Autor Wątek: Wtryskiwacze.  (Przeczytany 1194 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Wtryskiwacze.
« dnia: 26 Kwietnia 2015, 12:15:50 »
Się chwali dzień przed zachodem słońca,to później wychodzi. Od momentu kiedy wziąłem auto w swoje ręce,dwa razy odpaliło na 5 garów.Pierwszy raz na początku naszej "współpracy" zaś drugi raz dwa dni temu.(Przy następnym odpaleniu było już normalnie) Jest trochę wątków w tym temacie na forum,ale nie ma w nich tego czego szukam.Pytanie: Przeprowadzał ktoś z kolegów, czyszczenie wtryskiwaczy za pomocą specjalistycznego urządzenia,bezpośrednio na aucie?
(Podobno zaletą w/w jest również to, że czyszczone są denka tłoków) Znalazłem firmę która tym się zajmuje,ale ciut za daleko.(Kraków)W pobliżu, nic na razie trafić nie mogę.Przydała by się jakaś opinia,co do skuteczności tej operacji.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Wtryskiwacze.
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwietnia 2015, 14:56:57 »
Z tego, co mi wiadomo, to metoda, którą opisujesz jest stosowana w dieslach z bezpośrednim wtryskiem. Nie wiem, jak chcesz to wykonać w benzyniaku...
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwietnia 2015, 16:11:32 »
To co wczoraj było tylko dla "traktorka" dzisiaj jest dostępne i dla nas. Pozwolisz że wkleję parę zdań:

Czyszczenie na samochodzie polega na podpięciu pod listwę wtryskową, pod ciśnieniem specjalnego środka czyszczącego, przy pomocy specjalistycznej maszyny, podczas pracy silnika.
zalety:
  • Większa skuteczność w porównaniu z dodatkami do paliw.
  • Szybkość zastosowania.
  • Dodatkowo czyszczeniu poddane zostają grzybki zaworów ssących, część kolektora dolotowego, oraz komora spalania.
  • Możliwość czyszczenia wtryskiwaczy zarówno benzynowych jak i diesla.
wady:
  • Przy użyciu nie odpowiednich środków chemicznych istnieje ryzyko uszkodzenia wtryskiwaczy, uszczelek, sondy lambda, katalizatora.
  • Brak możliwości wykrycia "cieknącego wtryskiwacza", oraz zdiagnozowania innych problemów.
  • Brak możliwości sprawdzenia jakości rozpylania oraz dawkowania.
  • Brak możliwości porównania pracy wszystkich wtryskiwaczy względem siebie.
  • Brak możliwości wymiany filtra wewnętrznego wtryskiwacza, oraz innych uszczelnień.
  • Brak możliwości weryfikacji skuteczności przeprowadzonej operacji.
  • Niska skuteczność.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2015, 16:13:49 wysłana przez MAREK100 »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2015, 16:26:37 »
Wady przewyzszaja zalety, metoda warta zastosowania :laugh:

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2015, 16:36:30 »
Przykładowo:Jesteś właścicielem owej firmy,świadczysz usługi czyszczenia wtryskiwaczy.Usługa czyszczenia na aucie kosztuje klienta 100 złociszy.Usługa polegająca na zdemontowaniu i ble,ble ble..kosztuje klienta 300złociszy.Co będziesz zachwalał?Więc nie rozumiem tego twojego przewracania się z boku na bok.Przypuszczam że jest to metoda bardziej skuteczna od "Lania w bak"  przeróżnych specyfików.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwietnia 2015, 18:59:48 »
Skoro tak, to ja bym wysłał wtryski luzem, a nie kombinował z czyszczeniem na samochodzie, które może coś dać, ale nie musi.

Jak zejdą z maszyny, to będziesz miał konkrety, a tak to będzie wróżenie z fusów.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl