Autor Wątek: Corolla Verso 2.0 D4D vs 1.8 vvt -i  (Przeczytany 8889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Artur1981

• Toyot Leżący
  • *
Corolla Verso 2.0 D4D vs 1.8 vvt -i
« dnia: 23 Marca 2015, 22:07:26 »
witam kolegów, stoję właśnie przed wyborem zakupu CV
oferty z pewnych źródeł:
Numer 1)  1.8 vvt I - 160 tys km przebiegu, z polskiej dystrybucji od drugiego właściciela, który zakupił auto w ASO. stan bdb.
plusy: BENZYNA :), niższe koszty napraw itd, kultura pracy, zimowe użytkowanie itd.
minus - spalanie 8-10 l/100km+ przebieg

Numer 2) 2.0 D4D  - 80 tys przebiegu, z Austrii, od pierwszego właściciela, wszystko potwierdzone, rzeczywiście 80k km, miała drapnięte drzwi oraz wgnieciony zderzak, ale technicznie sprawdzone bez uwag.
plusy: mały przebieg, niby do większych napraw (sprzęgło, dwumasa wtryski) zostało statystycznie ze 100k km co dla mnie oznacza min 5 lat użytkowania.
spalanie 6l/100km
minusy: w krótkich trasach przy dojazdach do szkoły, miejsca pracy możemy przyspieszyć kosztowne naprawy - auto się nawet nie nagrzeje.
zimowe użytkowanie, niższa kultura pracy.

jak byście zapatrywali się na taki "problem". dodam, że koszty zakupu podobne.
Pozdrawiam!!

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla Verso 2.0 D4D vs 1.8 vvt -i
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marca 2015, 22:34:58 »
Mam 1.8 vvt-i i z czystym sumieniem polecam tą wersję, zero problemów z autem a że większe spalanie coś za coś. Miałem wcześnie diesla wprawdzie Mazdę ale wtryski też firmy denso i wiem ile kosztuje ich naprawa o ile oczywiście jest możliwa w tym konkretnym modelu wtrysku. A dwumas, egr, dpf i turbina to inne czynniki generujące dodatkowe koszty. Przy małych przebiegach zdecydowanie lepszą opcją jest benzyna.

Offline adrdro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Marca 2015, 22:39:24 »
Ja rowniez polece vvti. Moja Verso kupilem ze wzgledu na to ze w najblizszej rodzinie jest wlasnie 1.8 vvti i wiem jak ten samochod sie uzytkuje i wiem ze usterki sa naprawde niewielkie. Jak robisz krotkie odcinki to chyba nie ma sensu do tego diesela ciagnac bo wydaje mi sie ze roznica w spalaniu nie wyjdzie tak duza jak piszesz.

Offline Artur1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marca 2015, 22:42:23 »
witajcie koledzy, dzięki za szybkie odpowiedzi, a czy różnica w przebiegu - 160 kkm PB vs 80 k km diesel nie robi wg Was różnicy. dumam nad tym już chwilę I potrzebuję takiego niezależnego spojrzenia "z boku".
aa I dodam, że diesel to 116 koni, rocznikowo oba 2005

Offline mchał

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Marca 2015, 22:55:45 »
zgadzam się z Nimrodem, który zachwala vvt-i ma konkretne argumenty :-)
moim zdaniem obie wersje s ą ok.
 Ale zależy ile km rocznie robisz??? dziosiaj ceny ON i benzynki są mniej więcej podobne.
diesel opłaca sie gdy robisz ponad 25-30 tyś rocznie, ale 80 tyś, co to jest 80 tyś dla diesla.
A wyposażenie podobne? bo z reguły z polskiego salonu to golasy,  :cheesy:
a teraz jak kobieta, :-) kolor, ogólny smaczek, ładna felga, zadbany środeczek.
Więc Panie Arturze kartka przed Panem , po jednej stronie diesel po drugiej benzyna

Offline mchał

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2015, 23:00:15 »
Ja osobiście wybrałbym diesla z 80 tyś przebiegu, jeżdże 5 lat i wymieniam na nowszy model :good:

Offline Artur1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Marca 2015, 23:03:32 »
:) 2:1 dla VVTi \, dalej hamletowski rozkrok :) czytam o użytkowaniu diesla w cyklu - odpalam - 3km do szkoły - 2 km do pracy I powrót + weekendowe wyprawy + wakacje I wniosek jest, że dobrze mu te krótkie traski nie robia :)

auto ma szansę zostać naszyn okrętem flagowym, wtedy spadnie na niego przyjemność pokonywania ok 25 k km rocznie, ale póki co ok 7 k km.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2015, 23:05:47 wysłana przez Artur1981 »

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Marca 2015, 23:04:30 »
Widzisz patrząc na przebiegi to oczywiście ten z mniejszym jest lepszym wyborem, ale... Jeśli ma tak mały przebieg w modelu z 2005r to też nie wiem czy dobrze bo samochód musi jeździć, mechanizmy muszą być w ruchu bo dłuższe nie używanie też wpływa nie korzystnie na ich stan. Dodatkowo na dzień dobry masz do naprawy drzwi i zderzak. Benzykę masz na miejscu sprawdź dokładnie jej stan i jeśli jest w dobrym stanie technicznym to nie ma nad czym się zastanawiać. A większy przebieg na tym modelu nie robi wrażenia. Diesel to taka tykająca bomba wcześnie czy później i tak czeka cię naprawa wtrysków i dwumasy bo to według ASO elementy podlegające normalnemu zużyciu i wymianie - ale te koszta wymiany powalają. Takie moje zdanie na ten temat, niech się wypowiedzą użytkownicy diesli w tym temacie.

Offline mchał

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2015, 23:06:22 »
Jeszcze jedno przypuśćmy że latasz jednym i drugim 5 lat
diesel ma ok. 180 i z takim przebiegiem jeszcze nie jest tragedia, natomiast benzyna 240 a to na benzynkę niemało i kto wie czy te naprawy nie zaczną się powyżej 200,
jesli źle rozumuję, to proszę szanownych kolegów o poprawkę. pozdrowionka

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Marca 2015, 23:08:08 »
Brałbym benzyniaka.Diesel w mieście jest bez sensu.
Klekot na krótkich odcinkach spali więcej niż benzyniak a zaoszczędzone koszta paliwa na dłuższych odcinkach przełożą się na ewentualne naprawy i wyjdzie sporo więcej.
Chodzi mi o dwumasę,wtryski,turbinę itp.Po kilku latach może się coś rozsypać ale oczywiście nie musi.
Przeglądając forum już kilka lat widzę, że te części padają loteryjnie i ciężko przewidzieć kiedy nastąpi ich koniec.Uszczelka pod głowicą przy przebiegu 46kkm, wtryski przy 140kkm, dwumasa 180kkm  :shock:
Inni jeżdżą i sobie chwalą.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Marca 2015, 23:11:24 »
czy różnica w przebiegu - 160 kkm PB vs 80 k km diesel nie robi wg Was różnicy
jeśli austriak sprzedaje samochód, to musi mieć powód

Offline Artur1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Marca 2015, 06:43:06 »
czy różnica w przebiegu - 160 kkm PB vs 80 k km diesel nie robi wg Was różnicy
jeśli austriak sprzedaje samochód, to musi mieć powód
zgadzam się w 100%, robię wszystko by potwierdzic, że to tylko stłuczka + wiek auta - 10 lat
ale w sumie Polak też z jakiegoś powodu :)

Offline żwirek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Marca 2015, 12:45:19 »
mam diesla 2.0 116 km.W czasie 1.5 roku najechalem ok 40 tyś,kupiony z przebiegiem 182 tys przy ok 192 tys wymiana sprzegla(tylko tarcza,docisk i lozysko) koszt ok 800 zl obecnie przeb 224 tys szykuje sie wymiana 1 wtrysku koszt ok 800 zl,w miedzyczasie wymienilem tez swiece zarowe komplet ok 250 zl i to wszystko.Jezdze sporo trasa/miasto dosc czesto krotkie przeloty,srednie spalanie nie przekroczylo 7 ltr.Dpf-u brak w tym modelu wiec jazda po miescie mu nie szkodzi,egr jest tez w miare bezawaryjny,turbina bezproblemowa pod warunkiem umiejetnego traktowania i stosowania dobrej jakosci oleju. Jak dla mnie diesel jest duuuzo lepszym wyborem,tym bardziej ze 1.8 w poczatkowej fazie produkcji mial spore problemy z pochlanianiem oleju nawet 1ltr na 1000 km. Byla przeprowadzona akcja serwisowa z wymiana silnika wlacznie.Dlaczego podalem ceny napraw? Chcialbym aby bylo jasne ze ten silnik diesla jest malo awaryjny i ceny napraw sa niskie. Mieszkam w Szwecji i gdybym mial wybor taki jak Ty kupilbym benzyne gdyz podatki od diesla sa tu bardzo wysokie,ale w Pl nawet bym sie nie zastanawial, majac do wyboru diesla z przebiegiem 80 tys i benzyne z dwukrotnie wiekszym najazdem. Jesli zdecydujesz sie na diesla dokladnie sprawdz przebieg,na zachodzie sa wysokie podatki od diesli i taki przebieg jest mocno podejrzany :o
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2015, 12:55:05 wysłana przez żwirek »

Offline Artur1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Marca 2015, 13:58:17 »
dzięki Żwirek za Twoje spostrzeżenia!
prześwietlę jeszcze raz przebieg w d4d,
co do 1.8 vvti to 2005 to już myślę, po okresie "docierania" się jakości?

Offline żwirek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Marca 2015, 14:31:27 »
Troche szukalem na necie info o 1.8 i wada brania oleju wyeliminowana po 2006 roku,sprawdz w serwisie po nr vin czy byla akcja serwisowa albo spytaj wlasciciela o ile powie prawde

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl