Autor Wątek: pulsacyjne szuranie w prawym tylnym kole  (Przeczytany 3225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
pulsacyjne szuranie w prawym tylnym kole
« dnia: 09 Kwietnia 2015, 23:01:18 »
Witam. Jak w temacie podczas powolnej jazdy 10-20 km/h slychac w tylnym prawym kole pulsacyjne szuranie jakby co sekunde cos ocieralo o metal. Bylem u mechanika. Za pierwszym razem stwierdzil ze linka od recznego nie odbija i ja przesmarowal. Po powrocie do domu to samo. Pojechalem drugi raz to stwierdzil ze krzywa tarcz i dal do przetoczenia obie tarcze z tylu (jako ze toczy sie parami). Klockow nie kazal wymieniac bo jest ok 50% okladziny jeszcze. Co sie okazalo... ze jak szuralo tak sobie dalej szura i robi ze mnie jaja. Mechanik twierdzi ze to sie teraz musi dotrzec i przestanie szurac ale cos mi podpowiada zeby mu nie wierzyc. Macie pomysl co to moze byc?

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: pulsacyjne szuranie w prawym tylnym kole
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2015, 21:14:19 »
U mnie to samo od wymiany klocków, na starych klockach też piszczało przez kilkadziesiąt tysięcy. Dopiero przy którymś serwisie magicy w ASO coś zrobili, że przestało.
A aktualnie non stop popiskuje

volti

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2015, 19:54:02 »
Między tarczą a piastą jest smar czy sucho (metal-metal)?

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwietnia 2015, 20:15:56 »
Volti
mechanik sciagal tarcze i wiozl je do przetoczenia wiec nie podobno zeby podczas montazu nie nasmarowal  :|

volti

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwietnia 2015, 23:29:50 »
mechanik sciagal tarcze i wiozl je do przetoczenia wiec nie podobno zeby podczas montazu nie nasmarowal
Często zdarza się że mechanicy smarują powierzchnię styku tarczy z piastą a późnej krzywi tarczami nawet tymi po przetoczeniu.

Offline Keisi77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2015, 23:34:51 »
hejka ja mechanikiem nie jestem ale myślę że załatwić mogła to myjnia plus woda na rozgrzane tarcze???

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2015, 09:42:10 »
U mnie w prawdzie w Avensisie, ale rdza pojawiła się przy tylnej tarczy tam gdzie wchodzi osłona przeciwpyłowa osłaniająca mechanizm hamulca ręcznego i zaczęła "szlifować" tą osłonę. Mechanik kątówką wyczyścił to zagłębienie i od roku spokój, więc jeśli nie czuć na kierownicy wibracji przy hamowaniu to przyczyny szukałbym na styku osłon przeciwpyłowych i tarczy.

volti

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwietnia 2015, 11:35:24 »
ale rdza pojawiła się przy tylnej tarczy tam gdzie wchodzi osłona przeciwpyłowa osłaniająca mechanizm hamulca ręcznego
jeśli nie czuć na kierownicy wibracji przy hamowaniu to przyczyny szukałbym na styku osłon przeciwpyłowych i tarczy.
A od kiedy to tylne tarcze mają wpływ na szarpanie kierownicą podczas hamowania? Pulsowanie wciśniętego pedału hamulca może wskazywać na krzywe tarcze czy to przednie czy tylne..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl