Autor Wątek: Auris - niewygodne siedzenia  (Przeczytany 24679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris - niewygodne siedzenia
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Czerwca 2015, 08:59:22 »
Mój fotel (zresztą chyba tak jak wszystkie w Aurisach) reguluje się w kilku płaszczyznach, całość przód-tył i góra-dół, oparcie przód-tył, przy takim zakresie regulacji nie ma opcji żeby nie ustawić wygodnej pozycji, no i dochodzi jeszcze regulacja kierownicy góra-dół/przód-tył. Ach żebym w swoich wszystkich dotychczasowych autach miał taki zakres regulacji

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Czerwca 2015, 09:24:23 »
ja też ustawiłem dla siebie wygodną pozycję i to w pięć sekund :) ostatnio jechałem do Świnoujścia 650km zrobiłem tylko 2 postoje       , w ogóle nie chciało mi się wysiadać :) jak dla mnie fotele są bardzo wygodne. Może to zależy też od wersji? Ja mam Aurisa pierwszej generacji rok 2008, nazwy wersji nie pamiętam ale to ta z bogatszych :) 

Offline jarrro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Czerwca 2015, 09:30:47 »
Nadzieję w me serce  wlaliście
Pozdrawiam wszystkich

jarrro

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Czerwca 2015, 10:10:49 »
Mumcio, Kopytek, a jakiego jesteście wzrostu? U mnie w AII, gdyby pedały były ciut głębiej, lub gdyby kierownice dałoby się jeszcze troszke bardziej przysunąć do siebie, to byłaby rewelacja.
Żyj i daj żyć innym.

Offline john_00

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Czerwca 2015, 17:35:30 »
Niestety nie da sie ustawić, fotele same w sobie są bardzo nie wygodne, krótkie siedziska, brak trzymania bocznego, kolumna kierownicy też ma bardzo mały zakres regulacji :thumbdown:

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Czerwca 2015, 20:15:50 »
Od niemal dwóch lat próbuję odnaleźć wygodną pozycję i niestety nic z tego.  O ile sam fotel nie jest taki zły, no może za wyjątkiem tego zapadniętego na styku z oparciem siedziska. Powoduje to, przy podniesionym fotelu, uciskanie nóg przez przednią część siedziska. Ponadto przynajmniej dla mnie niemożliwe wydaje się ustawienie zależności fotel-kierownica. Obecnie dorobiłem podwyższenie podłokietnika na drzwiach i jest w miarę wygodnie choć nabieram złych nawyków. Prowadzę auto trzymając kierownicę tylko lewą ręką i to w jej dolnej części. Wciąż próbuję powrócić do dawnego, wygodnego, ułożenia rąk które pamiętam z VW tj. obie ręce na kierownicy w jej górnej części. W przypadku aurisa taki układ rąk powoduje w krótkim czasie uczucie niewygody i zmęczenia.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Czerwca 2015, 20:19:00 »
A może warto sprawdzić czy fotele pasują lub mogą pasować po ,,bezpiecznych" przeróbkach prowadnic z innych modeli :o

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Czerwca 2015, 21:38:12 »
Ja prowadzę zawsze dwoma rękami, kciuki we wgłebieniach kierownicy, bo inaczej się nie da. Wybrzuszenia nad wgłębieniami wymuszają takie trzymanie, ale to dobrze, bo uchwyt jest pewny i w razie wybuchu poduchy nie wywróci mi kciuków na lewą stronę  :cheesy: . Na poczatku miałam problem przywyknąc do tej kierownicy, ale już sie przyzwyczaiłam. Niestety ręce dośc szybko mdleją, więc jeśli tylko jest kawałek spokojniejszej, prostej trasy, to trzymam jedną ręką dół kierownicy i odpoczywam. Nie wiem, jak Wam służy podłokietnik, bo mnie nie służy wcale, mam za krótkie ręce i praktycznie z niego nie korzystam. Ale nie da się pewnie wygodnie ustawić wszystkiego tak, żeby i dużemu i małemu było wygodnie.

Chciałabym porównać, czy jest róznica między wygodą fotela sportowego w wersji dynamic z fotelem wersji premium i active... może na zlocie będzie okazja i zrobimy jakis teścik konsumenta :grin: Było nie było komfort siedzenia w aucie to podstawa.
Żyj i daj żyć innym.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Czerwca 2015, 21:49:17 »
Wychodzi na to, że Aurisa jest chyba przystosowana do wysokich osób, bo mi się siedzi rewelacyjnie - odpowiednie ustawienie kierownicy i fotela znalazłam od razu, kierownica jest wygodna (a 90% czasu nie trzymam jej dwoma rękoma, niestety) i co więcej z podłokietnika korzystam nawet w mieście - wysuwam najmocniej jak się da i ręka sobie leży. W każdym samochodzie podłokietnik przeszkadzał, bo blokował mi łokieć przy zmianie biegów, tu pomaga.
PS. Te "sportowe" fotele są bardzo, bardzo wygodne. Sprawdzone osobiście info :)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Czerwca 2015, 22:01:36 »
Ja właśnie mam te sportowe i uwielbiam je  :good: A że jestem za mała, żeby znaleźć wygodną pozycję, to insza inszość  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Czerwca 2015, 22:11:35 »
Ja mam 183 cm i mi sie siedzi ok. Fotele pomimo braku regulacji odcinka lędźwiowego dobrze podpierają kręgosłup. Podłokietnik też może być, nie narzekam. Kierownicę trzymam za piętnaście trzecia, prawa ręka na podłokietniku na trasie  jedynie co jakiś czas tylko dla relaksacji - raczej tylko na światłach, w korkach itp., albo jak już lece po kilku godzinach na tempomacie , bo już mi sie nie chce nawet nogi na gazie trzymać.

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Czerwca 2015, 10:35:15 »
ja mam 180cm wzrostu, dodam jeszcze, że u mnie fotele bardzo dobrze trzymają na bokach, trochę się czuję w nich jak w kubełkach choć kubełkami nie są :) na prawdę na ustawienie narzekać nie mogę :)

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Czerwca 2015, 10:38:01 »
na temat podłokietnika w moim aurisie z 2008r się nie wypowiadam bo to śmiechu warte  :laugh:

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Czerwca 2015, 10:40:31 »
w Aurisie I to jedynie schowek, a nie podłokietnik :)

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Czerwca 2015, 10:57:16 »
dla mnie to on jest tak nisko, że zapominam, że to może być schowek  :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl