Autor Wątek: Dziwny dzwiek pracy silnika  (Przeczytany 48082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RobRoberto

• Gość
Dziwny dzwiek pracy silnika
« dnia: 11 Kwietnia 2015, 08:22:58 »
Witajcie od paru dni zauważyłem dziwne klekotanie silnika na biegu jalowym. Taki jakby klekot w dieslu
zalaczam linki do nagrania z garażu:
1. Telefon przylozony bardzo blisko silnika

2. Nagranie z nad maski.

Znowu nerw mnie wziął,

RobRoberto

• Gość
Odp: Dziwny dzwiek pracy silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2015, 09:04:56 »
Załaczam linki bo nie dodały się
https://www.dropbox.com/s/t7chld0mlzh3o3f/VIDEO0026.mp4?dl=0
Pierwszy filmik przy samym silniki/
Drugi filmik sprzed maski

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2015, 13:38:34 »
Coś pewnie dolega jakiemuś łożysku. U mnie jak się podniesie maskę jest też takie rytmiczne dieslowskie coś, ale jest to bardzo delikatne. U Ciebie słychać coś jakby tarło. Wg. mnie coś jest nie OK. Ja myślę że u mnie po prostu słychać łańcuch i jak się domyślam jest on trochę głośniejszy od paska. Po zamknięciu mojej maski tego rytmicznego dźwięku prawie nie słychać.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwietnia 2015, 14:24:21 »
U mnie slychac też delikatnie. Głównie jest jak przyloze telefon do samego silnika.
W środę odstawiam auto.
Dzisiaj po diagnozie wykryli również objaw początku wycieku pompy wody :( - czerwonawy pasek. Podejrzewają klekot od pompy wodyz ale muszą go osluchac zimnego i ciepłego. Zobaczymy co powiedzą. Narazie się nie martwię bo jest gwarancja.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwietnia 2015, 15:49:30 »
cos podobnego mialem w VW jak padła pompa wody - jak dodajesz gazu to stukot zwieksza sie z obrotami.
Tu w toyocie zdaje sie jest pompa wody i alternator napedzane paskiem wielorowkowym , wystarczy sciagnac pasek i posluchac czy klekot minął.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2015, 16:01:29 »
Bazi tak też mają zrobić i sprawdzić w serwisie w środę. Dzięki za info.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2015, 17:49:02 »
Jeszcze jedno pytanie.... czy jak hamujecie silnikiem w swoich Aurisach to odczuwacie jakiś inny dźwięk? Mi się wydaje że coś u mnie nie jest halo - zareklamuje naprawę skrzyni. Hamuje silnikiem i przy 40-50km/h jakis taki harkot szedł. Nie wiem na ile to moje wyczulenie, ale za pierwszym razem moje ucho mnie nie myliło - wymiana prawie całej skrzyni. Drugi raz - klekot na biegu jałowym, odstawienie auta do serwisu i wyciek z pompy wody. Teraz ten dziwny dźwięk przy hamowaniu silnikiem.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwietnia 2015, 18:55:22 »
wybaczcie kolejny post, ale nadal nie ma opcji "EDYTUJ".
Jeden ze znajomych mi powiedział, że te moje klekoty i dźwięki to efekt nie wyregulowanych popychaczy.
Generalnie Auris ma je samoczynne hydrualicznie, ale że w moim aurisie wymieniano skrzyni to chyba tego nie zrobiono po interwencji serwiso Toyota. Jesli się okaże, ze wymieniając skrzynie tego nie zrobili to bardzo się zdenerwuje na ASO.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2015, 19:15:36 »
Zlecałeś przy naprawie skrzyni sprawdzenie zaworów?

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:02:31 »
Nie, ale przed ta naprawa była cisza.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:12:49 »
Naprawa skrzyni nie ma nic do zaworów. Może coś się sypnęło albo masz przeczulone ucho, bo co chwilę można przeczytać o jakimś problemie w Twoim aucie.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:26:49 »
Mam wyczulone ucho - to fakt. Ze skrzynią trafiłem że coś jest nie tak. Teraz podobnie.

... ho, bo co chwilę można przeczytać o jakimś problemie w Twoim aucie.
Myślałem, że forum jest po to by rozwiać swoje obawy itp, bez względu czy co chwilę mi się coś psuje czy nie. Nieprawdaż? :wallbash:

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:33:10 »

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:35:01 »
W różnych miejsach i od róznych osób różne informacji. Raz, że wymieniając skrzynie powinni wyregulować zawory, raz że nie ma to nic wspólnego. Tylko, że czemu razem z tym klekotem, pojawiło mi się też jakieś harczenie przy hamowaniu silnikiem? A podobno "gdyby istniały tylko Toyoty to co by robili mechanicy"? Chyba mam pecha :(

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:37:30 »
A serwisujesz go w tym samym ASO w którym kupiłeś?? Zaczynam myśleć, że Ci sabotują ten samochód jakoś...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl