Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #285 dnia: 26 Listopada 2019, 14:10:32 »
Przetłumacz sobie na polski jeśli nie rozumiesz i działaj   
Jak by to było takie łatwe to już dawno bym to zrobił bez pytania do was tylko nasze moduły są inne  nawet są inne przewody itp.
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline user228143

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #286 dnia: 28 Listopada 2019, 13:47:58 »
może ma ktoś pomysł jak ten patent przełożyć do naszego modułu ?
https://www.rav4world.com/threads/how-to-disable-tpms-how-to-turn-off-tpms-light.85538/

Nie da rady.
Tam mają wprost dostępne na wtyczce sterowanie (on /off) diodą led na zegarach. U nas moduł TPMS komunikuje się z głównym ECU przez interfejs szeregowy na dwóch przewodach (sygnały RDA i PRG). Trzebaby zdekodować ramki danych i stworzyć na taj bazie symulator do zastąpienia modułu TPMS.

( Auris 2014 HB HSD LHD Premium+Style )

« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2019, 18:46:47 wysłana przez fazibazi »

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #287 dnia: 28 Listopada 2019, 15:22:57 »
też tak myślałem ze tak trzeba zrobić bo na schemacie Aurisa nic nie ma tak jak jest w Rav4
może kiedyś ktoś wymyśli na to patent :)
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2019, 18:46:30 wysłana przez fazibazi »
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #288 dnia: 28 Listopada 2019, 18:13:00 »
W zasadzie wystarczy zwykłe Arduino z modulikiem nadawczym, które to będzie nadawało poprawny sygnał dla modułu tpms - czyli taki symulator czujników. Całość nie powinna przekroczyć 100 zł. Być może ktoś to już zrobił praktycznie i wystarczy poszukać.
Trzebaby zdekodować ramki danych i stworzyć na taj bazie symulator do zastąpienia modułu TPMS.
Masz jakiś materiał, jak tpms działa w Aurisie/Corolli?
Moduły tpms są w różnych wykonaniach, Toyota używa kilku albo i kilkanaście różnych modeli. Z tego co widziałem, w Aurisie II można znaleźć 89760-02150, ...160 i ...161.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2019, 18:46:39 wysłana przez fazibazi »
Spalanie - Motostat.pl

Offline user228143

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #289 dnia: 28 Listopada 2019, 20:40:50 »
Emulator w postaci modułu radiowego byłby na pewno bardziej uniwersalny, w sensie, że można by go próbować dopasować (oprogramować) pod różne marki/modele samochodów.

Co do modułów w Auris, to nie mam na razie więcej info w tym temacie.

( Auris 2014 HB HSD LHD Premium+Style )

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #290 dnia: 28 Kwietnia 2020, 14:40:08 »
Witam. Procedura przełączania wygląda następująco:
1. uruchomić silnik
2. 3-krotnie w ciągu 1 sekundy wcisnąć przycisk kalibracji ciśnienia w kołach.
3. potwierdzeniem przełączenia się na drugi zestaw czujników jest trzykrotne długie mignięcie lampki ostrzegawczej ciśnienia w ogumieniu.
4. po przełączeniu się pomiędzy zestawem czujników przeprowadzić standardową procedurę kalibracji.

Czy ktoś może miał probem z ta precedura? Sytuacja u mnie wyglada tak że założyłem letnie koła i bez przełanczania kompletów, przejechałem się na stacje żeby sprawdzić ciśnienia i były dosyć małe typu 1.7. dompompowałem i chciałem przełączyć uzywając powyższej procedury ale kontrolka nie miga i w tyre assistant widze komplet zimowy i ciśnienia 0, jednocznie auris nie wywala blędu/kontrolki ciśnienia tak jak by TPMS nie do końca działało. Uprzedając pytani: tak na komplecie zimowym TPMS działał i pokzywal poprawnie jak ciśnienie spdało w kołach (widziałem też wartości w tyre assistant). znalazłem tez info że procedure przełączenia na 2 komplet można wykonac dopiero wtedy gdy Auris wywali kontrokle na deske po zmiane kół - nie wcześniej.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #291 dnia: 28 Kwietnia 2020, 14:52:23 »
Tak, wydaje mi się, że musisz poczekać na błąd. Dopiero jak zacznie migać (a potem świecić) możesz przełączać na drugi komplet. Nie wiem czy jest jakaś możliwość przyspieszenia tej procedury.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #292 dnia: 28 Kwietnia 2020, 18:32:50 »
znalazłem tez info że procedure przełączenia na 2 komplet można wykonac dopiero wtedy gdy Auris wywali kontrokle na deske
U mnie nie ma takich problemów - ale nie podajesz rocznika, może jest z tym rożnie.
W tym roku przełączałem nawet prawie w trakcie jazdy (po kilkudziesięciu metrach jazdy zatrzymałem się na chwilę, aż brama się otworzy).
Tylko po wykonaniu lampka zaświeciła chyba od razu światłem ciągłym, ale na dłuższy czas (może minuty jakieś nawet), po czym zgasła.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #293 dnia: 28 Kwietnia 2020, 18:39:22 »
Mój Auris to 2016 FL

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #294 dnia: 28 Kwietnia 2020, 19:24:28 »
Tak, wydaje mi się, że musisz poczekać na błąd. Dopiero jak zacznie migać (a potem świecić) możesz przełączać na drugi komplet. Nie wiem czy jest jakaś możliwość przyspieszenia tej procedury.
Bzdura Kolego.
Spalanie - Motostat.pl

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #295 dnia: 28 Kwietnia 2020, 19:49:16 »
Dzięki za wiele wnoszące wyjasnienie. Nie wiem jednakże czy odnosisz się do "wydaje mi się" czy też do tego, że "nie wiem".
Dwa razy próbowałem bez kontrolki i po jakimś czasie zaczynała świecić. A po świeceniu udawało się bez problemu. Tyle u mnie
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2020, 08:09:31 wysłana przez fazibazi »

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #296 dnia: 28 Kwietnia 2020, 20:52:12 »
Był błąd w opisie procedury kilka postów wyżej - robimy ją na zgaszonym silniku - w hybrydach 'odpalenie' bez wciskania hamulca.
Kontrolka miga 3x na koncu procedury.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #297 dnia: 28 Kwietnia 2020, 21:18:49 »
Bzdura Kolego.
Dzięki za wiele wnoszące wyjasnienie. Nie wiem jednakże czy odnosisz się do "wydaje mi się" czy też do tego, że "nie wiem".
Dwa razy próbowałem bez kontrolki i po jakimś czasie zaczynała świecić. A po świeceniu udawało się bez problemu. Tyle u mnie
Kolego, w temacie TPMS napisałem wiele postów na tym forum, bo mam trochę doświadczeń i dzielę się nimi. Nie chce mi się już pisać elaboratów (ponownie), bo Wy młodzi i gniewni nie szukacie, tylko chcecie mieć wszystko na pstryk. A pstryk, jak widać, słabo działa. Czasami trzeba czegoś się douczyć, coś doczytać, a to jest nie fajne. Jeśli się mylę, to prześledź moje wpisy o TPMS i wystarczy. A na początek ćwiczenie z logiki: jedziesz do ASO, wymieniają koła, a mechanik Ci mówi - teraz TPMS Ciebie nie chroni, jak się zapali lampka to ...  kombinuj przyciskiem i zmienisz w ECU komplety opon. Dla mnie byłoby to nieakceptowalne, a dla Ciebie jest chyba OK. Napisałeś bzdurę i tak to oceniłem. I nie masz wyjątkowego samochodu.
Spalanie - Motostat.pl

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #298 dnia: 28 Kwietnia 2020, 21:50:19 »
Był błąd w opisie procedury kilka postów wyżej - robimy ją na zgaszonym silniku - w hybrydach 'odpalenie' bez wciskania hamulca.
Kontrolka miga 3x na koncu procedury.
Odpalenie silnika nie ma praktycznego znaczenia, wystarczy stać w miejscu. Elektronika samochodu ma "żyć", to wystarcza do kalibracji i zmiany kompletów kół.
Spalanie - Motostat.pl

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #299 dnia: 29 Kwietnia 2020, 08:18:01 »
układ TPMS w Toyotach jest bardzo ułomny, dość powiedzieć, że niegdyś, kiedy jeździłem na zimówkach bez czujników, to kontrolka zapaliła mi się po około tygodniu...
a co do przełączania zestawów czujników, to przełączanie = kalibracja ;) wrzucam instrukcję :D a gdyby ktoś potrzebował czujników to zapraszam ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl