Autor Wątek: Nawiew / dmuchawa auris  (Przeczytany 9777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline karolbialy1

• Toyot Leżący
  • *
Nawiew / dmuchawa auris
« dnia: 18 Maja 2015, 08:11:37 »
Witam, jestem posiadaczem toyoty auris rok produkcji 2008 silnik 1.4 D4D. Wczoraj pojawił się dziwny problem z obsługą nawiewu. Po odpaleniu silnika przez około 2 -3 minuty pali się kontrolką auto na panelu od klimatyzacji. Nie można nic włączyć. Po chwili wszystko wraca do normy. Jedyna dziwna rzecz jaka pozostaje to z kratek po stronie pasażera leci cały czas ciepłe powietrze, nie można tego zmienić. Spotkał się ktoś z Was z takim problemem?
Pozdrawiam

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nawiew / dmuchawa auris
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2015, 09:49:17 »
Widzę że nikt z czymś takim się nie spotkał. Postaram się pomóc lecz bez mechanika i tak się nie obejdzie. Podobny problem jest opisywany w obecnym numerze Auto Świata. (tylko że tam ten problem jest w Passacie B6). Usterka taka jest wynikiem awarii silniczka który steruje nawiewami powietrza. Tuż za skraplaczem jest system klap i silniczków które wszystkim sterują i niestety ale jednem musiał się zepsuć lub może sam mechanizm klap się zaciął. Czy przypadkiem nie czyściłeś otworów wentylacyjnych pianką albo czymś takim? Może jakiś syf z klimy tak spłyną i klapa lub silniczek się zablokował.

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2015, 10:04:47 »
Poszukaj na forach Avensisa wątek o stukach za schowkiem pasażera. Jest tam opisany cały mechanizm sterowania przepustnicami powietrza wentylacji i sposób czyszczenia mechanizmu silnika sterującego. Jeżeli w Aurisie byłby taki sam to na początek odpiąłbym wtyczkę tego modułu po stronie pasażera (w Ave jest widoczna/dostępna przy tunelu środkowym obok schowka) i jeśli kontrolka nie będzie się świecić to przynajmniej będziesz wiedział co wywołuje "alarm", a potem możesz spróbować dobrać się do samego modułu. Jeżeli problemem okażą się zanieczyszczone ścieżki to pół godziny roboty, jeśli spalony silnik to trzeba poszukać używki.   
Jak sam nie chcesz się bawić to może naprowadzisz mechanika, bo przy Ave nikt poza ASO nie wiedział w czym problem, a w ASO wymieniali na dzień dobry cały moduł, jako nienaprawialny.

http://www.japan-parts.eu/toyota/eu/2008/auris-hybrid-ukp/nde150l-dhgnyw/2_166510_020_345W/electrical/8714_heating-air-conditioning-cooler-unit/1#87106H

Chodzi o część: 87106H - SERVO SUB-ASSY, DAMPER(FOR AIRMIX)
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2015, 10:13:10 wysłana przez odyso »

Offline karolbialy1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2015, 17:01:20 »
Dziękuje za pomoc w problemie, byłem dzisiaj w ASO w Gdyni, Panowie do końca nie wiedzieli co jest przyczyną usterki, ale wskazali wspomniane w poprzednich postach mechanizm sterowania zapadkami - uszkodzone SERWO najprawdopodobniej - info od Pana za biurka ;) pokazał dokładnie taki sam schemat jak w linku
Jutro mam do nich podjechać gdyż dzisiaj nie mieli tej części na stanie magazynowym. Orientuje się ktoś czy można dostać gdzieś taka część używaną? bo cena w ASO 850 zł plus robocizna, chyba ze wymieniany jest jakiś cały moduł w którym znajduje się ten silniczek a samego silniczka nie mają dostępnego. Z góry dzięki.

volti

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2015, 19:53:56 »
Orientuje się ktoś czy można dostać gdzieś taka część używaną? bo cena w ASO 850 zł plus robocizna, chyba ze wymieniany jest jakiś cały moduł w którym znajduje się ten silniczek a samego silniczka nie mają dostępnego. Z góry dzięki.
Poszukaj na allegro bo jest sporo części z rozbitków. Najlepiej zadzwonić do handlarza który ma całe auto na części.

Offline karolbialy1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2015, 17:09:19 »
Jest diagnoza ASO, sterownik / moduł klimatyzacji do wymiany. Koszt części w ASO 2700 zł razem z programowaniem.
Mam podany kod tego modułu. 88650 - 02420.
Na allegro widziałem takiej czujniki z takim samym początkowym kodem lecz innym końcowym.
Orientuje się ktoś czy innej tojki maja takie same czujniki?

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2015, 17:35:57 »
Na e-bay jest za 79 euro dokładnie z takim numerem.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany

Offline karolbialy1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Maja 2015, 21:33:58 »
Dzięki za link. Rozmawiałem dzisiaj ze sprzedawcą. Jutro umówiłem się z mechanikiem od klimatyzacji odnośnie montażu. Powiedzcie mi czy wymaga taki sterownik specjalistycznego programowania pod dany model auta?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maja 2015, 21:40:28 »
Wymieniasz i tyle.

Offline karolbialy1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maja 2015, 12:59:28 »
Zakupiłem moduł z allegro mam nadzieje, ze będzie ok. Mam jeszcze jedno pytanie. Po podaniu VINu pojawiają się dwa czujniki do modelu z climatronikiem pierwszy 88650-02420 - taki wskazał mi ASO oraz jest jeszcze KOMPUTER 88650-02430 orientujecie się czy ta zmiana końcówki będzie miała jakiś wpływ na działanie?
Pozdrawiam

Offline karolbialy1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Maja 2015, 12:42:05 »
Mechanik zamontował nowy komputer klimatyzacji, dalej występuje ten sam problem więc mówi ze nie jest to wina komputera - diagnoza ASO nie właściwa... :thumbdown:
Ma jeszcze powalczyć z jakimiś wiązkami itp... czekam na diagnozę.

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Maja 2015, 22:25:35 »
Ja bym spróbował podłączyć inny panel klimatyzacji, pasuje każdy od auris I nawet od hybrydy. :o

Offline karolbialy1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Czerwca 2015, 14:31:02 »
Oddałem wczoraj auto do Pana który serwisuje auta japońskie plus ogarnia elektrykę. Prze lutował kostki na wiązce "bo prądu" na nich nie było i wszystko wróciło do normy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl