Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #150 dnia: 02 Kwietnia 2016, 20:13:39 »
A w instrukcji o tym nie napisali?
Spalanie - Motostat.pl

Offline lata1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 03 Kwietnia 2016, 01:55:49 »
A w instrukcji o tym nie napisali?
właśnie o to chodzi ze tej informacji brak. jest tylko piękna instrukcja o kalibracji a nie ma o sposobie na zmiane kół z letnich na zimowe. Z resztą jeśli w ASO nie wiedzą czy w auris jest możliwość zakodowania jednego czy dwóch kompletów czujników to coś jest chyba nie do końca doprecyzowane. Podziękowania za podzielenie się tajemną wiedzą dla Pana serwisanta(mechanika ?) z ASO ANWA Kraków.

Offline PrzeZar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #152 dnia: 03 Kwietnia 2016, 08:39:23 »
Panowie, mam Aurisa II po lifcie. Auto zakupiłem w listopadzie 2015. Posiadam również dwa komplety kół oraz dwa komplety czujników. Wczoraj wymieniłem koła zimowe na letnie w ASO Toruń. Zostałem poinformowany, że można zakodować do 8 czujników ciśnienia powietrza. Mnie dokodowano zatem kolejny komplet. Bez problemów. Gdzie tu problem? Lawina wpisów, po których  człowiek ma jeszcze większy mętlik w głowie. Mam nadzieję, że posiadacze Aurisa II po lifcie uzyskali już 100% wiedzy.

Wysłane z S6 Edge +

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 03 Kwietnia 2016, 13:36:16 »
Panowie, mam Aurisa II po lifcie. Auto zakupiłem w listopadzie 2015. Posiadam również dwa komplety kół oraz dwa komplety czujników. Wczoraj wymieniłem koła zimowe na letnie w ASO Toruń. Zostałem poinformowany, że można zakodować do 8 czujników ciśnienia powietrza. Mnie dokodowano zatem kolejny komplet. Bez problemów. Gdzie tu problem? Lawina wpisów, po których  człowiek ma jeszcze większy mętlik w głowie. Mam nadzieję, że posiadacze Aurisa II po lifcie uzyskali już 100% wiedzy.

Wysłane z S6 Edge +
mnie o tym poinformował sprzedawca wydając mi auto, że sobie moge sam zmieniac koła bo są dwa komplety zaprogramowane, ale to tylko w wersji po lifcie
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2016, 13:39:05 wysłana przez Bubo13 »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #154 dnia: 03 Kwietnia 2016, 13:45:23 »
z ciekawostek to znalazłem skaner, który zdaje sie umożliwi samodzielną zmianę numerów kodów czujników. Cena może dość wygórowana , ale obsluguje 4 marki:
http://viaken.pl/pl/profesjonalny-diagnoskop-v-scan-ds904-rewolucja-sam-wybierasz-marki.html

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #155 dnia: 03 Kwietnia 2016, 14:30:53 »
Na YT widziałem jak Techstreamem koleś wymieniał zepsuty czujnik w jakiejś starej Toyocie. Czy w takim razie możliwe jest użycie tego softu do zamiany co sezon 4 czujników czy to raczej nie przejdzie w Techstream + Vci?

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #156 dnia: 03 Kwietnia 2016, 15:01:07 »
Ja również mam Aurisa po lifcie i jeszcze przed odbiorem upewniałem się czy można dwa komplety sparować. Teraz mam dwa zestawy kół i nie mam problemu.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #157 dnia: 03 Kwietnia 2016, 17:49:18 »
Na YT widziałem jak Techstreamem koleś wymieniał zepsuty czujnik w jakiejś starej Toyocie. Czy w takim razie możliwe jest użycie tego softu do zamiany co sezon 4 czujników czy to raczej nie przejdzie w Techstream + Vci?
Da się z Techstream i Mini VCI za 100 zł.
Spalanie - Motostat.pl

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 03 Kwietnia 2016, 19:57:38 »
noi się wyjaśniło...
Pierwszy z ASO Kraków nie wiedział i kazał umówić się na bezpłatną wizytę.
Drugi z ASO Kraków okazał się być lepiej poinformowanym i serwisant przez telefon podał procedurę zmiany kodów aktywnych czujników:
na włączonym zapłonie a zgaszonym silniku wciskamy trzy razy przycisk kalibracji. całość powinna zając ok. 3 sek. czyli wciskamy raz na sekundę.
Dioda zacznie migać potem się zapali a po przejechaniu u mnie kilkuset metrow a wg serwisanta do kilku  kilometrów dioda gaśnie. Po upuszczeniu powietrza dioda sie zaswiecila czyli wszystko dziala jak nalezy.
Przytoczona wyżej procedura nie działa... bynajmniej w aurisie w wersji hybrydowej. Natomiast dopytam czy Ty po upuszczeniu powietrza i ponownym napompowaniu przeprowadziłeś kalibrację wg instrukcji czy też nie wykonałeś tego. Pytam bo sama zmiana ciśnienia ma wpływać na wzbudzenie czujnika i umożliwia jego kalibrowanie.
Corolla TS 2.0 Hybrid Comfort + Tech

Offline lata1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 03 Kwietnia 2016, 21:50:39 »
ok . Jeszcze raz i uściślenie:
1. Wersja po lifcie.
2. Jest zaprogramowane 8 czujników ale samochód widział tylko i wyłącznie zimowe bo jak wjeżdzałem do garażu kontrolka gasła.
3. Nie wiem jak w hybrydzie mam 1.6 benzyna
4. Skoro serwisant w ASO stwierdził, że taka procedura jest gdy samochód nie widzi czujników i u mnie zadziałała to znaczy, że w niektórych przypadkach działa.
5. Procedura działa tylko gdy świeci kontrolka ciągle i ciśnienie jest OK oraz są wpisane czujniki do komputera.
6. Spuszczeni powietrza wg dwóch ASO nic nie daje.

Wg ASO procedura ma na celu wznowienie połączenia między komputerem a czujnikami które są wpisane do komputera.
Tyle. Jeśli wprowadzilem kogos w błąd to sorry. Chciałem podzielić się swoimi doświadczeniami i sposobem rozwiązania problemu który mnie dotknął.
Procedura nie działa w wersjach gdzie są tylko 4 czujniki zapamietane do komputera.

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 04 Kwietnia 2016, 09:09:38 »
Zrozum moje pytanie. Chodzi czy po upuszczeniu powietrza i ponownym pompowaniu kalibrowałeś koła (czujniki), nie ma tu znaczenia czy ciśnienie jest prawidłowe czy też nie. Po to jest kalibracja, że komputer notuje aktualne ciśnienie powietrza w oponie mierzone przez dany czujnik zakodowany w pojeździe a następnie np. w przypadku przebicia opony stwierdza że w danym (niestety nie podaje w którym) kole ciśnienie jest inne niż było ustawione. Jeśli nasze auta mają 8 miejsc na ID czujników tyle można zaprogramować parametrów ciśnienia. Procedura, którą rzekomo wskazał pracownik ASO nigdzie nie jest opisana, przypuszczam że po wymianie powietrza w kołach wzbudziłeś czujniki ale nie kalibrowałeś ich, a to co napisałeś to po prosu zwykła procedura kalibracji uruchomiona po czasie jak "inna". Dziś zresztą pojadę ze swoim autem na kompresor i sprawdzę.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2016, 09:33:38 wysłana przez czechoj »

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #161 dnia: 04 Kwietnia 2016, 09:42:39 »
W sobotę wymieniłem koła. Zimą jeździłem na stalówkach bez czujników. Po założeniu alusów z czujnikami dopompowałem jedynie ubytek powietrza i tyle. Kontrolka już się nie zapaliła.

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #162 dnia: 04 Kwietnia 2016, 11:40:25 »
Ja zmieniłem na letnie. Pojechałem napompowac i skalibrowac. Pomimo to wyskoczyło info i ciśnieniu. Ponowną kalibracja nie "wchodziła" więc zastosowałem myk z trzykrotnym naciśnięciem przycisku SET. Wszystko zrobiłem na włączonym układzie hybrydowym. Z samym włączonym zapłonem mi się coś nie udawało. Kontrolka pomigala i zaswiecila się. Po ok. 2 min zgasla. Przysisnalem przycisk SET w celu kalibracji i narazie działa😉
Auris HSD:

Offline lata1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: 04 Kwietnia 2016, 11:41:31 »
Zrozum moje pytanie. Chodzi czy po upuszczeniu powietrza i ponownym pompowaniu kalibrowałeś koła (czujniki), nie ma tu znaczenia czy ciśnienie jest prawidłowe czy też nie. Po to jest kalibracja, że komputer notuje aktualne ciśnienie powietrza w oponie mierzone przez dany czujnik zakodowany w pojeździe a następnie np. w przypadku przebicia opony stwierdza że w danym (niestety nie podaje w którym) kole ciśnienie jest inne niż było ustawione. Jeśli nasze auta mają 8 miejsc na ID czujników tyle można zaprogramować parametrów ciśnienia. Procedura, którą rzekomo wskazał pracownik ASO nigdzie nie jest opisana, przypuszczam że po wymianie powietrza w kołach wzbudziłeś czujniki ale nie kalibrowałeś ich, a to co napisałeś to po prosu zwykła procedura kalibracji uruchomiona po czasie jak "inna". Dziś zresztą pojadę ze swoim autem na kompresor i sprawdzę.
Rozumiem pytanie i juz na nie odpowiada. Procedura kalibracjito przytrzymanie tego przycisku do momentu az dioda mignie trzy razy. Nawet po spuszczeniu powietrza i napompowaniu z powrotem procedura nie byłammożliwa do przeprowadzenia w diodaccały czas święciła i olewala czy ja pprzyciskam przycisk czy nie. Chyba ze byłem w garażu gdzie widział zimowki na ścianie wtedy mogłemkalibrowac ale i tak po wyjezdzie z garażu po 10 mmin. Zaczęła mogąc a potem świecić. Po wciśnięciu trzy razy przycisku zobaczył czujniki letnie. W jesieni się okaże czy widzi tez zimowe

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 05 Kwietnia 2016, 12:51:56 »
Dobra już wiem co i jak w hybrydzie... dzięki @lata1984 za podpowiedzi. Faktycznie myk z trzykrotnym naciśnięciem przycisku SET działa ale należy:
1. Hybryda musi być w trybie READY,
2. Skrzynia biegów w pozycji PARK,
3. zaś żółty symbol "opony z !" musi permanentnie świecić (nie mrugać) zatem należy chwilkę poczekać albo zrobić kalibrację w trakcie zmiany świateł :)
4. Nie trzeba przeprowadzać zabawy ze zmianą ciśnienia powietrza w kole.

Spełniając te warunki 3 x SET, symbol "opony z !" zaczyna mrugać a po przejechaniu kilkudziesięciu m gaśnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl