbardziej zgadzam sięz Carina GTI :-DD miałem, mam i mieć będęMobil 1. Tzn.mimo zainstalowania gazu,olej bez zmian(a gaz po 230 kkm :-DD )Samochód nie bierze ani grama tegoż oleju, a gazik z 12 l spalania w zimie ,po ocieplenie łyka tylko 10 l . A mam ciężką nogęi z "wiosennej radości> 160km/h po trójmiejskiej obwodnicy :-DD .
Pozdrawiam.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marca 2005, 21:41:16 »
CarinaGTI, wiem wiem ale sam słyszałes jaki mam problem  :wink: wiec skoro tak czy inaczej wymiana sie zbliza to moze czas olej zmienić. A na jakim ty jeździsz ??

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marca 2005, 22:08:04 »
valvoline racing 10W60 polecam :D
niop na ten problemik to bym zmienił olejek na 10W :)

krystek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marca 2005, 23:17:51 »
Cytat: CarinaGTI
niop na ten problemik to bym zmienił olejek na 10W

właśnie o tym pisałem
mysle że napewno nie zaszkodzi
a jak Busia jeżdził już na mobilu to tak jak P_flori pisał bym został przy Mobilu
Cytat: p_flori
Skoro śmigasz na Mobilu pozostań może przy tej firmie, a zmień na półsyntetyk

to nie zaszkodzi
mi pomogło - w sensie kieszeni i w tym że już nie bierze (chodz to akurat dłuższa opowieść)

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marca 2005, 08:15:09 »
Ja stosuje Valvoline MaxLife 10w/40 - polecam. Zmniejsza branie oleju, tak jakby wycisza trochęsilnik. Ten olej był produktem roku 2001 na wymagającym rynku amerykańskim i nie jest rozlewany w Polsce - co ważne (Mobil - uwaga na podróbki!). Wymieniam wtedy, gdy kończą mi się"dolewki" czyli jakieś 11,5-13 kkm.
Generalnie olej z napisem GAS - to nic innego jak olej dostosowany do spalania przez silniki benzynowe, nie ma dodatków przy pracy na Dieslu (widać to, gdy określana jest jego klasa).
Do mojego Volvo zalewam Orlen Gas Platinium 5w/40 - całkiem niezły olej, i cena jest atrakcyjna ok. 80PLN/4l.
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl