Witam wszystkich,
To mój pierwszy post na forum. Z góry przepraszam za banalne pytania, ale moje umiejętności manualne są, nazwijmy to, poniżej przeciętnej. Wątki o ksenonach również nie dają mi tych odpowiedzi wprost.
Auris I (2008 1.6).
Zaczęły mi gasnąć światła, raz jedno, raz drugie (po ponownym zapaleniu jakiś czas działają), więc najpewniej palniki. Zakupiłem 2x Philips D4S Xeneco 42402 tutaj:
http://www.xenon-serwis.pl/pl/sklep/d4s-xeneco,42,84.htmlCenowo (220 PLN szt.), zakładam, że nie są to chińskie podróbki. W ASO robocizna za wymianę 2 palników to 300 PLN. Do rzeczy:
- Czy ktoś, kto nie ma żyłki mechanika/elektryka da radę wymienić palniki sam? Na ile jest to trudne? Jak z dostępem?
- Rozumiem, że wypinam spinki i zdejmuję plastikowe osłony silnika. Czy coś jeszcze?
- Potem zdejmuje gumowy kołnierz z tyłu obudowy lampy, przekręcam i odpinam zapłonnik, przekręcam pierścień zabezpieczający i wyciągam palnik.
- Później proces odwrotny.
Oczywiście wszystko na wyłączonych światłach.
Poproszę Was o porady, ewentualnie cały poradnik. Jeśli jeszcze byłyby jakieś zdjęcia, to już w ogóle rewelacja!

Dziękuję Wam za pomoc,
Michal