Autor Wątek: RAV4 2006 VVTi dostęp bezkluczykowy  (Przeczytany 5006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bigarturius

• Prawie Toyot
RAV4 2006 VVTi dostęp bezkluczykowy
« dnia: 25 Lutego 2015, 00:42:33 »
Witam,
Jestem nowy na forum.
Na dzień dobry pragnę się przywitac z wszystkimi. :-)
A teraz do rzeczy:
- Posiadam RAV4 2006 VVTi 152KM automat z dostępem bezkluczykowym od 2 lat. Ostatnimi czasy (od pół roku) zaczęły mi szwankować oba klucze. Wymieniłem baterie i nic nie pomogło. Co jakiś czas mam problem z tymi kluczami. Czasami nie idzie odpalić auta. Innym razem po wyłączeniu auta nie można go zamknąć. Zawsze wtedy w obu przypadkach zaczynają migać światła awaryjne i nie idzie nic zrobić przez kilka minut. Po kilku próbach
(wewnątrz i na zewnątrz auta) zamknięcia i otwarcia dzwi pilotem problem ustaje i wszystko wraca do normy. Te awarie pojawiają się mniej iwęcej co 2-3 tyg.
- Drugi problem to zapalająca się kontrolka akumulatora. Na początku miga a potem się pali ciągle i podczas jazdy komputre po kolei wyłącza poszczególne obwody: radio, klamę, wspomaganie, itp. Po ywłączeniu silnika nie można odpalić auta. Po kilkunastu minutach auto sie odpala. Po sprawdzeniu napięcia ładowania elektromechanik zalecił mi wymianę regulatora napięcia. Wymirniłem cały alternator na nowy. Problem nie zniknął. Zauważyłem, że pojawia śię po jednostajnej jeździe, kiedy przyspieszam, ale nie za każdym razem. Zdaża się to mniej więcej raz na miesiąc, albo rzadziej. Bardziej ujawnia się zimą. Stary alternator zaniosłem do innego elektromechanika, który specjalizuje się w alternatorach, prądnicach, agregatach i roarusznikach i stwierdził, że jest OK. :shock:
W ASO w Koszalinie na przeglądzie wspomniałem im rok temu o tym problemie (wtedy jeszcze był stary alternator i tylko raz czy dwa razy sie to pojawiło) ale nie stwierdzili nic.
Poradżcie coś, albo poleccie jakieś dobry warsztat w promieniu nawet 200 km od Szczecinka, proszę.
Pozdrawiam
Bigarturius
Bigarturius RAV4 2006 2.0 VVTi 152KM

Offline Bigarturius

• Prawie Toyot
Odp: RAV4 2006 VVTi dostęp bezkluczykowy
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2015, 09:34:31 »
A miałem nadzieję, że ktoś coś doradzi a tu totalna klapa :-(

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2015, 09:55:24 »
Trudno coś wymyślić, tym bardziej, że właścicieli tych aut nie ma u nas dużo.
Na początek proponuję sprawdzić połączenia elektryczne pod maską czyli wszystkie kostki do których masz dostęp. Zwróć szczególną uwagę na połączenia masy na karoserię auta, to bardzo często zawodzi i dzieją się cyrki.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2015, 10:13:06 »
Co do smartkeya to wywal alarm. Nie wykluczone że reszta problemów też zniknie.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2015, 10:20:39 wysłana przez Darek Toyota »

Offline Bigarturius

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2015, 22:46:52 »
Dzięki. Sprawdzałem wszystkie kostki do jakich miałem dostęp. Ponadto każdą rozłączałem i psikałem electrocleanerem. Masę sprawdzę. Co do alarmu to także spróbuję , ale nie mam pojęcia jak go wyłączyć. Montowany w ASO. 

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Marca 2015, 22:51:07 »
To jedź do ASO niech go odłączą i koniecznie zmostkują "przerwę". Powinni wiedzieć o co chodzi.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Marca 2015, 22:51:27 »
Co do alarmu to także spróbuję , ale nie mam pojęcia jak go wyłączyć. Montowany w ASO. 
Musisz znaleźć centralkę alarmu i odpiąć od niej zasilanie lub sam bezpiecznik.Nie wypinaj całej wtyczki.
Prawdopodobnie będzie ona za licznikiem, bo tak przeważnie je montowali lub gdzieś w pobliżu kolumny kierowniczej.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2015, 22:55:27 »
Właśnie o to chodzi żeby go fizycznie odłączyć.
Centralka będzie za licznikiem jak Kolega napisał, albo za plastikiem(zaślepką) po lewej stronie deski.
I pewnie jest na niej napis Q-Safe.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2015, 22:58:57 wysłana przez Darek Toyota »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2015, 22:59:25 »
Właśnie o to chodzi żeby go fizycznie odłączyć.
No tak.Wiążę się z tym szukanie blokady zapłonu i innych niuansów.

Offline Bigarturius

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Marca 2015, 19:02:42 »
Dzięki za pomoc. Na razie wszystko jest ok, ale jak będę jechał na przegląd to każę im odłączyć alarm. Masę sprawdziłem.  Zobaczymy jak będzie z alternatorem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl