Autor Wątek: Corolla Verso 1.6 VVT 2004 Mrugająca kontrolka poduszki  (Przeczytany 9954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peter

• Toyot Leżący
  • *
Witam
Przeszukałem wszystkie wątki ale nic w tym temacie nie znalazłem od jakiegoś czasu zaczęła mrugać kontrolka poduszki powietrznej.Nie świeci cały czas tylko mruga zaznaczę,że jak poruszam fotelami ,pasami to gaśnie na parę dni ale później sytuacja się powtarza.Czytałem ,że winne mogą być wtyczki pod fotelami ( brak dobrego kontaktu) ale nie wiem gdzie one są i jak ewentualnie się do nich dostać bardzo proszę o pomoc.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Corolla Verso 1.6 VVT 2004 Mrugająca kontrolka poduszki
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2015, 20:05:46 »
przelutuj wtyczki
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline peter

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2015, 15:42:45 »
Dziękuję za poradę tylko gdzie one są

Offline tomideri

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla Verso 1.6 VVT 2004 Mrugaj�ca kontrolka poduszki
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2015, 23:04:37 »
Nie jestem pewien czy to na pewno tylko wtyczki (pod siedzeniem). W corolli zdarza mi się czasem, że świeci się (nie gaśnie pod odpaleniu, ale nie mruga) kontrolka poduszek. Pojawia się to czasami po przesuwaniu fotela kierowcy. Zwykle jak podociskam wtyczki to problem znika. Ale tak jak mówię, mrugania nigdy nie było.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2015, 09:53:01 »
Po pierwsze,czy znasz historię auta.Czy nie było uderzone,lub w jakikolwiek inny sposób nie wywołano wystrzelenia poduszek, uszkodzenia napinaczy pasów itp. Jeśli organoleptycznie,badając ... ruszając wtryczkami i wiesz,która konkretnie wywołuje lub wygasza ową sygnalizację poduszki,to zrób zworkę na wtyczce,rozepnij i podłącz kabelek. Ciężko mi teraz sprawdzić u siebie,która to może być wtyczka,jest mróz, a nie mam wolnego garażu aby się położyć i popróbować.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2015, 10:01:37 »
Częsty przypadek w Fordach.8 na 10 takich akcji jest spowodowany brakiem styku wtyczek pod fotelem/mi.

Offline peter

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2015, 16:07:01 »
Samochód jest od pierwszego właściciela ,kolegi z pracy kupiony w salonie od początku go widziałem codziennie .Jeżdże nim już 2 lata bez żadnych niespodzianek.Kontrolka zapaliła się dopiero jakiś miesiąc temu potem po sprzątaniu auta zgasła na 2tygodnie ale potem znowu się zapaliła cały pic polega na tym'że nie wiem czy te wtyczki można rozpinać gdy akumulator jest podłączony czy lepiej go rozłączyć aby nie narobić jakiejś biedy i które to są bo tak naprawdę to pod siedzenia zaglądała tylko rura od odkurzacza.Po stronie pasażera mam zamontowane DVD salonowe może coś gdzieś tam.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lutego 2015, 17:49:46 »
Samochód jest od pierwszego właściciela ,kolegi z pracy kupiony w salonie od początku go widziałem codziennie .Jeżdże nim już 2 lata bez żadnych niespodzianek.Kontrolka zapaliła się dopiero jakiś miesiąc temu potem po sprzątaniu auta zgasła na 2tygodnie ale potem znowu się zapaliła cały pic polega na tym'że nie wiem czy te wtyczki można rozpinać gdy akumulator jest podłączony czy lepiej go rozłączyć aby nie narobić jakiejś biedy i które to są bo tak naprawdę to pod siedzenia zaglądała tylko rura od odkurzacza.Po stronie pasażera mam zamontowane DVD salonowe może coś gdzieś tam.
Przy wyłączonym zapłonie nic się nie stanie.Ja na odpalonym silniku przesuwałem fotel i kontrolka zgasła.
Rozepnij wtyczkę, poodginaj i przeczyść styki,Może przewód się przełamał i łączy w jednej pozycji wiązki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl