Autor Wątek: Mikrofon do fabrycznego zestawu Bluetooth Toyota Touch.  (Przeczytany 12324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
Mikrofon do fabrycznego zestawu Bluetooth Toyota Touch.
« dnia: 07 Lutego 2015, 08:44:18 »
  Witam. Czy ktoś z forumowiczów posiada schematy wiązek elektrycznych Aurisa II? Zamontowałem do wersji Active używane radio z dotykowym ekranem (Toyota Touch), tutaj warto dodać, że w przypadku samego radia jest to operacja plug&play (wszytskie wtyczki potrzebne do tej operacji są już standardowo na pokładzie samochodu). Po podłączeniu działa radio/odtwarzacz/komputer pokładowy/sterowanie z kierownicy. Problem jest z obsługą telefonu przez Bluetooth, ponieważ Toyota niestety nie wyposaża w standardzie każdego auta w kabelki do podpięcia mikrofonu (tego w przedniej lampce w podsufitce - wtyczki do lampki są identyczne, niestety w Active nie dochodzą do niej kabelki odpowiedzialne za mikrofon).  Chciałbym uzupełnić ten brak (zamonotować odpowiednie przewody), jednakże nie wiem czy przy okazji nie trzeba będzie rozebrać połowy wnętrza samochodu. Czy ktoś na forum przpeprowadzał taka operację? A może jest mozliwość podpięcia nieseryjnego mikrofonu pod Touch&Go? Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2015, 09:38:42 wysłana przez sky83 »

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
Odp: Mikrofon do fabrycznego zestawu Bluetooth Toyota Touch.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2015, 09:12:58 »
Jedyne co mogę powiedzieć to na pewno da się taką operację przeprowadzić miałem Aurisa w wersji Active i było dokładane do niego duże radio, navi, kierownica z dodatkowym sterowaniem do telefonu oraz mikrofon. Rozbudowa była robiona w ASO więc zapewne się da jednak o ile pamiętam mikrofon który miałem dołożony nie był oryginalny lub inaczej na pewno nie był zamontowany w panelu oświetlenia.

Próbowałem także założyć zegary z wersji Premium czy jak ona tam się zwie jednak to okazało się nie możliwe.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2015, 09:15:05 wysłana przez KoralK »

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2015, 09:38:04 »
W takim razie zapytam w ASO ile taka przyjemność. A dopytam jeszcze - kamere cofania też zamontowałeś razem z tym Toch&Go?
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2015, 09:41:31 wysłana przez sky83 »

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2015, 09:42:40 »
W takim razie zapytam w ASO ile taka przyjemność. A dopytam jeszcze - kamere cofania też zamontowałeś razem z tym Toch&Go?
.

Płaciłem o ile dobrze pamiętam razem z radiem, navi, mikrofonem i montażem 2,8tyś, kamerą nie byłem zainteresowany ponieważ dla mnie jej użyteczność jest mizerna więc szkoda kasy.

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Marca 2015, 11:23:48 »
A mógłbym podpytać jeszcze w jakim to było ASO?

Offline jarekzar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwietnia 2015, 20:36:54 »
Ja złożyłem lampkę z mikrofonem z allegro a podłączyli ją (nowa wiązka) w serwisie  Toyoty i działa,

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwietnia 2015, 22:05:59 »
A w którym krakowskim serwisie to było robione? Wiązka zakupiona w ASO? Jaki koszt całej operacji (może być PW).

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2015, 21:29:28 »
200zł w aso za położenie instalacji o ile jej nie ma + cena mikrofonu + cena obudowy + cena pinów
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwietnia 2015, 19:21:22 »
Mikrofon mam zintegrowany w lampce (kupiłem używaną lampkę), a gdzie taka cena 200 zł za wiązkę?

Offline dabek86

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Kwietnia 2015, 16:44:03 »
Schemat podłączenia poniżej, sprawdzone z oryginalnym mikrofonem
W kostce 28PIN, piny 4,5,6,19

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maja 2015, 10:35:04 »
Przewody zainstalowane w jednym z krakowskich ASO. Cena oczywiście jak na ASO astronomiczna (500 zł) ale zysk z działającego systemu głośnomówiącego nieoceniony. Podsumowując wątek: radio Toyota Touch podpina się do niższych wersji wyposażenia bez żadnych problemów, wtyczka do lampki z mikrofonem jest identyczna jak do tej bez mikrofonu, jedynie trzeba uzupełnić przewody do mikrofonu pomiędzy radiem a lampką z mik. Bez przeszkód można też przełożyć przyciski na kierownicy  do obsługi telefonu. Pozdrawiam.

mk2

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopada 2015, 13:59:45 »
witam,
jak rozpoznać czy przykładowa lampka oświetlenia wew posiada mikrofon? Szukam oryginalnego mikrofonu do przeszczepu do  Yaris II pod Touch&Go. Na np. allegro są foto jedynie zewnętrznej części całego oświetlenia... 

lub może prośba o info po jakich rocznikach szukać, bo np w Yaris II mikrofon był w lampce oświetlenia, a w Yaris III już w konsoli środkowej niedaleko radia
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2015, 14:15:16 wysłana przez mk2 »

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Listopada 2015, 17:52:26 »
W lampce z mikrofonem widać 3 podłużne otwory pod tenże właśnie mikrofon.

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Października 2016, 09:39:15 »
Witam
Mam prośbę do klubowiczów , czy któryś z klubowiczów by był miły i zrobić zdjęcie kostek/ wtyczek  do mikrofonu podsufitce, bo ten schemat co jest wyżej nic nie ma wspólnego z moja wtyczką 
z góry DZIĘKUJE  :-)
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl