Autor Wątek: Auris 1.6 132km spalanie  (Przeczytany 112302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Auris 1.6 132km spalanie
« Odpowiedź #180 dnia: 20 Maja 2019, 13:35:28 »
To i ja opiszę spalanie w mojej aurisce 1.6 132km 2013,  miasto łódź, dojazdy do pracy około 13km i średnie spalanie wychodzi 7.6l a z kompa około 6.8 - 7.2 l.
skąd takie rozbieżności w danych ? U mnie mniej więcej się zgadzają wyliczenia z tankowania z tym co pokazuje komputer - tankuję zawsze pomiędzy 48, a 50 litrów (od głębokiej rezerwy do głębokiej rezerwy)
A do pracy jeżdżę z olechowa na pabianicką okolice portu łódź i nie jeżdżę przez centrum tylko bokami, dlatego mam taki wynik spalania.
Trasa dojazdu do pracy podana wyzej, mimo ze w Lodzi to jak jazda poza miastem. Nie ma ona nic wspolnego z lodzkimi korkami.
Zgadzam się z przedmówcą. Codzienne dojazdy z Pabianic do Łodzi (do centrum) to spalanie rzędu 7,2 do 7,6 ale pomiędzy miastami spokojna jazda przez Gorzew i Górkę Pabianicką bo wtedy byłoby 7,6-8,0
E18_Prestige_MultidriveS

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 20 Maja 2019, 15:21:26 »
Wczoraj chyba udało mi się uzyskać najniższe, średnie spalanie, po roku jazdy tym autem. Trasa 2 x po około 91km, drogi krajowe przez miasta/wioski. Prędkość całkowicie zgodna z przepisami, czyli w zakresie przede wszystkim 50-100km/h. Rodzina 2+2 i tylko trochę bagażu. W jedna stronę było 5,9L/100km z powrotem 5,7L/100km. Odczyt z licznika.
A jechałem tylko po prostu tak jak znaki nakazują.
Taki eksperyment.

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: 20 Maja 2019, 17:02:15 »
Uważam że albo masz zepsute auto albo nie potrafisz jeździć
Grubo poszedłeś.
Wczoraj na trasie po drogach krajowych i lokalnych średnie spalanie 6,6 (tradycyjnie z obciążeniem). Czyli z samochodem ok.
Czy to możliwe, że w trasie jest ok, a w mieście już nie?

Aha, zapomniałem dodać, że to TS na kołach 17.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2019, 17:05:43 wysłana przez RavenF2 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #183 dnia: 20 Maja 2019, 21:39:49 »
Uważam że albo masz zepsute auto albo nie potrafisz jeździć
Grubo poszedłeś.
Wczoraj na trasie po drogach krajowych i lokalnych średnie spalanie 6,6 (tradycyjnie z obciążeniem). Czyli z samochodem ok.
Czy to możliwe, że w trasie jest ok, a w mieście już nie?

Aha, zapomniałem dodać, że to TS na kołach 17.

A możesz mi wyjaśnić z czym grubo poszedłem... nie rozumiem zaraz Ci wkleję stronkę z 200 aurisami 1,6 i z ich spalaniem gdzie żaden z nich nie osiągnął 14l... ja miałem okazję tankować najmocniejszego aurisa z rynku eu i nawet po ostrym zapitalaniu nie zbliżyłem się do takiego wyniku...
Tak więc jesteś wszystkiego pewny ale 270zł na sprawdzenie Ci szkoda. Do tego w trasie jest ok.więc dalej pozostaje temat albo max krótkich odcinków, albo braku wiedzy z podstaw ekonomicznej jazdy. Chyba że jeszcze kwestia matematyki i obliczania średniej.

Stronka ze średnimi wynikami spalania wielu aut popatrz i sam stwierdź czy wszystko jest ok.

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/49-Toyota/985-Auris.html?fueltype=2&power_s=129&power_e=133&powerunit=2

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #184 dnia: 20 Maja 2019, 22:23:56 »
Bleblaniem nic się nie poradzi. Można tylko gdybać na podstawie opisu. Jeśli komuś wychodzi za dużo, proponuję zamieścić tutaj pomiary z interfejsu OBD za pomocą np. Torque. Może ktoś potrafi przeanalizować twarde dane i coś podpowiedzieć. Dla przykładu mój log z jakiejś niedawnej jazdy jest tu:
http://komarkus.ayz.pl/auris/trackLog.csv
Ten plik można wrzucić na arkusz kalkulacyjny i przeanalizować parametry na wykresach. Ja nie narzekam na duże spalanie. Raczej wszystko jest OK. Niektórych rzeczy nie rozumiem, może ktoś podpowie. Co to jest:"Horizontal Dilution of Precision", "Bearing", "Fuel Trim Bank 1 Long", "Volumetric Efficiency (Calculated)", "Torque (ft-lb)", "Turbo Boost & Vacuum Gauge". Dlaczego lambda jest w okolicach 0,9 i nie spada? Co to za parametr "O2 Sensor1 wide-range Voltage" i co mówi? Może ktoś biegły w problematyce się ustosunkuje? Mój Auris TS 1.6 jest z 2014 roku i ma przejechane 57 kkm.
Nie wiem, dlaczego w logach wartości temperatury są zapisywane w Fahrenheit, skoro mam ustawione w Torque Pro na Celsjusza. Na wykresach na bieżąco w Torque mam Celsjusza.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2019, 22:34:20 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #185 dnia: 20 Maja 2019, 22:41:39 »
Ja w porannym korku nie jestem w stanie zejść poniżej 9,5l, przy cym styl jazdy wymusza korek a nie ja.
Jak średnia prędkość przejazdu po mieście spada poniżej 30 km/h to zużycie paliwa zaczyna rosnąć.  Można z grubsza przyjąć, że każde 5 km/h wolniej to 1 l/100 km więcej.

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 21 Maja 2019, 10:33:28 »
zaraz Ci wkleję stronkę z 200 aurisami 1,6 i z ich spalaniem gdzie żaden z nich nie osiągnął 14l... ja miałem okazję tankować najmocniejszego aurisa z rynku eu i nawet po ostrym zapitalaniu nie zbliżyłem się do takiego wyniku...
Jeżeli to są wyniki średniego spalania z cyklu mieszanego, to mi nic nie powie, ja szukam informacji tylko o mieście.
Poza tym piszesz o zapitalaniu, a ja o jeździe (snuciu się w korku) w miescie.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #187 dnia: 21 Maja 2019, 10:54:45 »
zaraz Ci wkleję stronkę z 200 aurisami 1,6 i z ich spalaniem gdzie żaden z nich nie osiągnął 14l... ja miałem okazję tankować najmocniejszego aurisa z rynku eu i nawet po ostrym zapitalaniu nie zbliżyłem się do takiego wyniku...
Jeżeli to są wyniki średniego spalania z cyklu mieszanego, to mi nic nie powie, ja szukam informacji tylko o mieście.

Masz dokładnie rozpisane 200szt aurisów w jakich warunkach średnio jak paliły. Aurisem K2 jeździłem stałą trasę w Warszawie w godzinach szczytu 40km.w 1,5g. średnie spalanie wychodziło 10l-11l. Mój rekord to akurat jechałem lexusem is300 z lpg ostatnie 12km tej samej traski robiłem ponad 1g i dalej spalanie lpg wyszło w granicach 15-16l a beny byłoby trochę mniej.

Dla mnie średnie spalanie jest liczone po wyjechaniu zbiornika pb/on/lpg i tankowaniu pod korek.

p.s.

Tą sama traskę robię od 3lat zawsze godzina 17 gdzie w piątek część z 40km koło 18km. Siekierkowskim/Czerniakowską do s8 robię w 40min. a Ty mi mówisz o korkach    :good:
Lexus V8 4,6  na tej trasie po wyjechaniu baku pali koło 14l no ale w końcu to nie Twój Auris jedne na całą Europę  :-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #188 dnia: 21 Maja 2019, 11:46:33 »
koło 18km. Siekierkowskim/Czerniakowską do s8 robię w 40min. a Ty mi mówisz o korkach   
18 km w 40 min to 27 km/h czyli żaden korek jak na Warszzawę.  Przy takiej śedniej osiągnięcie jednocyfrowego wyniku spalania w benzynie to żaden wyczyn.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #189 dnia: 21 Maja 2019, 12:38:06 »
koło 18km. Siekierkowskim/Czerniakowską do s8 robię w 40min. a Ty mi mówisz o korkach   
18 km w 40 min to 27 km/h czyli żaden korek jak na Warszzawę.  Przy takiej śedniej osiągnięcie jednocyfrowego wyniku spalania w benzynie to żaden wyczyn.

Jeśli ktoś jest w stanie przejechać kilkanascie kilometrów to normalne że nie stoi całą drogę w korku. Przecież te 18 km to może być przez całą warszawę a ja jeszcze nie widziałem żeby stać przez tyle kilometrów. Chyba że wypadek jest na autostradzie i nie ma gdzie uciekać.
Jeśli ktoś chce spalanie w korku to niech sobie zmierzy ale to chyba trzeba jechać 3-5 km i kończyć trasę. Jazda w mieście to nie jest tylko korek.
Chcesz mieć wiarygodne porównanie to podaj trasę którą robisz dokładnie a pewnie znajdzie się chętny z okolic żeby się nią przejechać i poda Ci swój wynik. Jazda po mieście to nie dla wszystkich to samo.
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2019, 12:49:04 wysłana przez jerry2006 »

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: 21 Maja 2019, 14:41:47 »
Jeśli ktoś chce spalanie w korku to niech sobie zmierzy ale to chyba trzeba jechać 3-5 km i kończyć trasę. Jazda w mieście to nie jest tylko korek.
To zależy jakie miasto, we Wrocławiu w tygodniu to powroty z pracy mam tylko i wyłącznie w korku. Rano trochę lepiej można kilkaset metrów czasami przejechać.
Ale faktem jest, że w weekend jest inaczej, choć wtedy po mieście wolę komunikacją jeździć.
Chcesz mieć wiarygodne porównanie to podaj trasę którą robisz dokładnie a pewnie znajdzie się chętny z okolic żeby się nią przejechać i poda Ci swój wynik
Byłbym niezmiernie wdzięczy, ale przecież nie będę każdego z forum o to pytał.
18 km w 40 min to 27 km/h czyli żaden korek jak na Warszzawę.
Moje powroty z roboty to średnia około 10kmh.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #191 dnia: 21 Maja 2019, 15:39:15 »
Moje powroty z roboty to średnia około 10kmh.

Może to jest wystarczający powód żeby duzo palił ale nie nazywajmy tego jazdą. Pieszy idzie z prędkością 5km/h
Nie wiem jak długi odcinek pokonujesz ale wygląda że raczej nie opłaca sie jeździć.

Znalazłem taki odcinek w Warszawie gdzie Google maps pokazują taki czas przejazdu (12 minut - 2 km) czyli 10 km/h ale to są tylko 2 kilometry na odcinku Marszałkowska 26 - Wawelska 56. To jest tylko wycinek z trasy więc każde parę kilometrów więcej da dużo większą prędkość średnią niż 10 km/h

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #192 dnia: 21 Maja 2019, 16:04:30 »
Tak Panowie teraz rozpracujmy korek co to jest korek.
Według średniej prędkości hmmm a jak jadę 2km a potem stoję 10min... no ale to nie jest korek.

Więc powtórzę stoję w korkach w stolicy, jeżdżę w najgorszych godzinach, często wypadam (tak jak aurisem k2 i v8ką) na testy i nigdy średnim spalaniem nie zbliżyłem się do kolegi aurisa 1,6. Może Auris o mocy 240km jest dalej aurisem ale v8 o masie 1700kg raczej od niego odbiega... tak więc dwustu właścicieli z wyżej wklejonej stronki oszukuje, my na forum oszukujemy tylko jest ten jeden właściwy auris naszego kolegi forumowego   :-)

No ale on ma inne korki, inny styl jazdy i pewnie inne auto... czyli wszyscy zwariowali a ja jestem taki normalny  :-)

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #193 dnia: 21 Maja 2019, 16:26:42 »
Tak Panowie teraz rozpracujmy korek co to jest korek.
Według średniej prędkości hmmm a jak jadę 2km a potem stoję 10min... no ale to nie jest korek.

No ale on ma inne korki, inny styl jazdy i pewnie inne auto... czyli wszyscy zwariowali a ja jestem taki normalny  :-)

Może ręki nie dam sobie odciąc ale jesli będziesz jechał te 2 kilometry ruszając, hamując, ruszając to według mnie większe spalanie wyjdzie niż postój na wolnych obrotach przez 10 minut a potem gładka jazda przez pozostały czas.
Co do stylu jazdy to ciężko porównywać. Jeden ruszy gładko a inny wprowadzi auto na takie obroty że sprzęgło czuć nawet w korku.

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 21 Maja 2019, 17:38:30 »
No ale on ma inne korki, inny styl jazdy i pewnie inne auto... czyli wszyscy zwariowali a ja jestem taki normalny
Puknij się w głowę albo lepiej już nic nie pisz. Ja próbuję dowiedzieć się czy coś jest nie tak z samochodem, a ty kpiny sobie urządzasz.
Zastanawia mnie po prostu dysproporcja pomiędzy jazdą miejską a poza miejską.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl