Autor Wątek: Sekwencja i kolejniść odpalania...  (Przeczytany 11956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BENYMOR

• Toyot Leżący
  • *
Sekwencja i kolejniść odpalania...
« dnia: 14 Marca 2015, 00:11:40 »
Witam, Jako nowy przywitam się i zaczynam pytać.
Jestem użytkownikiem Toyoty od 05 marca. Wcześniej posiadałem w garażach, modele Opla. Tak więc jako laik toyot`owy proszę o odpowiedź na pytania:

1. Sekwencja startowa Toyoty Corolli Verso 2.0 D4D z 2005.

U mnie jest tak -
1. Włożenie kluczyka - klik raz i mam zasilanie dla radia
2.Klik dwa, mam zasilanie na liczniku. Kontrolki i wskazówki załączają się i podświetlają się. VSC i TRC zapalają się i gasną po chwili.
3. Klik trzy, odpalenie zapłonu. Kontrolki VSC i TRC znów odpalają się i gasną po chwili.

Czy to jest tak jak powinno być?

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Odp: Sekwencja i kolejniść odpalania...
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2015, 00:18:59 »
Czy to jest tak jak powinno być?

Tak

www.FotoSzopa.pl

Offline BENYMOR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2015, 00:30:25 »
I gites odpowiedź. Dziękuję.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2015, 01:04:46 »
Też na początku byłem trochę zdziwiony sekwencją odpalania ale teraz po roku użytkowania Versalki łapię się na tym że w służbowej skodzie często z przyzwyczajenia szukam palcem przycisku star/stop :|.

Offline jacek_gdynia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2015, 08:41:11 »
Nie wiem jak u was ale w mojej jest inaczej. Po co klikać trzy razy jak w każdym momencie wciśnięcie sprzęgła powoduje zaplon...
No chyba że rozmawiamy o automacie a ja nie doczytałem  :roll:

Jako ciekawostkę dodam że jeśli podczas jazdy kontrolka na przycisku zacznie migać oznacza to problem z odpalaniem np. slaby akumulator a jak zapali sie na czerwono trzeba od razu udać się do warsztatu bo kolejny rozruch nie będzie możliwy.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2015, 08:57:24 wysłana przez jacek_gdynia »

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2015, 13:53:13 »
Oczywiście że wciśnięcie sprzęgła powoduje możliwość natychmiastowego uruchomienia silnika (po wciśnięciu sprzęgła dioda na przycisku zmienia kolor na zielony i można uruchomić silnik). Niecały miesiąc temu miałem małą awarię właśnie z rozruchem silnika i mimo braku możliwości startu i tak po wciśnięciu sprzęgła paliła się zielona dioda (nie reagował rozrusznik tylko było słychać przełączanie przekaźników pod maską). Jak się okazało wyślizgały się szczotki w rozruszniku (występuje tu tzw. szczotko trzymacz - koszt naprawy 50 zł za szczotki i zgrzanie ich na płytce szczotko trzymacza. Zapobiegawczo wymieniłem również akumulator (posiadałem jeszcze oryginalny firmy MUTLU).

Offline BENYMOR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2015, 09:00:07 »
Nie wiem jak u was ale w mojej jest inaczej. Po co klikać trzy razy jak w każdym momencie wciśnięcie sprzęgła powoduje zaplon... No chyba że rozmawiamy o automacie a ja nie doczytałem  :roll:.

Pisałem nie o automacie a o DIESEL. Tam, nie wskazane jest wciskanie sprzęgła i odpalanie bez podgrzania świec :) chyba, że odpalamy ciepły silnik.
Ja mianowicie, wspomniałem o procedurze odpalania zimnego ropniaka.

Offline jacek_gdynia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2015, 09:20:34 »
Jeżeli wszystko działa tak jak powinno to po naciśnięciu sprzęgła i wciśnięciu start na zimnym silniku przy niskiej temperaturze nie ma prawa uruchomić się rozrusznik do puki świece żarowe nie osiągnął pożądanej temperatury. Wszystkim steruje komputer i jest to bardzo wygodne ponieważ rozruch następuje w idealnym momencie a kierowca ma czas np. na zapięcie pasów  :-)

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2015, 20:58:35 »
Pomijam kwestię działania świec żarowych w dieslu ale rozruch silnika z wciśniętym pedałem sprzęgła zmniejsza zużycie silnika (mniejsze opory przy rozruchu zimnego silnika). A przynajmniej tak mnie gdzieś tam uczyli.
A idąc za instrukcją obsługi operacja uruchomienia silnika w dieslu wygląda tak:
1. Włożyć kluczyk do gniazda.
2. Wcisnąć pedał sprzęgła do końca, dźwignię zmiany biegów ustawić w położeniu neutralnym. Trzymać wciśnięty pedał, aż do uruchomienia silnika. Na przycisku    rozruchu zapala się zielona lampka kontrolna.
3. Nacisnąć raz przycisk rozruchu, włączy się lampka kontrolna podgrzewania silnika. Gdy lampka zgaśnie, włączy się rozrusznik (maks. 25 sekund), aż silnik uruchomi się. Jeśli przycisk rozruchu naciśnie się drugi raz, to nastąpi rozruch bez oczekiwania na zgaszenie lampki.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2015, 21:11:39 wysłana przez Nimrod-PW »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl