Autor Wątek: Uszczelka pod głowicą AURIS 1.6 2009 r  (Przeczytany 9810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariusz_Kraków

• Toyot Leżący
  • *
Uszczelka pod głowicą AURIS 1.6 2009 r
« dnia: 19 Marca 2015, 22:13:40 »
Witajcie moi Drodzy.
Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem informacji która mnie interesuje, mianowicie:
W moim Aurisie 1.6 z roku 2009 padła uszczelka pod głowicą. Na szczęście poszło na zewnątrz i środek silnika jest ok. Mechanik powiedział, że można z tym jeździć, ale chciałbym to naprawić. W wakacje chce trochę pojeździć po Europie więc z taką awarią raczej kiepski pomysł ...
Mam zatem do Was pytanie- czy może znacie w Krakowie lub okolicach jakiś godny zaufania serwis gdzie mógłbym to naprawić ?
Słyszałem też, że czasami TMP przychyla się do takich awarii i wymieniają silnik, auto ma teraz 141 tyś km przebiegu i przyjechało z Grecji.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc i opinię.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Uszczelka pod głowicą AURIS 1.6 2009 r
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2015, 22:20:31 »
Słyszałem też, że czasami TMP przychyla się do takich awarii i wymieniają silnik
Jeśli auto nie ma więcej, niż 7 lat/180 000 km. Nie słyszałam o tej awarii w 1.6, ale wybierz się do ASO, nic Cię nie kosztuje spróbować.

Offline Mariusz_Kraków

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2015, 22:28:27 »
Tak właśnie myślę zrobić, chociaż powiem szczerze znając krakowskie ASO to już wolę bezpośrednio napisać do TMP ...

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2015, 22:31:39 »
Jeśli nie masz skrupulatnie udokumentowanej historii serwisowej to nawet nie próbuj  :) 
Cytuj (zaznaczone)
Jeśli auto nie ma więcej, niż 7 lat/180 000 km
Skąd to info? Słyszałem coś o ' dobrej woli ' w przypadku diesli 2.2 (i to też nie wiem czy nie w okresie krótko po gwarancji a nie po 6 latach) ale przy 1.6 ?

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2015, 22:35:31 »
O 7 latach i 180kkm pisałam w odniesieniu do D4D, nie wiem czy ma to miejsce przy benzynie bo tak jak napisałam nie słyszałam o przypadku problemu z uszczelką pod głowicą w 1.6.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2015, 07:35:53 »
TMP wymienia bezpłatnie silnik lub go remontuje na własny koszt ale tylko w przypadku gdy samochód był kupiony w polskiej sieci dilerskiej. Za samochody sprowadzone z zagranicy nie bierze odpowiedzialności! Ale i tak gest dobrej woli ze strony TMP był do silników diesla 2.0 i 2.2. W benzynowej jednostce raczej nie masz szans na bezpłatną naprawę chyba że to była wada materiałowa (co jest możliwe) bo jeszcze nie słyszałem o tym żeby po takim przebiegu w 1.6 wydmuchało uszczelkę. A przebieg jest oryginalny? jak ze stanem układu zapłonowego świece i cewki są ok? Wtryskiwacze podają odpowiednią ilość paliwa nie zubażają mieszanki?

Offline Mariusz_Kraków

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2015, 09:50:02 »

Przebieg oryginalny, nie sprawdzałem składu mieszanki. Świece wymieniłem na oryginalne, cewki są ok. Ze względu na to, że to samochód z Grecji, przypuszczam, że ze względu na wysokie temperatury zewnętrzne mogło do tego dojść. Samochód kręcił głównie po mieście.
Dlatego teraz poszukuje dobrego warsztatu w Krakowie lub okolicach. Ewentualnie może być coś dalej- nie ma problemu z dojazdem, a zależy mi na konkretnej ocenie wozu.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2015, 09:52:53 wysłana przez Mariusz_Kraków »

Offline kostek6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marca 2015, 10:56:30 »
TMP wymienia bezpłatnie silnik lub go remontuje na własny koszt ale tylko w przypadku gdy samochód był kupiony w polskiej sieci dilerskiej. Za samochody sprowadzone z zagranicy nie bierze odpowiedzialności! Ale i tak gest dobrej woli ze strony TMP był do silników diesla 2.0 i 2.2.

Na własnym przykładzie mogę powiedzieć że nie ma znaczenie pochodzenie auta (moje z DE). Historia serwisowa prawdopodobnie nie grała roli, ja mam tylko książkę którą trudno zweryfikować za granicą (nie wiem jak załatwił to poprzedni właściciel).

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2015, 11:02:22 »
Ciekawy jestem jak to mechanik sprawdził "Na szczęście poszło na zewnątrz i środek silnika jest ok"? :o Jakie są u Ciebie objawy uszkodzenia tej uszczelki?

Offline Mariusz_Kraków

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2015, 11:04:35 »
Od strony silnika jest delikatne zapocenie na łączeniu głowicy z blokiem silnika

Offline Mariusz_Kraków

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marca 2015, 11:06:05 »
Kostek załatwiałeś to w TMP bezpośrednio ? czy w ASO ? Jaki masz motor ?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2015, 11:08:07 »
delikatne pocenie się na uszczelce nie świadczy o uszkodzeniu uszczelki. Pojedź do jakiegoś ogarniętego mechanika na pomiary.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Marca 2015, 13:01:46 »
delikatne pocenie się na uszczelce nie świadczy o uszkodzeniu uszczelki. Pojedź do jakiegoś ogarniętego mechanika na pomiary.

Dokładnie!
Kompresję zbadać na sam początek, potem mysleć o remoncie...
Obi

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Marca 2015, 13:08:48 »
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Marca 2015, 14:19:46 »
coś ten mechanik co stawiał diagnozę to nie teges :o Podjedź do innego i daj znać co powiedział. Lekkie pocenie się to nie objaw padniętej uszczelki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl