Autor Wątek: [IIIgen] [1MZ] Nie pali na dwóch cylindrach.  (Przeczytany 7094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
[IIIgen] [1MZ] Nie pali na dwóch cylindrach.
« dnia: 31 Stycznia 2015, 21:10:53 »
Witam wszystkicz klubowiczow mam pytanie odnosnie swojej camry otoz na dwoch cyclindrach czasami nie chodzi jakby z braklo  iskry poniewaz jest tez w podtlenku lpg i na tym dzieje sie to samo wiec raczej wykluczam wtryski moze ktos bardziej pojety cos mi podpowie
?auto dostalo nowe swiece i przewody dodam ze to wersja 1MZ z (trzema ) cewkami a nie szescioma jak to zazwyczaj moze to cewka ktoras czasami ma przebicie .te od wersji na 6 sztuk posiadam ale te ktore sa w moim aucie ciezko namierzyc abym to mogl spr.a propo moze komus lezy i sie kurzy? To chetnie kupie...za info z gory dziekuje..
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2015, 16:25:27 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: niedomaganie dwoch garow camru 3.0 1mz
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2015, 21:28:00 »
Kody sprawdź.

Później przełóż podejrzaną cewkę na kolejny cylinder i sprawdź, czy się kody zmieniły.

O ile to w ogóle cewka.

I zacznij pisać jak człowiek, bo nie można tego przeczytać.
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2015, 21:59:56 »
Może nie łączą przewody LPG przy wtryskach?

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2015, 17:58:02 »
Witam mam podejrzenia co do środkowej cewki a mam te które pochodzą od tej w której było szesć i czy możnaby zamiast tej środkowej cewki czy ktorej kolwiek z tycz trzech która wchodzi w świece i od której idzie kabel wysokiego napięcia do cylindra w drógiej głowicy zamontować zamiast tego kabla drugą cewke i dać zasilanie z tej cewki z przodu i równolegle podlączajac czy by to działało wgl...?a co do kostek które odcinają impuls przy załączonym gazie to gdyby nie łączyly to na gazie by chociaż było w porządku.a dodam jeszcze ze gdy jade na benzynie przy wł trybie PWR przerywanie te jest mniejsze .

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2015, 19:30:09 »
Bez "pał litra treści nie rozbierjosz"
Skoro podejrzewasz środkową cewkę o kwas,to podmień na sprawną.Jak się sprężysz, to znajdziesz sprawną używkę.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2015, 19:35:53 »
Możesz spróbować uruchomić obydwie jako wasted spark, ale ja bym zaczął od podpięcia testera, a nie od "mam podejrzenia".
3VZ.pl

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lutego 2015, 16:30:21 »
No tak w środe pojadę na kompa niech spr co tam ecu wyrzuci .tzn szukałem wszędzie do tej pory same te od wersji na sześć cewek które posiadam tylko są lub te od nowszych na cztery piny.chodzi mi o to czy jakby naprawde okazało sie ze to ta cewka to czy nic by się nie stało (uszkodziło) gdybym zamiast tej jednej która byłaby wadliwa zarzuciłbym dwie te moje tzn jedą docelową a drugą zamiast kabla wysokiego napięcia i dal zasilanie z tej kosteczki na dwa piny do tej drugiej w polączeniu równoległym..
 :o

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lutego 2015, 18:06:34 »
Nie wiem czy to dobry pomysł, ale możesz jeszcze spróbować odłączać poszczególne cewki z zobaczyć czy któraś ma inny wpływ na pracę silnika niż pozostałe. Jeżeli potwierdzi się, że np. środkowa wydaje się uszkodzona to możesz spróbować ją przełożyć miejscem z inną i jeszcze raz sprawdzić, czy na innym miejscu daje takie same objawy. Jeżeli tak to cewka uszkodzona, jeżeli dalej będzie problem z tymi samymi cylindrami co wcześniej pomimo zamiany znaczy, że problem leży gdzie indziej.

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lutego 2015, 21:28:13 »
Własnie pojadę i spr i to ewidentnie słychac po silniku że kuleje na dwa cylindry czasami jest dobrze gdzieś samo załapie a czasami wogóle nawet nieda się wyprzedzać i gdy jazda jest mniej dynamiczniejsza i spokojniejsza chodzi na wszystkie problem pojawia sie po wcisnięciu gazu gwałtownie do końca .a gdy zdejme kabel wysokiego nap ze środkowej cewki to inaczej się zachowuje gdy poczynie to z pozostałymi dwoma cewkami tzn iskrzenie gdzieś zanika na tej środkowej a na tych po lewej i prawej jest dosyć znaczne

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
Odp: [IIIgen] [1MZ] Nie pali na dw�ch cylindrach.
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2015, 16:32:08 »
Witam byłem na komputerze i wykazało że ma niesprawność cewki zapłpnowej zmieniłem cewke jedną i okazało sie że poprawy nie ma więc zacząłem przekładac pokolei żeby zob która to jest zła posprawdzałem pozostałe dwie nadal jest ten sam objaw tak jak by to nie była cewka nie wiem co może byc nie tak przewody może któras swieca albo może nie ma kompesji na którymś cylindrze  :o

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: [IIIgen] [1MZ] Nie pali na dwóch cylindrach.
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lutego 2015, 16:44:22 »
A luzy zaworowe jeszcze ma ? Bo mnie to brzmi bardzo podobnie do jednego przypadku, który miałem jakieś 2-3 lata temu.

Człowiek się woził po specjalistach od wszystkiego, wymieniali mu świece, kable, cewki, a potem była szybka diagnoza i dostał dwie świeże głowice, bo ze starych nie było co zbierać po gazie  :cheesy:

Zacznij od zmierzenia kompresji, jak nie będzie, to masz odpowiedź.
3VZ.pl

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lutego 2015, 17:34:46 »
Wiadomo jutro się wezme i zmierze sprężanie zobaczymy co wyjdzie a tak wgl to taam da się jakoś regulować zawory słyszałem że zmienia się płytki.czy jak cisnienie wyjdzie zbyt małe to głowice do zwalenia?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lutego 2015, 17:39:26 »
Jeśli zawory wypalone, to innego wyjścia nie widzę.
3VZ.pl

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lutego 2015, 19:57:19 »
Właśnie jeżeli wypalone a jeżeli tylko zawory do wyregulowania da sie to określić po zdj pokrywy zaworów,a i ile powinna wynosic plus minus wartość sprężania aby wykluczyc wypalone zawory bo katalogowo 10.5 tak?

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lutego 2015, 20:51:36 »
Porównasz sobie z pozostałymi i będziesz wiedział czy kompresja jest ok. Ważne, żeby na poszczególnych cylindrach te wartości nie odbiegały od siebie za bardzo. Na sprawdzenie szczelności zaworów jest podobno taka metoda, że podpinasz sprężone powietrze pod cylinder przez otwór świecy i nasłuchujesz w dolocie a później w wydechu czy nie ma syczenia (ewentualnie mogą pojawić się bąbelki w ukł. chłodzenia przy uszkodzonej uszczelce) Nigdy tak nie robiłem ale w ostateczności możesz tego spróbować jeżeli będziesz miał taką możliwość. Luzy zaworowe reguluje się płytkami. Można je szlifować albo czasem pozamieniać między sobą.

Czy nie ubywa płynu chłodniczego? Czasem "zalewa" cylinder i są kłopoty z zapłonem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl