Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #195 dnia: 01 Kwietnia 2017, 21:42:27 »
Samochód Auris Hybrid 2014, wkodowane dwa zestawy kół. Dzisiaj wymieniłem koła na letnie, po oddaleniu się od pozostawionych w garażu kół zimowych w trybie READY + P nacisnąłem powoli 3 razy przycisk set. Lampka nie zareagowała. Wykonałem kalibrację, lampka zaświeciła się 1 raz, czyli niby OK. Ponownie nacisnąłem 3 razy przycisk w celu zakodowania kół letnich, lampka nie odezwała się. Przy szybkiej jeździe (ponad 80 km/godz.) lampka nie odezwała się, a kiedyś przy braku zakodowania kół właśnie w takich warunkach zaświeciła się i już nie zgasła. Czy mogę założyć że jest OK, czy na próbę obniżyć ciśnienie w jakimś kole ? Nie bardzo mi się chce...

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #196 dnia: 02 Kwietnia 2017, 19:04:00 »
Wyjaśniło się. Dzisiaj po około 50 km lampka zaczęła migać, a później zaświeciła się na stałe. Po szybkim naciśnięciu 3 x przycisku (Tryb READY, P) lampka zaczęła znowu migać i po chwili zgasła. Czyli tryb postepowania powinien być następujący:
1. po wymianie kół nic nie robić, poczekać aż zaświeci się lampka, czasami dopiero na drugi dzień i po kilkudziesięciu kilometrach i prędkości większej niż 60 km/godz.
2. nacisnąć dość szybko w trybie READY i P 3 razy przycisk kalibracji, lampka powinna zacząć migać i po chwili zgasnąć.

Offline Yogi

• Początkujący
« Odpowiedź #197 dnia: 06 Listopada 2017, 18:44:52 »
W Aurisie II po zalozeniu felg bez czujników tez tylko żółta lampka sobie świeci,  nie ma żadnego uciazliwego brzeczenia. Mozna smialo jezdzic a i zegary nie wyglądają tak monotonnie ;) W ASO powiedzieli mi, że Auriski z końca 2016 mają już możliwość doprogramowania dodatkowego kompletu czujnikow tak więc nie trzeba co sezon jeździć na przeprogramowywanie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #198 dnia: 06 Listopada 2017, 18:50:31 »
a nie wystarczy przytrzymać w schowku przycisku 3 sec i od nowa się programują?

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #199 dnia: 07 Listopada 2017, 12:06:45 »
Jak dla mnie to kompletna bzdura wymyślona przez unie europejską w końcu nasze pieniądze idą do nich aby wymyślali nam bzdury ..

Nic mi to nie pomaga mam taką lampkę od dwóch miesięci zapalona i sobie jadę nie będę sprawdzał przecież ciśnienia co 2 miesiące albo pompował .. na starych samochodach jak nie miałem to tez było dobrze jeżeli jest tak złe to wydać
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2017, 12:08:16 wysłana przez Ma-corolla »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #200 dnia: 07 Listopada 2017, 12:30:17 »
Nic mi to nie pomaga mam taką lampkę od dwóch miesięci zapalona i sobie jadę nie będę sprawdzał przecież ciśnienia co 2 miesiące albo pompował

No przecież... zaraz wymiana na zimówki to sprawdzisz czy gwoździa nie ma ;-)

jeszcze jakieś inne lampki Ci się świecą?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #201 dnia: 07 Listopada 2017, 12:34:47 »
Jak dla mnie to kompletna bzdura wymyślona przez unie europejską w końcu nasze pieniądze idą do nich aby wymyślali nam bzdury ..
To akurat wymyślili i pierwsi zaczęli stosować Amerykanie.
A wzięło się to z analizy statystycznej wypadków.
Osobiście wolałbym, żeby w pierwszej kolejności objęto monitorowaniem ciśnienia w kołach wszystkie ciężarówki.
Spalanie - Motostat.pl

Offline trzeci

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 07 Listopada 2017, 18:41:25 »
W ASO powiedzieli mi, że Auriski z końca 2016 mają już możliwość doprogramowania dodatkowego kompletu czujnikow tak więc nie trzeba co sezon jeździć na przeprogramowywanie.
potwierdzam. Mam auto z września 16r. i dwa kpl czujników zaprogramowane.
Spalanie - Motostat.pl

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #203 dnia: 07 Listopada 2017, 19:04:48 »

potwierdzam. Mam auto z września 16r. i dwa kpl czujników zaprogramowane.
2 komplety są od momentu wprowadzenia FL czyli czerwiec 2015
Spalanie - Motostat.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #204 dnia: 08 Listopada 2017, 18:04:12 »
dwa kpl czujników zaprogramowane.
Jak kupowałem swojego to wmówili mi że dwóch kompletów nie da się zaprogramować - że dopiero po wymianie kół odbywa się ta procedura
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #205 dnia: 08 Listopada 2017, 19:18:09 »
dopiero po wymianie kół odbywa się ta procedura
Myślę, że dobrze powiedzieli. No bo niby jak zaprogramujesz czujniki, których jeszcze nie masz?

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #206 dnia: 08 Listopada 2017, 20:02:41 »
dopiero po wymianie kół odbywa się ta procedura
Myślę, że dobrze powiedzieli. No bo niby jak zaprogramujesz czujniki, których jeszcze nie masz?
o czym wy mówicie bo nie rozumiem jakie programowanie trzeba to g**** programować??

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #207 dnia: 08 Listopada 2017, 20:30:16 »
czym wy mówicie bo nie rozumiem jakie programowanie trzeba to g**** programować??
jakieś kody są. Mnie wpisali te kody w książkę serwisową jak odbierałem samochód.  Potem jak zmienisz ciśnienie albo dopompujesz to już tylko kalibrujesz czujniki.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #208 dnia: 26 Marca 2019, 10:44:16 »
Przeczytałem wątek jakiś czas temu, ale nie pamiętam żeby była tam taka informacja.
Dokupiłem felgę z czujnikiem i chcę wozić ją jako zapas po założeniu opony oczywiście. Mam zamiar czujnik ten wgrać (nie sklonować, tylko dodać) do systemu samochodu. Pytanie brzmi czy samochód czyta na raz tylko cztery czujniki, czy tyle ile może (czyli teoretycznie osiem, bo to wersja już po lifcie)? Czy jak z czasem z zapasu zejdzie powietrze to samochód to wykryje? A może będzie sobie wyrywkowo skakał na różne czujniki i będzie mnie wprowadzał w błąd?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #209 dnia: 26 Marca 2019, 23:13:42 »
TPMS czyta aktywny komplet czujników. Więc Twoje czujniki z drugiego kompletu będą ignorowane, tak samo, jak czujniki z samochodów stojących z Tobą na czerwonym świetle. Po to każdy czujnik ma swój teoretycznie niepowtarzalny identyfikator ID.
Ja mam przed FL, wiec mam "wprogramowany" jeden komplet składający się z 4 kół + zapas. Po FL komplet może wynosić 4 lub 4 + zapas, nie wiem. Sam piszesz o 8 czujnikach w obu kompletach, więc zwątpiłem, czy zapas jest przewidziany po FL (zestaw naprawczy się nie liczy :) ). Jeśli nie, to masz czujnik z zapasu na sprzedaż.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl