Autor Wątek: Nowa Rav4- dziwny dźwięk  (Przeczytany 4062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

analyzer1986

• Gość
Nowa Rav4- dziwny dźwięk
« dnia: 10 Marca 2015, 18:52:10 »
Cześć,

od 2 tygodni mam nową RAV4 diesel 2.0 i wydawało mi się do wczoraj że jestem jej szczęśliwym posiadaczem. Podczas ruszania, przy niskich obrotach, na 1 i 2 biegu, lub redukcji słychać dziwny dźwięk.
Wczoraj jak wróciłem z trasy dźwięk był słyszany również przy pracy na jałowym biegu podczas dodawania gazu.
Dzisiaj praktycznie cisza, jedynie wjeżdżając do hali i redukując do dwójki znowu na chwile ten dziwny odgłos się pojawił.
Dźwięk dobiega spod maski od strony pasażera. Zbliżony do dźwięku z filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=k5UnNcX_j4
Daje o sobie znać jedynie przez chwilę przy dodawaniu gazu na niskich biegach. Później jest cisza. Na filmiku obrotów nikt nie zwiększa, wiec zakładam, że to nie jest pompa.
Samochód jest nowy. Chciałem podjechać do ASO, ale wtedy jak na złość znowu się uciszył.
Macie podobny problem, lub domyślacie się co to może być?

analyzer1986

• Gość
Odp: Nowa Rav4- dziwny dźwięk
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca 2015, 19:55:58 »
Wkleiłem zły link. Poprawny: https://www.youtube.com/watch?v=k5UnNcX_j4A

Offline victus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marca 2015, 10:23:45 »
Miałem coś podobnego przy Peugeocie Boxerze w momencie gdy wypalał FAPa. Do tego wyczuwalne było regularne i rytmiczne stukanie jakby młotkiem w podłodze.

wysłane przez tapatalk

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Marca 2015, 21:47:26 »
nie sądzi kolega że to dwa zupełnie inne samochody?

do tego w boxerze nie ma mokrego FAPa a gówniany DFP zapożyczony z iveco bądź fiata
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2015, 20:04:30 »
Nagrałem ten dźwięk. Pojawia się zaraz na początku nagrania i później po kilku sekundach. Niestety trzeba słuch wytężyć. Oczywiście nagranie nie oddaje w pełni wrażenia podczas słuchania tego dźwięku w rzeczywistości.
Byłem w ASO ale jak na złość nagle cisza.
http://w581.wrzuta.pl/film/7vaHj56OAgE/mov_0016_000

Takie mam wrażenie jakby podczas pracy na niskich obrotach drżenia silnika były gdzieś przekazywane. Dobiega on od strony pasażera.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2015, 20:55:23 »
No jak by jakaś osłona się telepała. Ciekawostka. W ASO wszystkie osłony wyszarpali??

Offline centurion007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marca 2015, 23:18:53 »
Ten dźwięk jest normalny dla tego silnika. Potocznie zwany pterodaktylem . Też się przeraziłem za pierwszym razem. Myślałem, że to może usterka turbiny. To norma. Można to usunąć po zmianie zaworów pompy wysokiego ciśnienia na nowe, które nie mają tego dźwięku. Jednak moim zdanie skórka nie warta wyprawki. W końcu "komunikacja z samochodem jest ważna :)
RAV4 `03 D4D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl