Autor Wątek: Auris II - ekojazda a trwałość silnika  (Przeczytany 10546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Auris II - ekojazda a trwałość silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:47:11 »
obecna trwałość silnika to dla producenta czas gwarancji bez względu na ekojazdę :-)

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:47:44 »
Ile Wam pokazuje spalanie chwilowe przy ruszeniu na jedynce z miejsca ?
Przy cofaniu: 99 L/100km <zalamka>

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:49:42 »
Przy cifaniu Robikon to ja nie wiem bo patrzę do tyłu :) Ty pewni emasz kamerę cofania :)

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:54:05 »
pewni emasz kamerę cofania
Nie, nie mam.
Ten odczyt spalania chwilowego, jest również "chwilowy". Praktycznie w momencie (tuż przed ?) zatrzymania się po cofaniu, w dodatku na pustym placu przy garażu. :-)
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2015, 21:07:40 wysłana przez robikon »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:57:00 »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:59:57 »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Kwietnia 2015, 21:00:47 »
He, musze zerknąć ile przy cofaniu będzie, mimo że mam kamere to głównie korzystam z lusterek. W kamere zerkam tylko po to, żeby sprawdzić, czy nie ma żadnych przeszkód. Jakoś nie umiem się pod nia "skalibrować" i patrząc wyłącznie w kamerę jadę jak pijany zając  :cheesy:

Niedawno odkryłam, że nie potrzebuję dodawać ani grama gazu przy cofaniu, więc operuje tylko sprzęgłem. Czasem kompletnie bez gazu po puszczeniu sprzęgła rozkula się zbyt szybko, to jadę na półsprzęgle. Ale to działa tylko na płaskiej, równej nawierzchni. Wystarczy żwirowe podłoże lub niewielki krawężnik a trzeba mu gazować mocno, bo zdycha.

Bestyjo, a Ty patrzysz tylko w szybę przez ramię? Nie używasz lusterek?
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Kwietnia 2015, 21:12:09 »
zas gwarancji
100 000 km?
lub 3 lata :-)
Zapytałam ponieważ jeden zrobi 30 000 km przez 3 lata, a drugi 100 000 km, dlatego nie do końca rozumiem co rozumieć przez to co piszesz - trwałość silnika na czas gwarancji.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Kwietnia 2015, 21:28:39 »
Nika. Patrzę tylko przez ramię. Nie lubię jechać do tyłu z głową w przeciwnym kierunku. W ogóle nienawidzę cofać. Nie wiem dlaczego

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Kwietnia 2015, 21:43:38 »
Nika. Patrzę tylko przez ramię. Nie lubię jechać do tyłu z głową w przeciwnym kierunku. W ogóle nienawidzę cofać. Nie wiem dlaczego

To jesteś ciekawym przypadkiem faceta  :-) Z reguły to kobiety mają problem z cofaniem i raczej się odwracają, niż patrzą w lusterka, bo tak jak Ty nie potrafią jechać mając głowe odwrócona w przeciwnym kierunku do jazdy. Ja staram się cofać jak najczęściej, jak tylko mam okazję, żeby ćwiczyć. Wszyscy sąsiedzi wyjeżdżając z parkingu kopertują i opuszczają go jadąc przodem, jedynie ja sobie jadę tyłem i zawijam się do przodu dopiero kawałek dalej w dochodzącej uliczce. Nie umiem jechać patrząc przez ramię, zwłaszcza, że auris ma tak małą szybę, że dziecka na rowerku za nim nie zauważę. Czasem jak mam jakiś kiepski dzień, to jadę trochę slalomem, ale zwykle idzie mi to sprawnie  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Kwietnia 2015, 22:12:47 »
Ty masz coś z męszczyzny zaglądając bardzo często tutaj, a ja z kobiety cofając w ten sposób. Hehe
Pozdrawiam Toyotowską brać

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Kwietnia 2015, 22:33:15 »
Kiedyś robiłam sobie test w internecie na płeć mózgu. Wyszło, że jest trochę bardziej męski, niż kobiecy, pewnie dlatego tak często tu zaglądam i mam problem z upieczeniem ciasta. Gdyby nie to, że mam czasem tendencję mylić lewą stronę z prawą w pewnych okolicznościach i nie mam problemu z rozpoznawaniem i nazywaniem barw, to miałabym już całkiem chłopski łeb  :laugh:

Sorry za OT  :roll:

Wracając do tematu, przy cofaniu na szczęście nie palą się żadne strzałki eko, ale zobaczę jutro jak jest z tym spalaniem przy jeździe w tył z użyciem i bez użycia gazu. I z ciekawości sprawdzę obroty. Choć jechać do tyłu z gazem to dość znaczna prędkość, ale może się uda, że nic nie będzie stało zaparkowane wzdłuż drogi i będę miała szansę zerknąć na wskaźniki.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2015, 22:38:53 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Kwietnia 2015, 22:50:39 »

Niedawno odkryłam, że nie potrzebuję dodawać ani grama gazu przy cofaniu, więc operuje tylko sprzęgłem. Czasem kompletnie bez gazu po puszczeniu sprzęgła rozkula się zbyt szybko, to jadę na półsprzęgle. Ale to działa tylko na płaskiej, równej nawierzchni. Wystarczy żwirowe podłoże lub niewielki krawężnik a trzeba mu gazować mocno, bo zdycha.
Nie jeździ się na półsprzęgle  :song:
Nie wyobrażam sobie jazdy do tyłu nie dodając gazu  :|
Parkując tyłem używam lusterek.Takie przyzwyczajenie z jazdy Busami.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Kwietnia 2015, 22:59:34 »
Nie jeździ się na półsprzęgle  Nie wyobrażam sobie jazdy do tyłu nie dodając gazu 

To zapraszam do Aurisa  :cheesy: Puszczam sprzęgło a on sam jedzie, nie, że się toczy się leniwie jak ślimak, ale jedzie. Czasem jest ciasno na parkingu i trzeba manewrować powolutku, więc co mam zrobić, jak nawet bez gazu jedzie za szybko dla mnie? Może spróbuję zamiast wciskać sprzęgło użyć hamulca, ale obawiam się, czy wtedy nie zdechnie  :o
Żyj i daj żyć innym.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Kwietnia 2015, 23:10:30 »
Pewnie niedługo znajdzie się okazja do testów  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl