Autor Wątek: Auris - niewygodne siedzenia  (Przeczytany 24686 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomekroch

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris - niewygodne siedzenia
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Czerwca 2015, 15:49:19 »
Oczywiście, szczególnie, że przed podróżą bezpiecznie można walnąć browarek jeden góra osiem.

Offline vein

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Sierpnia 2016, 09:53:57 »
Odgrzebuję temat. Zrobiłem przez ostatni miesiąc 2000 km swoim Aurisem I i fotele są koszmarne. Wczoraj robiłem kilkuset kilometrową trasę i wysiadłem z auta 'połamany' jak nigdy dotąd. Wcześniej miałem Avensisa pierwszej generacji i tam mógłbym siedzieć nawet cały dzień, komfort niesamowity.
W Aurisie mam taki problem jak większość z Was - z tego co czytałem. Czyli jak już kierownica jest odpowiednio blisko, to nogi są ugięte o 90 stopni, a kiedy oddalę się, żeby ustawić je wygodnie, muszę pochylać się do przodu żeby operować kierownicą. Regulacja siedzenia góra-dół mija się z celem, bo kąt nachylenia siedziska pozostaje bez zmian  :thumbdown:. Trzymanie boczne praktycznie nie istnieje, o skrzypieniu siedzeń nawet nie wspominam... Kierownicę wyregulowałem sobie max w dół i do siebie (każde inne ustawienie jest nie do zniesienia), a i tak wolałbym jeszcze ją bliżej przyciągnąć. Dziwne, bo w Avensisie kiera była regulowana tylko w jednej płaszczyźnie (góra-dół) a praktycznie w każdej pozycji było mega wygodnie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Sierpnia 2016, 01:23:57 »
Nie da się zrobić uniwersalnego fotela, zawsze ktoś będzie narzekał.  To trochę tak jakby sklep oferował garnitury tylko w jednym rozmiarze...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Sierpnia 2016, 14:05:14 »
Ale da sie zrobic bardziej lub mniej uniwersalny fotel.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Sierpnia 2016, 20:56:32 »
Wszystko się da, pytanie za ile?  Zapewne w zakładzie tuningowym za odpowiednią opłatą zainstalują Ci takie fotele jakie jakie chcesz.

Wiedząc jak ważna jest to kwestia, dziwię się firmom samochodowym, że oferują tak mało płatnych opcji w tym zakresie.  No ale branża motoryzacyjna jest wbrew pozorom jedną z bardziej konserwatywnych.

Ja jestem dość wysoki i mam długie nogi - w efekcie w wielu autach, gdy ustawię sobie odpowiednio fotel, to mam za daleko do kierownicy bo jej zakres regulacji jest za krótki.  W Prestige są fotele tzw. sportowe.  Nie wiem co w nich sportowego, ale mają dobre trzymanie boczne zarówno w oparciu jak i w siedzisku oraz duży zakres regulacji podparcia lędźwiowego.  Siedziska mogłyby być troszkę twardsze i odrobinę dłuższe, ale dalekie trasy są całkiem znośne choć mój kręgosłup od dawna do zdrowych nie należy.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 31 Sierpnia 2016, 20:26:39 »
Przesiadłem się z Golfa Plusa i na początku była masakra, ale po 30k było już ok i teraz mi się wygodnie jeździ ;)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Sierpnia 2016, 22:39:05 »
W ciągu 13 dni zrobiłem z Żoną 8150 km podczas wycieczki do Norwegii. Trasę 1350 km z Dani do Warszawy zrobiliśmy za jednym podejściem. Na wygodę nie narzekaliśmy. Tyle tylko, że mamy najwyższą wersję i tam są właśnie chyba te sportowe fotele. Podobnie jak przedmówca, ja też mam wrażenie, że nie ma w nich nic sportowego. Są za to wygodne:) 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Sierpnia 2016, 23:42:42 »
W ciągu 13 dni zrobiłem z Żoną 8150 km podczas wycieczki do Norwegii.

8kkm w dwa tygodnie, wow!  To chyba do Nordkapp dojechaliście?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Września 2016, 18:01:02 »
Dojechaliśmy - prze Litwę, Łotwę, Estonię i Finlandię.
Sam Nordkapp w mojej opinii przereklamowany i na dodatek bardzo drogi. My zostawiliśmy auto około 500 m przed bramkami i obeszliśmy je w sporej odległości. Pojechaliśmy tam "dla zasady" bo raczej nie będzie okazji żeby pojechać tylko po to. Za to cała reszta (szczególnie Lofoty) bajka.

Sorry za off-a.

Offline aspro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Września 2016, 17:57:42 »
My mamy full wypas z 2008 roku i fotele sa zupelnie do niczego. Siedzi sie jak na taborecie z wypukla poduszka, zerowe trzymanie boczne, oraz wybrakowane oparcie gornej czesci plecow, rok temu pojechalismy z UK do Polski i wrazenia byly... Nie ma co zrobic z rekoma podczas jazdy, ciezko sie o cokolwiek podeprzec, srodkowy podlokietnik to jakis koszmarny zart projektanta. W tym roku pojechalismy do Chorwacji touranem w wersji podstawowej, bez podlokietnika i bylo o niebo lepiej. Mialem okazje przejechac sie Avensisem i fotele byly duzo lepsze niz w Aurisce.

Offline Malik

• Początkujący
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Września 2017, 14:08:36 »
Witam....a czy ktoś przerabiał przełożenie foteli z Avensis 2008 do Auris 2008?

Offline gregoreu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Września 2017, 14:37:12 »
Moja auris jest z 2008r ,ja 182cm wzrostu,waga 83kg.Nie mam problemu ze znalezieniem wygodnej pozycji za kierownica[jazda z i do pracy oraz trasy 1000km i wiecej jednorazowo],dla mnie wygoda jak na ten segment samochodu ok.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Września 2017, 19:25:09 »
Jak dla mnie jest mega wygodnie (Auris z tymi pseudo sportowymi fotelami). Na początku ustawiałem i zmieniałem często, i jakoś się położenie wszystkich wajch ustaliło i jest git, nawet jadąc 5-6 godzin. W porównaniu do Corolli Verso o niebo lepiej.
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 05 Września 2017, 20:43:41 »
Witam. A może jednak da się przelożyć z innego modelu toyoty ,np.avensis? Kiedyś miałem citroena xantie i zamontowałem fotele z xm-a. Były mega wygodne choć miały krótkie oparcie pleców.
Dziś za parę minut startuję do Chorwacji i już mi brakuje wygodnej pozycji z Espace IV. Tam fotele i regulacja to bajka, a do tego siedzi się wyżej i fotel ma podłokietnik wbudowany:) ahh jak ja bym chciał teraz jechać espacem te 1200km;) pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl