Autor Wątek: Wymiana świec w Yaris 1,8 TS  (Przeczytany 2780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline romcis

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana świec w Yaris 1,8 TS
« dnia: 10 Lutego 2015, 13:53:23 »
Witam
Od ponad 1,5 roku jestem właścicielem Toyoty Yaris 1,8 TS rocznik 2007. Kupiłem ją jako czwarty właściciel za stosunkowo rozsądne pieniążki, porobiłem co trzeba, czyli niewiele ( wymiana opon letnich i zimowych, wymiana akumulatora oraz filtrów i oleju). W chwili obecnej moje auto  ma przejechane ok. 105 000 km i zastanawiam się czy powinienem wymienić świece na nowe. Nie wiem czy już były wymieniane, czy też nie i raczej się tego od poprzednich właśccieli nie dowiem. W sumie koszt świec nie jest jakimś wielkim wydatkiem. Auto chodzi idealnie i nic kompletnie się nie dzieje wiec ta wymiana to chyba byłaby raczej profilaktyczna. Na koniec pozdrawiam serdecznie wszystkich właścicieli tej wersji Yaris, jak dla mnie to idealne i genialne auto, chociaż swoje spalić potrafi.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Wymiana świec w Yaris 1,8 TS
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2015, 22:50:40 »
Jeśli spalanie jest w normie, to wystarczy świece skontrolować. Wykręć, sprawdź odstępy między elektrodami i śmigaj dalej.

Offline romcis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2015, 21:14:25 »
Dziękuję, i tak właśnie zrobię.
Obecnie pali mi około 8 - 9 l przy normalnej jeździe z włączoną na stałe klimą w mieście. Codzienne pokonywane odcinki to 4,5 km w jedną stronę i z z powrotem więc chyba wszystko ok ze spalaniem.

Offline romcis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2015, 21:12:49 »
A cz ktoś może wie jakie świece są zalecane do Yaris 1,8 TS ? I jak często powinno się je wymieniać?

Offline jumperksyniu

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2015, 19:42:46 »
Obecnie pali mi około 8 - 9 l przy normalnej jeździe z włączoną na stałe klimą w mieście.

Mi pali tak samo więc chyba normalka przy tej pojemności :)

Offline romcis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2015, 19:59:23 »
Wczoraj jednak wymieniłem świece na nowe, takie jak zalecane czyli Denso. Dzwoniłem do serwisu, gdzie powiedzieli, że świece winno się wymieniać w tym modelu co 90 000 km, i to zdecydowało o wymianie. Jak na razie odczuwalna różnica to minimalnie ciszej silnik pracue, a co do spalania to wypowiem się za miesiąc. :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl