Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246393 razy)

Offline Krokus

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #165 dnia: 15 Kwietnia 2016, 22:01:20 »
Do PrzeZar.   Także jestem posiadaczem Aurisa II po lifcie. Auto zakupiłem w kwietniu ub.r. (rocznik 2014  listopad). Posiadam również dwa komplety kół oraz dwa komplety czujników. Na początku kwietnia wymieniłem koła zimowe (na stalówkach zakupionych w ASO) na letnie w ASO Nowogard (zachodniopomorskie). Koszt wymiany z wywarzeniem i wprowadzeniem kodów od letnich to 98 zł. Nie widzę powodu do lamentowania po przeczytaniu wielu wpisów, kombinowania z elektroniką. Za wymianę kół w byle warsztacie zapłacicie od 40zł w górę. Czyli koszt wprowadzenia kodów 50 zł. Serwis robi ty pijesz kawkę. Jak ktoś kupuje auto za 70 tyś. lub więcej to nie powinien rozpaczać. Te czujniki zostały wprowadzone podobno dyrektywą UE. W serwisie poinformowali mnie, że nie można zakodować do 8 czujników ciśnienia powietrza, choćby z powodu możliwości przesyłania sygnału o spadku ciśnienia do komputera w aucie z kół zimowych leżących na stojaku w garażu.

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #166 dnia: 15 Kwietnia 2016, 22:41:53 »
Także jestem posiadaczem Aurisa II po lifcie. Auto zakupiłem w kwietniu ub.r. (rocznik 2014  listopad)

Chyba przed liftem. I tam rzeczywiście była możliwość zaprogramowania jednego kompletu. Auris po lifcie był w Polsce dostępny dopiero od około lipca 2015 a Ty piszesz o aucie wyprodukowanym w 2014 roku.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2016, 22:43:58 wysłana przez karimoczo »

Offline Krokus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 16 Kwietnia 2016, 18:25:51 »
Tak masz rację przed liftem- pomyłka.

Offline tomx16

• Początkujący
« Odpowiedź #168 dnia: 06 Lipca 2016, 20:44:56 »
Witam.
Przepraszam, że odkopuję temat czujników ale po przeczytaniu nadal nie rozumiem o co chodzi w tym temacie. Proszę o wyjaśnienie kilku moich wątpliwości:

1. Jeśli samochód będzie na gwarancji, a ja będę chciał kupić opony zimowe razem z felgami to muszę koniecznie kupić tylko w ASO czy mogę np.przyjechać do ASO ze swoimi kompletem kół z felgami (zgodnie z homologacją), a oni zainstalują w nich czujniki i wprowadzą do pamięci?
2. Jeśli w pamięci komputera Auris będzie możliwość zaprogramowania 8 czujników  to czy po zaprogramowaniu wszystkich (letnie i zimowe) nie będę musiał przyjeżdżać do ASO, tylko np.samemu przełożyć koła z zimowych na letnie i odwrotnie?
3.Czy dobrze rozumiem, że jeśli kupię teraz Auris z 2015 r. i będzie to egzemplarz z pamięcią tylko na jeden komplet kół to nawet po zakupie kompletu zimowego będę musiał przed zimą i po niej przyjeżdżać do ASO na wymianę?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #169 dnia: 06 Lipca 2016, 21:39:00 »
1. Jeśli samochód będzie na gwarancji, a ja będę chciał kupić opony zimowe razem z felgami to muszę koniecznie kupić tylko w ASO czy mogę np.przyjechać do ASO ze swoimi kompletem kół z felgami (zgodnie z homologacją), a oni zainstalują w nich czujniki i wprowadzą do pamięci?
2. Jeśli w pamięci komputera Auris będzie możliwość zaprogramowania 8 czujników  to czy po zaprogramowaniu wszystkich (letnie i zimowe) nie będę musiał przyjeżdżać do ASO, tylko np.samemu przełożyć koła z zimowych na letnie i odwrotnie?
3.Czy dobrze rozumiem, że jeśli kupię teraz Auris z 2015 r. i będzie to egzemplarz z pamięcią tylko na jeden komplet kół to nawet po zakupie kompletu zimowego będę musiał przed zimą i po niej przyjeżdżać do ASO na wymianę?
Ad 1) Możesz. Możesz też pojechać do lokalnego gumiarza, który posiada odpowiedni przyrząd do programowania. Mój np. ma.
Ad 2) Tak. Koła po prostu zmieniasz, a przełączenie kompletu lato/zima robi się przyciskiem kalibracji (przy schowku) poprzez 3-krotne naciśnięcie w ciągu 3 sekund.
Ad 3) Jeśli to już FL, to a one mają możliwość zaprogramowania 2 kompletów kół, a jeżeli wcześniejszy to możesz jak w p. Ad1. Obecnie ceny w ASO na tę usługę nie są już horrendalne, więc nie ma się co bać (to z wcześniejszych postów, obecnie sam nie sprawdzałem). 
Spalanie - Motostat.pl

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 12 Listopada 2016, 15:32:23 »
W moim Aurisie po FL z 2015 roku jest jakiś problem z drugim kompletem kół. W zeszłą zimę zakupiłem komplet kół z czujnikami ciśnienia w ASO i zostałem poinformowany, że udało się zakodować drugi komplet i wystarczy tylko po wymianie przełączyć komplety. Jak zmieniałem na wiosnę na letnie to odbyło się bez problemu, po wyjęciu z bagażnika zimówek (na których też wszystko było ok) zaświeciła się kontrolka czujników ciśnienia. Przełączyłem wtedy komplet opisanym w tym wątku sposobem poprzez naciśnięcie trzykrotne guzika kalibracji i przejeździłem na tych letnich cały sezon. W ostatnim tygodniu zmieniłem koła znowu na zimowe i nie da się przełączyć na ten komplet czujników tzn. po uruchomieniu kontrolka miga przez minutę, potem pali się ciągłym światłem i nie daje nic ponowna kalibracja ani przełączanie. Byłem w ASO i pracownik przejechał się chwilę i potwierdził tak jakby ten komplet zimowy nie był zakodowany w samochodzie. Jednak nie miał wolnego serwisanta żeby podpiąć pod komputer i sprawdzić co się dzieje. No i muszę się umawiać na jakiś kosmiczny termin za dwa tygodnie a kontrolka świeci...

Miał ktoś podobny problem?

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #171 dnia: 12 Listopada 2016, 21:59:27 »
Miał ktoś podobny problem?

Taa u mnie to samo...
Patałachy przy zmianie z zimówek na letnie coś poprzestawiali i teraz na kolejnej zmianie zimówek mi nie wykrywa...
Dopiero po ok 20km odezwała się kontrolka i żadne kombinowanie z przyciskiem przy schowku nie pomaga.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #172 dnia: 12 Listopada 2016, 22:42:43 »
[...] Miał ktoś podobny problem?
Skoro oba komplety były już na samochodzie i było dobrze, to:
- koła po zmianie nie trafiły na przypisane im miejsca,
- uszkodził się któryś czujnik (mało prawdopodobne, bo są prawie nowe).
Spalanie - Motostat.pl

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 12 Listopada 2016, 22:47:18 »
z tego co slyszałem od serwisanta nie trzeba wkręcać kół w te same miejsca...

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #174 dnia: 12 Listopada 2016, 22:48:14 »
Dokładnie- nie ma znaczenia które koło gdzie założysz.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #175 dnia: 12 Listopada 2016, 22:52:13 »
Dokładnie- nie ma znaczenia które koło gdzie założysz.
OK, tego nie sprawdzałem na sobie
Spalanie - Motostat.pl

Offline PrzeZar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #176 dnia: 13 Listopada 2016, 05:04:47 »
Mam obecnie dokładnie to samo. Auto po lifcie z 2015. Kupione w listopadzie 2015 i jezdzone najpierw na zimowkachdo których zakupiłem czujniki. Nie było problemów. Po wymianie na letnie również nie było problemów-w letnich też mam czujniki. Ostatnio byłem na przeglądzie połączonym z wymianą kół. Przejeździlem 2 dni po czym zapaliła mi się kontrolka która najpierw ok 1 min. Mruga a potem świci się ciągle.  Próba ingerowania przyciskiem ze schowka nic nie daje. Co jest grane?     

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #177 dnia: 13 Listopada 2016, 08:12:27 »
Zapytam banalnie: a ciśnienie w oponach jest prawidłowe? Nic o tym nie piszesz. Ja miałem podobną sytuację i pojechałem do kumatego wulkanizatora, który ma przyrząd do programowania tych czujników. 15 minut roboty, czujniki wgrane, koszt 50zł.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: 13 Listopada 2016, 09:58:29 »
Zapytam banalnie: a ciśnienie w oponach jest prawidłowe?
Prawidłowe. Wpadłem na pomysł że skoro przełączenie nic nie daje to wykonam kalibrację, ale zanim ją zacząłem robić upewniłem się na dobrym kompresorze, że ciśnienie jest ok. W każdym kole mam 2.5 bara. Jednak jak próbowałem skalibrować na nowo to nic nie dało.

- uszkodził się któryś czujnik (mało prawdopodobne, bo są prawie nowe).
Uszkodzony czujnik... No może i tak ale dziwne że tak łatwo się uszkadzają, szczególnie że to komplet kół był wymieniany czyli opona nie była zdejmowana z felgi. Tylko odkręcone letnie -> przykręcone zimowe.

Oczywiście koła są zamienione miejscami tzn. standardowa przekładka przód na tył była, ale też słyszałem że to nie ma najmniejszego znaczenia. Przynajmniej w teorii. W poniedziałek umawiam się do ASO na zostawienie samochodu i zbadanie tematu. Napiszę co i jak ale pewnie wizyta w ciągu dwóch tygodni wypadnie...

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: 13 Listopada 2016, 11:18:19 »

Mam obecnie dokładnie to samo. Auto po lifcie z 2015. Kupione w listopadzie 2015 i jezdzone najpierw na zimowkachdo których zakupiłem czujniki. Nie było problemów. Po wymianie na letnie również nie było problemów-w letnich też mam czujniki. Ostatnio byłem na przeglądzie połączonym z wymianą kół. Przejeździlem 2 dni po czym zapaliła mi się kontrolka która najpierw ok 1 min. Mruga a potem świci się ciągle.  Próba ingerowania przyciskiem ze schowka nic nie daje. Co jest grane?

Kupiłem w lutym na letnich, w październiku założyłem zimowe. Kodowanie w ASO (jako drugi komplet), w AII FL jest taka możliwość (koszt 100 zł). Według informacji od doradcy serwisowego, zakodowanych jest teraz 8 kół, mogę zamieniać je miejscami i nie trzeba już nic kodować.
Według Waszych sugestii, na wiosnę powinienem mieć problem. Zobaczymy, jeśli tak, to reklamacja w ASO.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl