Autor Wątek: "Chińskie" radia w Avensis T25  (Przeczytany 13832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregu85

• Prawie Toyot
"Chińskie" radia w Avensis T25
« dnia: 01 Lutego 2015, 14:38:09 »
Witam

Niedawno zakupiłem Toyotę Avensis z 2004 roku. Na ona zabudowane seryjne radyjko W53901 (CD+kaseta). Radio moim zdaniem gra przyzwoicie i...tyle :| W Corolli E12 miałem kasetówkę i moim zdaniem grała ciut lepiej (cieplej, mniej cyfrowo, bardziej płaska ch-ka tonalna...). Radyjko w Ave do 15-20 na skali gra wycofanym basem i strasznie mocnym sopranem (może to kwestia rozdziału mocy - wiadomo że mid-bas potrzebuje więcej mocy żeby się "ruszyć"...) ale w Corolli grało równo od samego dołu skali... Na chwilę obecną dźwięk "podciągam" na EQ w iRiverze (MP3 + flac), CD i radio zostawiam tak jak jest...

Co myślicie na temat wymiany radia na "Chińskie wynalazki z allegro"? Znalazłem wątek na temat radia kupionego na Amazonie... co myślicie np. o czymś takim:

http://allegro.pl/radio-nawigacja-gps-usb-ramka-toyota-avensis-t25-i5011929252.html

Czy ktoś ma może takie (podobne) albo spotkał się z czymś takim? Jak to gra?

Wg mnie nie ma sensu pakować kasy w np. Witam

Niedawno zakupiłem Toyotę Avensis z 2004 roku. Na ona zabudowane seryjne radyjko (CD+kaseta). Radio moim zdaniem gra przyzwoicie i...tyle :| W Corolli E12 miałem kasetówkę i moim zdaniem grała ciut lepiej (cieplej, mniej cyfrowo, bardziej płaska ch-ka). Radyjko w Ave do 15-20 na skali gra wycofanym basem i strasznie mocnym sopranem (może to kwestia rozdziału mocy - wiadomo że mid-bas potrzebuje więcej mocy żeby się "ruszyć"...) ale w Corolli grało równo od samego dołu skali... Na chwilę obecną dźwięk "podciągam" na EQ w iRiverze, CD i radio zostawiam tak jak jest...

Co myślicie na temat wymiany radia na "Chińskie wynalazki z allegro"? Znalazłem wątek na temat radia kupionego na Amazonie... co myślicie np. o czymś takim:

http://allegro.pl/radio-nawigacja-gps-usb-ramka-toyota-avensis-t25-i5011929252.html

Czy ktoś ma może takie (podobne) albo spotkał się z czymś takim? Jak to gra?

Chciałbym w przyszłości zamontować w zagłówku/zagłówkach monitor LCD dla dziecka (podobno to radio ma możliwość działania w 2ch strefach) ale z 2giej strony nie chcę mieć plastykowego brzmienia...

Co radzicie? czy kupić coś tego typu (pierwszy link) czy lepiej zainwestować w dobre radyjko (plus ramka do montażu) np. za 600zł i wzmacniacz a dziecku na zagłówku powiesić jakiś tablet za 200-300zł do oglądania bajek (dziecku to jedno - byle leci baja :])?

wg mnie nie ma sensu pakować kasy w np. http://allegro.pl/radio-dedykowane-toyota-avensis-ii-od-artax-t2s-i5031480188.html bo jak sobie pomyśle jaki zestaw miałbym za te kasę to... ;]

Na razie w grę wchodzi jednostka centralna... głośniki (także będę wymieniał) to osobny temat (i budżet) na później...

W domu mam dobrze okablowany zestaw Denon'a z CD + B&W 601 S3... Chciałbym osiągnąć porównywalny poziom ale na "chińczyku" pewnie to niemożliwe...

Pozdrawiam

P.S. Ostatnio pojawiły się także stacje multimedialne z Androidem na pokładzie ale pewnie jakość dźwięku będzie podobna...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: "Chińskie" radia w Avensis T25
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2015, 09:21:13 »
Gms 6401 to bardzo dobre radio - kilka razy wkladalem do t25 i t27 - jakosc dzwieku duzo lepsz niz na fabrycznym.
Tylko nalezy uwazac na lezaki magazynowe ze starym oprogramowaniem.
Zwroc tylko uwage ze nigdzie w opisie aukcji nie jest zaznaczone ze chodzi tu konkretnie o GMS 6401 (jest tylko na zdieciach ) i adapter antenowy jest niewlasciwy.

Ten dedykowany jest na prcesorze 500Mhz - co w porownaniu do 2 X 800Mhz GMS-a wypada slabo.

Ps. u mnie gms6401 z montazem (bez ramki) to 1499 :)

Offline Gregu85

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lutego 2015, 17:00:16 »
No i tu się pojawia problem... ramka (w sensie że ramek to Ave T25 nie masz? :o )... Moje radio jest srebrne i nie wiem czy znajdę taką ramkę (wszędzie są czarne a to już nie będzie tak dobrze wyglądać jak oryginał... :) )

Z ciekawości zadałem pytanie sprzedającemu jaki to model - zobaczymy co odpisze :)

Czy podłączenie wzmacniacza pod istniejące radio coś zmieni? (z tego co widzę to za bardzo nawet nie ma gdzie podłączyć wzmacniacza - brak dedykowanych wyjść - tylko głośniki...)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2015, 10:05:05 »
w sensie że ramek to Ave T25 nie masz?

Mam.

Czy podłączenie wzmacniacza pod istniejące radio coś zmieni? (z tego co widzę to za bardzo nawet nie ma gdzie podłączyć wzmacniacza - brak dedykowanych wyjść - tylko głośniki...)

Nie za bardzo jest jak podpiac czyba ze po wysokiej lub przez adapter - ale tracisz na jakosci.

Offline Gregu85

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lutego 2015, 22:14:26 »
dzisiaj rozmawiałem z kolegą (niestety nie wiem w tej chwili jaki model radia posiada - auto z 2009 roku - odchyla się lekko ku górze po załączeniu...) że u niego "dźwięk jest zbyt basowy" - ale to jego opinia bo sam niestety nie słyszałem jak to gra (brak czasu dzisiaj...)

...to ja już nie rozumiem... :|

Postaram się dowiedzieć jaki on ma model i może posłuchać jak będzie okazja to się wypowiem...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2015, 13:49:26 »

Chwile temu zrobilem male porownanie GMS-a do konkurencji:

http://youtu.be/k27qi3eadiQ

http://youtu.be/Q8f4ZTPD2k0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl