Autor Wątek: Simmering na lewym wałku 1mz-fe  (Przeczytany 4956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czerwony

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Simmering na lewym wałku 1mz-fe
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Marca 2015, 22:51:11 »
Bo skrzyni nie odsuniesz od silnika ;)
Redam Cars
Carina E 2.0 TD 97'
Camry 2.2 ATM 94'
Porsche 924 78'
Porsche 928S 82'

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Marca 2015, 23:08:05 »
No tak, jakoś głupio pomyślałem, że prawa strona wychodzi z silnika  :laugh:  W takim układzie trzeba demontować półosie bez względu na sposób wyjmowania skrzyni.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Marca 2015, 01:20:15 »
Skrzynia wytargana. Najwięcej czasu zajęła zabawa z wydechem (finalnie ukręciłem niechcący rurę między środkowym a ostatnim tłumikiem -nie pytajcie jak) oraz prawa półoś. Za nic nie chciała wyjść z podpory. W końcu odkręciłem łapę silnika i podczas odsuwania skrzyni ładnie wyszła z dyferencjału. W sumie to chyba wyszłaby bez odkręcania czegokolwiek bo okazuje się, że tam nie ma tego drucika sprężynującego blokującego wałek w dyferencjale. Czyli teoretycznie odsuwając skrzynię od silnika w tym samym czasie wysuwamy z niej półoś. Aha, postanowiłem jednak tylko podwiesić silnik. Zrobiłem prymitywną belkę nad silnikiem i wyszło ekstra. Jak nie zapomnę to zrobię fotkę. Bez kanału lub podnośnika naprawdę nie polecam takiej roboty. Wręcz nie wyobrażam sobie tego chyba, że jak pisał Marcin wywalamy całą jednostkę dźwigiem.

Jeszcze mam takie pytanko. Widziałem na kole zębatym od rozrusznika (drive plate) nawiercenia, które wyglądają na wyważenie. Czy to jest wyważenie samej tej płyty i można ją montować w dowolnym położeniu oraz wymieniać między samochodami czy jednak nie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Marca 2015, 14:16:58 »
Czy to jest wyważenie samej tej płyty i można ją montować w dowolnym położeniu oraz wymieniać między samochodami

Tak, to jest ważone na zero.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl