Autor Wątek: Diesel czy benzyna?  (Przeczytany 28602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Macendrju

• Toyot Leżący
  • *
Diesel czy benzyna?
« dnia: 01 Czerwca 2015, 16:39:50 »
Witam Was, to mój pierwszy post na tym forum. Za około miesiąc planuje zakup używanej verso siedmio osobowej. Rodzina mi się powiększyła więc czas na zmiany i właśnie to auto mnie ujęło wieloma elementami. Myślę tylko o rocznika chyba 2011-2013. Głównie ze względów finansowych i wizualnych. Pytanie mam o wybór silnika. No i właśnie mam ten wielki dylemat. Czytam to forum pod kątem usterek i napraw. Tak naprawdę trudno mi wyczuć który z silników statystycznie częściej doświadcza problemów. Osobiście nie wiele jeździmy po mieście. Do pracy jeżdżę komunikacja miejska. Auto głównie nam potrzebne jest w drobnych sklepowych sprawunkach w tygodniu plus wyjazdy do teściów 60 lub 200 km w jedną stronę. Te trasy chcemy pokonywać wygodnie i ekonomicznie. Diesla nigdy nie miałem. Ale mechanicy mówią że jak diesle się zepsuje to koszty kosmos. W benzynie mimo że mniej na trasie ekonomiczna to jednak mnie elementów do zepsucia.

No i właśnie po krótce opisałem powód zakupu, jego przeznaczenie i dylemat. Proszę doradzcie co kupić. Co trwalsze i jakie przebiegi są bezpieczne? Na co zwrócić uwagę przy zakupie w tym konkretnym aucie.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Diesel czy benzyna?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2015, 17:01:33 »
Benzyna 1,8. Lejesz paliwo i jeździsz.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2015, 18:17:14 »
Jak to "trudno wyczuć", skoro od wielu, wielu lat się powtarza, że benzyna jest lepsza? :o
Tak jak powiedział Darek - najlepszy wybór to 1,8 benzyna. Kropka. :-P
...chyba, że lubisz do mechanika jeździć to bierz diesla. :cheesy:

P.S. Nawet w ASO Toyoty pracownicy mówią, że - jeśli już musi (a u Ciebie NIE musi) być diesel, to TYLKO nowy i... sprzedać jak się gwarancja będzie kończyć.
I mają rację.
Benzynę pod względem awaryjności pobija tylko... hybryda. <taniec>

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2015, 19:24:37 »
Przy Twoim typie jazdy to tylko benzyna. Kupując diesla dostajesz silnik uciążliwszy w eksploatacji i kosztowniejszy w obsłudze i naprawach. A te zalety (trochę mniejsze zużycie paliwa, wysoki moment obrotowy przy niskich obrotach) nie rekompensują wad. Twoja eksploatacja to będą krótkie jazdy po mieście. Dla każdego silnika to są niedobre warunki, ale dla diesla jeszcze gorsze.
Pierwsza awaria koła dwumasowego, wtryskiwaczy, filtra DPF, sprężarki skonsumuje oszczędności na zużyciu paliwa.
Gdybyś był przedstawicielem handlowym jeżdżącym non stop w trasę, to możesz myśleć o dieslu.
Sprzedawca w salonie jak kupowałem zapytał ile jeżdżę i powiedział że jak co najmniej 60 000 km rocznie to mogę myśleć o dieslu, bo wtedy zaczynają być oszczędności na paliwie widoczne.
Jest jeszcze aspekt... zdrowotny. Diesle wydychają rakotwórcze spaliny bardziej szkodliwe niż benzyna. Dopóki masz sprawny filtr DPF i szczelny układ wydechowy to nie jest taki problem, ale kupujesz samochód używany, więc za chwilę to nie będzie prawdą.
Dodać należy również, że benzyna też produkuje bardzo niezdrowe powietrze dopóki katalizator się nie nagrzeje - pamiętaj o tym kiedy odpalasz zimny silnik, a dzieci są w pobliżu.
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline Gipsar72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2015, 22:11:01 »
Zdecydowanie benzyna 1.8. W lutym po 10 latach jeżdżenia dieslem przesiadłem się do Verso 2011 1.8.
Bajka. Już nie zdecydowałbym się na diesla.
Mam podobne przebiegi

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2015, 22:43:08 »
Też miałem podobne plany i dylematy przed zakupem samochodu. Chciałem kupić dwu trzy letnie auto z niewysokim przebiegiem, dobrym wyposażeniem, bez wypadkowej historii i najlepiej kupiony i serwisowany w ASO. Początkowo miał byc to wlasnie diesel, po dwóch miesiącach poszukiwań i egzemplarzach jakie oglądałem, zmieniłem kryteria wyboru na benzynę, minął kolejny miesiąc i zdecydowałem sie na zakup nowego z salonu. To na co ja trafiłem podczas kilku miesięcznych poszukiwań, nie spełniało moich wymagań nawet w 50%, moze Tobie sie uda. Życzę powodzenia.
Z zakupu nowego jestem zadowolony w 100%, polecam.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Czerwca 2015, 23:07:06 »
Macendrju

myslisz kupic rocznik 2011-2013 czyli przedzial cenowy 45 do 65tys za uzywanego diesla.

Za 65tys masz nowke benzyne w salonie :)

chyba nic nie trzeba dodawac :)

Offline mow

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Czerwca 2015, 23:15:30 »
Ale kolega chce 7-mio osobową, więc nówka trochę droższa

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Czerwca 2015, 07:13:42 »
A z ciekawości, ile droższa? W 2011 jak ja kupowałem to różnica 7 vs 5 osób wynosiła ~1500
pzdr.
Michał

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwca 2015, 08:27:31 »
Ups - w obecnej promocji nie da sie doplacic do 7 miejsc.
W standardowym cenniku kosztuje to 2200.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Czerwca 2015, 10:07:07 »
W standardowym cenniku kosztuje to 2200

Zdrożało. Ale nadal nie ma dramatu na tle ceny całości.
pzdr.
Michał

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Czerwca 2015, 10:18:40 »
Szczerze za 2200 to bym bral nawet jesli mialbym 2 razy do roku wykozystac.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Czerwca 2015, 19:17:53 »
Chciałem kupić dwu trzy letnie auto z niewysokim przebiegiem, dobrym wyposażeniem, bez wypadkowej historii i najlepiej kupiony i serwisowany w ASO.
Taki samochód nie istnieje na wtórnym rynku polskim! Cena ogłoszeniowa/katalogowa Eurotax takiego auta to 60% wartości. Tyle, że nikt nie sprzedaje 3-letniego samochodu bezwypadkowego z takimi warunkami jak podałeś. Ceny ogłoszeniowe są zaniżone przez ogromną podaż importowanych rozbitków niepewnego pochodzenia z przekręconymi licznikami. Taki samochód jak podałeś można kupić w Niemczech z gwarancją bezwypadkowości (tam są duże kary za kłamstwo) i gwarancją po zakupie. Tyle że kosztuje on ok. 80% ceny nowego. Jeśli do tego dodać cały kłopot związany z jazdą po samochód do Niemiec, sprowadzaniem, rejestrowaniem wychodzi, że niewiele drożej jest kupić nowy w polskim salonie.
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Czerwca 2015, 20:36:02 »
Dokładnie do tych samych wniosków doszedłem :-)

Offline shrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Czerwca 2015, 22:17:17 »
Ja jeżdżę benzyną 1.6 132KM i też daje radę. Mam kumpla, który pracuje w jednym z salonów Toyoty w Warszawie i silnik ten ma bardzo dobre opinie wśród pracowników ich serwisu (dużo flot samochodowych ma w swoim parku Toyoty z tym silnikiem), jest praktycznie bezawaryjny. Spalanie 7,5 l./100 km autostrada, przy prędkości 130 km/h oraz ok 8,5-9,0 litra po mieście.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl