Autor Wątek: RDS-TMC  (Przeczytany 2804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lupas112

• Toyot Leżący
  • *
RDS-TMC
« dnia: 13 Kwietnia 2015, 00:32:20 »
działa to komus w aucie ten rds-tmc? bo u mnie nie, ikonka "TMC" wyswietla sie z lewej strony ale ostrzezeń żadnych nie pokazuje, co zrobic zeby działało?
cos z anteną FM moze? Podczas skanowania nic nie znajduje  :|

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: RDS-TMC
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2015, 08:19:02 »
A to nie jest tak , ze jak jest wlaczona ta funkcja i np. sluchasz rmf a w danej chwili komunikat o ruchu emituje jedynka to radio sie samo przestawia na jedynke. Samo przeszukiwanie/ skanowanie pasm nic nie daje, bo znajduje tylko normalne stacje nie emitujace tmc w danej chwili. Zreszta tmc nie jest czesto nadawany.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2015, 10:50:43 »
no nie wiem, ja radia prawie w ogóle nie słucham, a jeżdżąc z włączoną navi po Wrocławiu często pojawia się komunikat.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2015, 14:06:36 »
W Polsce to działa. jest nadawane RDS-em przez radio RMF-FM. Niezależnie od tego co tam słuchamy te informacje są zawsze dobierane osobnym kanałem. Nie trzeba słuchać RMF, żeby to do nas przychodziło. Jest nadawane przez RMF bo ta stacja ma największe pokrycie w Polsce. Radio odbiera informacje o wszystkich utrudnieniach jakie są w kraju na drogach, i ja na przykład w GS-ie mogę wejść w menu i podglądać te wszystkie informacje. Ale jak to działa w praktyce- do pupy.

W większości aut nie ma opcji podglądania ręcznie tych informacji więc są one ujawniane kiedy ustawisz sobie nawigację. Jeśli na wyznaczonej trasie znajdują się utrudnienia to wtedy nawigacja może zmienić trasę lub w zależności od opcji poprosić najpierw o pozwolenie zmiany trasy. Tak samo z zablokowanymi drogami, poprowadzi objazdami. Ale jeszcze się tak nie zdarzyło, żeby te informacje były rzetelne. Efekt jest taki, że znowu mi przypomnieliście, że miałem ten szajs wyłączyć aczkolwiek biję się z myślami, bo są informacje o drogach wyłączonych z ruchu. Jak spalony most Łazienkowski, zamknięty most Siennicki w Gdańsku, czy zamknięta najprostsza droga do Karpacza. Czasem z roztargnienia człowiek zapomni o takich rzeczach a nawigacja w takich przypadkach poprowadzi ładnie objazdami. 

Aczkolwiek najczęściej nas dotyczą informacje o korkach. Ale niestety ten ogólnopolski system informacji TMC-RDS działa do bani, bo info o korkach przychodzą z zbyt dużym opóźnieniem i za późno znikają. Dlatego stałym elementem jest to, że nawigacja w kółko gada, że zmieni trasę, bo korek na kilka kilometrów a prawda jest taka, że droga potrafi być całkiem pusta. W Niemczech czy ogólnie na zachodzie działa to wręcz wzorowo i faktycznie można omijać koreczki ale u nas to jest tragedia i tylko irytuje nieprawdziwymi informacjami.

Nie polecam, 2/10. CB radio lepsze :P
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2015, 14:08:57 wysłana przez jakjajaknieja »

Offline lupas112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2015, 19:58:45 »
no dzieki za wyczerpujące odpowiedzi, bo juz myslałem ze cos z radiem albo anteną FM cos nie działczy, chociaż z tyłu radia są jakby 2 wejscia antenowe jedno nad drugim ale tylko do dolnego antena jest podłaczona; co prawda mieszkam za granicą i byc moze nie nadają juz tu po RDS-ie tylko przez neta, bo nawet z włączoną/wytyczoną trasą TMC nic nie pokazywało, a tradycyjna taka do szyby navi tak, ale trafiki z neta idą i niezaleznie czy wytyczona trasa czy też nie.
prosiłbym tez jakiegos fachowca by luknąć  na posta z bluetooth-em, opisałem tam konkretnie problem z mikrofonem

raz jeszcze dzieki :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl