Autor Wątek: Zablokowany drążek zmiany biegów automat  (Przeczytany 7449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcinv630

• Toyot Leżący
  • *
Zablokowany drążek zmiany biegów automat
« dnia: 22 Lutego 2015, 20:18:17 »
Witam, mam następujący problem: Drążek zmiany biegów nie chce się ruszyć, a przycisk z boku drążka nie chce się wcisnąć . Nie wiem czy jest to powiązane ale również przestał działać tempomat,nie świeci się również lampka CRUISE. Wszystko było ok, tempomat również, wieczorem zostawiłem samochód na podjeździe w Pozycji P ,a rano już nie mogłem zmienić biegu. Proszę o podpowiedź gdzie szukać rozwiązania. Camry 3.0 1995r wersja USA.

Offline Martimo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zablokowany drążek zmiany biegów automat
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2015, 20:25:56 »
Miałem podobny problem ale w Citroenie.

SPrawdż czujnik przy pedale hamulca. Przy wciśnięciu hamulca powinna "ustąpić" blokada, jeżeli czujnik szwankuje blokada nie puści.

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2015, 20:47:58 »
Obok drążka zmiany biegów, nad literką P (parking), masz zaslepkę. Pod nią natomiast jest guziczek. Wcisnięcie go pomoże ruszyć drążek.
Zobacz czy da radę. Oczywiscie nie jest to rozwiązanie problemu, ale ruszysz furę.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2015, 20:51:41 wysłana przez sienio »

Offline marcinv630

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2015, 21:01:56 »
Dzięki :) Po wciśnięciu tego białego plastiku drążek chodzi ale pozostawiony w pozycji P bez wciśniętego plastiku blokuje się. Czy dopóki nie zlokalizuję problemu można bez obaw w ten sposób jeździć ?

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Zablokowany dr��ek zmiany bieg�w automat
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2015, 22:24:24 »
Można.Lepiej jednak zdemontować mechanizm, i sprawdzić co tam się namotało.Demontaż jest prosty.Jesli byś miał problemy,lub by ci się nie chciało dłubać, moge podać ci rozwiązanie na pw.Tu nie mogę bo zaraz podniosą się głosy że uprawiam "Druciarstwo",
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2015, 22:50:16 wysłana przez MAREK100 »

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2015, 09:57:41 »
Czy podczas naciskania hamulca (przekręcony kluczyk aby był prąd) słychać pracę mechanizmu zwalniającego drążek?

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2015, 10:09:06 »
Czy podczas naciskania hamulca (przekręcony kluczyk aby był prąd) słychać pracę mechanizmu zwalniającego drążek?
Powiem ci że nigdy nie słyszałem.Teraz tym bardziej, bo w EU zarzucili ten poroniony pomysł.Moim zdaniem, najlepszym wyjściem jest pozbycie się ustrojstwa.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2015, 10:37:30 »
Witam, mam następujący problem: Drążek zmiany biegów nie chce się ruszyć, a przycisk z boku drążka nie chce się wcisnąć . Nie wiem czy jest to powiązane ale również przestał działać tempomat,nie świeci się również lampka CRUISE. Wszystko było ok, tempomat również, wieczorem zostawiłem samochód na podjeździe w Pozycji P ,a rano już nie mogłem zmienić biegu. Proszę o podpowiedź gdzie szukać rozwiązania. Camry 3.0 1995r wersja USA.

Po opisie wnioskuję uszkodzony włącznik świateł stopu.
3VZ.pl

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2015, 13:13:32 »
Marek, ja też tego nigdy nie słyszę chyba, że przekręcę stacyjkę i naciskam kilka razy pedał hamulca. Pojedyncze kliknięcie ciężko uchwycić, ale gdy naciskasz kilka razy to słyszysz ten zsynchronizowany dźwięk gdzieś z okolic tuneli środkowego.

Offline marcinv630

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2015, 18:09:50 »
Najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze. Wyciągnąłem wszystkie bezpieczniki w celu ich sprawdzenia. Po włożeniu ich ponownie problem się rozwiązał. Gdzieś pewnie nie było styku. Tempomat również działa. Pewnie blokada drążka zmiany biegów i tempomat są na jednym. Dziękuje za pomoc :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl