Autor Wątek: [IIIgen] [1MZ] Nie pali na dwóch cylindrach.  (Przeczytany 7100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
Odp: [IIIgen] [1MZ] Nie pali na dwóch cylindrach.
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lutego 2015, 07:56:46 »
Powiem tak przy delikatnym wciskaniu gazu mniej przerywa a jeżeli sie go naciśnie gwałtownie to nie chodzi na dwa i jak jest ciepły to mniej .a przez ostatnie dwa tyg na zimnymn dolałem z litra a reraz nie brakuje.mozliwe ze płyn zalewa ktoryś cylinder ale czy to oznaczałoby uszczelke pod gł? Nie mam oznak typu pecherze powietrza czy zapach spalin w ukł chłod nie gotuje sie ani tez przewody nie są na kamień .jednak raz mialem ze płyn który wchodził w przepustnice "podgrzewanie benzyny" przedostawal sie do cylindrów ale to było w innym aucie a i towarzyszyło temu ogromne parowanie z wydechu.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lutego 2015, 08:55:26 »
Możesz zrobić pomiar zawartości CO2 w płynie chłodniczym.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lutego 2015, 09:51:40 »
Z uszczelką różnie bywa. Czasem para bucha, itp. innym razem ciężko się zorientować. Możesz też spróbować znaleźć kogoś z endoskopem (ew. zakupić taką zabawkę) i zajrzeć do cylindra.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lutego 2015, 20:48:39 »
Przez przypadek natknąłem się na filmik z YT omawiąjący różne techniki sprawdzenia uszczelki i nie tylko:
cz.1 https://www.youtube.com/watch?v=uVn-IDi7da8
cz.2 https://www.youtube.com/watch?v=AwiIpTIrBaE

W drugiej części gość przeprowadza ciekawy test "prażenia" oleju. Jeżeli chodzi o UV to czasami i bez barwnika płyn chłodniczy świeci.

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Kwietnia 2015, 10:27:43 »
witam po długim czasie.zmierzyłem cisnienie na cylindrach i po 12 atmosfer ,nowe swiece przewody i dalej problem istnieje z tym że zauważyłem że w nocy gdy dotknie sie przewodów  WN to w tym miejscu widac przebicie tak powinno być?...tydzien jest dobrze a tydzien znowu nie gada i tak w koło już nie mam siły do tego ...

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Kwietnia 2015, 11:00:14 »
Przecież nie masz tam kabli WN tylko cewki na każdym cylindrze. Zrób jakąś fotkę silnika i zaznacz gdzie masz te przebicia.

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Kwietnia 2015, 12:57:51 »
Witam mam tam kable WN bo to wersja z 95.09 są tam 3 cewki w lewej głowicy a do prawej są poprowadzone kable o każdej cewki odzielnie a przebicie jest w miejscu gdzie złącze diagnosics gdzie kable przechodzą obok kolektora ssącego wtedy jak złapie za kabel w tym miejscu widać jak sie on świeci ...

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Kwietnia 2015, 12:58:13 »
Na początku napisał, że ma 3 cewki więc są też kabelki  :-P 
Przebić nie powinno być. Może kiepskie kable.  Z tego co pisałeś na początku + to, że wymieniłeś świece wskazuje na to, że problem nie leży w "prądzie". Sprawdź czy masz zawsze iskrę na przerywających cylindrach. Jeżeli tak, to ja bym w następnej kolejności sprawdzał wtryski. Jak wyglądały stare świece na niepalących  :cheesy: cylindrach?

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
Odp: [IIIgen] [1MZ] Nie pali na dw�ch cylindrach.
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Kwietnia 2015, 13:17:28 »
Przewody nie są co prawda nowe ale gdy zmieniłem dwa tyg. Temu świece na nowe zdjąłem kolektor zmierzyłem ciśnienie pokazało mi po 12,2 atmosfer na kazdym to wykluczyło mi to wypalone zawory lub gniazda skręciłem to i zaczął chodzic dużo lepiej przez dwa tyg dopiero teraz gdy troche popadało deszczu znowu mi przerywa a wtryski zmieniałem odpinalem i na każdy reaguje jak i rownież po odpieciu z każdego cylindra przewodu do świecy na wolnych obr także reaguje właśnie nie można ustalic na który gar nie daje bo na gazie jest tak samo jak i na benzynie moze ten moduł cewek szwankuje albo czujnik położenia wału....

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Kwietnia 2015, 18:58:20 »
Na początku napisał, że ma 3 cewki więc są też kabelki  :-P 
[...]

Sorry, zapomniałem  :-P
Faktycznie, warto by zajrzeć do wtryskiwaczy i dokładnie przejrzeć wiązkę.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Kwietnia 2015, 23:59:38 »
Kolego, pisz staranniej bo dla mnie "nowe świece przewody"  znaczy, że założyłeś nowe świece i przewody. Teraz piszesz, że tylko świece. Sam utrudniasz możliwość pomocy. W Twoim wykonaniu post składa się z jednego zdania na kila linijek. Popracuj nad tym bo utrudniasz komunikację.

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Kwietnia 2015, 21:41:45 »
Witam,tak założyłem nowe świece ale przewody zmieniłem na drugie ale używane...zostaje chyba zakup nowych cewek lub na razie chociaż jednej żeby spr...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl