Autor Wątek: Diesel czy benzyna?  (Przeczytany 28570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shrek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Diesel czy benzyna?
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Czerwca 2015, 22:46:38 »
Chciałem kupić dwu trzy letnie auto z niewysokim przebiegiem, dobrym wyposażeniem, bez wypadkowej historii i najlepiej kupiony i serwisowany w ASO.
Taki samochód nie istnieje na wtórnym rynku polskim! Cena ogłoszeniowa/katalogowa Eurotax takiego auta to 60% wartości. Tyle, że nikt nie sprzedaje 3-letniego samochodu bezwypadkowego z takimi warunkami jak podałeś.

Czasami można znaleźć "perełkę" ;) Ja na początku tego roku za swoją Verso z 2009 roku (I-sza rejestracja 2010) z przebiegiem 64 tys km, po 4-ech przeglądach w ASO, salon Polska, bezwypadkowawa, I właściciel (os. fizyczna nie poflotowy), zapłaciłem niecałe 35 tys. zł... :)
Spalanie - Motostat.pl

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Czerwca 2015, 10:59:45 »
Szczerze mówiąc to nawet 1,8 jest za słaby do tego auta - a "da się jeździć" nawet przecież i 1,33 z Yarisa, prawda?  :cheesy: Tylko problem powstaje przy wyprzedzaniu, przy obładowaniu, o moim wczorajszym - na szczęście szczęśliwym - spotkaniu z biegnącym 2x wyższym od auta jeleniem na drodze i stadem lisów nie wspomnę: gdy trzeba szybko uciec itd.
Jak się spokojnie jeździ, to będzie mało palił - ale na pewnie NIE MNIEJ niż 1,8, za to NA PEWNO dużo więcej niż 1,8 przy ostrym traktowaniu: będzie się niewiele działo, ale dużo żłopało.
Argument o bezawaryjności natomiast dotyczy zarówno 1,6 jak i 1,8.
Mój pali, cały załadowany po dach na maxa - parę godzin temu mierzyłem na różne sposoby - 9,2 l na autostradzie przy licznikowej 160 km/h, a realnej ok. 143 km/h, więc uważam, że jak na te warunki jest super. :good: Ale to zasługa również CVT.  <taniec>
Generalnie każdy niech jeździ stosownie do potrzeb - i możliwości auta.  :-)

Offline shrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Czerwca 2015, 17:25:29 »
Jeżdżę teraz przez tydzien hybrydowym  Aurisem1.8 (użyczonym od CCC) i powiem szczerze, że nie widzę aż takiej różnicy w mocy pomiędzy 1.6, a 1.8, żeby powodowała przyspieszone bicie serca... Inna sprawa to spalanie hybrydy w porownaniu do 1.6. Giemba sama się uśmiecha, jak komputer pokazuje wartość poniżej 5 l/100 km :)
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2015, 17:30:21 wysłana przez shrek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Czerwca 2015, 19:57:01 »
Możliwe:
- może jeździsz aż tak spokojnie i zarówno 900 cm3 jak i 2,5 turbo będzie faktycznie bez różnicy?
- może również porównujesz skrzynię cvt z manualem, gdzie w tej pierwszej jak twierdzą niektórzy "auto wyje a nie przyśpiesza", choć to tylko i wyłącznie wrażenie?
Twój zachwyt nad spalaniem może potwierdzać ww. - ja też potrafię spalić hybrydą dajmy na to 1,8 l/100 km (choć są lepsi ode mnie - tutaj przykład z Yarisa hybrydowego): ale jest jeden problem jak dla mnie, bo przyjemność z takiej jazdy jest taka jak spalanie -> w zasadzie ŻADNA. :cheesy:

Offline shrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Czerwca 2015, 15:35:20 »
Fakt, może to kwestia skrzyni CVT i jej przełożeń, mnie jakoś ona nie urzekła... :)
Co do mojego stylu jazdy, po ostatnich zmianach przepisów nazwijmy go "umiarkowany". Zapewniam Cię, że wyłapałbym różnicę pomiędzy 900ccm a 2500 :) Opisywałem swoje odczucia. Taki Frog na pewno doszukałby się jakiś niuansów... :)
Spalanie - Motostat.pl

Offline Kowal01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Czerwca 2015, 09:01:32 »
Z tego co piszesz nie będziesz robił jakiś szalonych przebiegów, więc  zdecydowanie benzyna, tym bardziej, że silnik 1,8 jest naprawdę udany.
Po pierwsze to za bardzo nie ma się co w nim psuć. Po drugie wcale nie jest  prawda, ze jest za słaby do Verso. Jest po prostu silnikiem wysokoobrotowym, wiec jak chcesz jeździć dynamicznie to musi pracować na wysokich obrotach. Spalanie benzyniaka tez jest akceptowalne. Spokojna  jazda poza miastem to poniżej 6 l / 100 km. Autostrada ok 7,5 - 8l / 100 km a miasta to już zależy od warunków jazdy (np korki) i czy masz włączona klimą. Ale można przyjąć spalanie w mieście to od 8l do 12l na 100 km.  Diesle Toyoty 2.0 i 2.2. są problematyczne. Zresztą każdy disel wczesnej czy później będzie sprawiał kłopoty

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Czerwca 2015, 11:29:49 »
Ja rozumiem, że to dobry silnik ale z tym "wysokoobrotowym" to przesadziłes. Jak jeździłem hondą to było słychać ze silnik lubi wysokie obroty, ten w Verso prosi o litość po prostu.
I fakt, jest za słaby. W sumie to nie wiem z czego to wynika bo koni mu nie brakuje, IMO powinno być znacznie lepiej. Nie mowie ze jest katastrofa ale Verso to kanapowiec.
Poniżej 6 litrów poza miastem nie spalił mi NIGDY. Chyba ze chwilowo. Normalnie poza miastem jest od 7,5, na autostradzie powyżej 9 a w mieście 9,5 do 15 zimą (no ale ja skrobie szybki z odpalonym silnikiem także nie dziwota).

« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2015, 11:36:11 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Czerwca 2015, 14:22:32 »
Hehe - no mi spalił, nawet ciut poniżej 5 litrów, ale nie wiem ile to zasługa CVT (prawie przy każdej prędkości auta można ustawić każdą prędkość obrotową silnika), a na ile mocnoprapradziadkowego stylu jazdy, pustej drogi, Vmax ok. 60-80 km/h mniej więcej. Nie jazda, a męczarnia - coś jak poniżej 2 litrów Yarisem hybrydowym. :cheesy:
A i 14 potrafi spalić i na autostradzie i w mieście, jak się go ciśnie. :cool:
Generalnie mój waży - ważyłem - niecałe 1600 kg, a jak ja wsiądę, to już wiadomo, że ponad 2 tony. :cheesy: :cheesy:
A tak poważnie to masa raz, a dwa - opływowość sporej meblościanki: Aven z tym samym silnikiem rozpędzał się wyraźnie lepiej i palił mniej, a masa niby podobna. Ale kształty inne.
Generalnie i tak spalanie w Toykach jest stosunkowo IMHO niewielkie, szczególnie w porównaniu z niby-super-oszczędnymi turbobenzynami. :cry:

P.S. Ja też skrobię szybki, ale w 14,8 zimą się mieszczę.  :cheesy: :-P

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Czerwca 2015, 09:35:51 »
Sancho, o 2 setki się spierać nie będziemy. Chyba ze na jakimś zlocie przy stole i z ogórkiem ;-)
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Czerwca 2015, 10:15:38 »
Sancho, o 2 setki się spierać nie będziemy. Chyba ze na jakimś zlocie przy stole i z ogórkiem ;-)

...yyyy... a czy ogórek mógłby być niepasteryzowany?  :cheesy:

P.S. No pewnie, pewnie - to taki żarcik był.  :-)

Offline OCT5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Lipca 2015, 22:46:24 »
Witam, co wy tak na te diesle naskakujecie, kupcie , pojezdzijcie, a potem krytykujcie, miałem yarisa z salonu 1,3 benzyna zrobiłem 70 tyś, -a wtym czasie pompa wody do wymiany, łożyska rolek pasku napędu osprzętu do wymiany-owszem to nie dużo,teraz od 5 lat verso 2,0 d4d też z salonu, bez dpf,przebieg 90 tyś-na razie bez żadnych napraw tylko obowiązkowy serwis, wiem między yarisem a verso jest róznica,ale nie demonizujmy diesla , chociaż sam nie jestem fascynatem,to jak na razie nie mam zastrzeżeń,Pzdr.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Lipca 2015, 08:53:31 »
Nikt nie naskakuje - ale taka jest rzeczywistość, że diesel dzisiaj to takie.... BMW: Będziesz Miał Wydatki.  :cheesy: I to duże - jak nie wcześniej to później. Są zbyt skomplikowane, bardzo problematyczne, drogie w utrzymaniu, a początkową oszczędność na paliwie zżerają z naddatkiem późniejsze naprawy. Nawet w Toyocie - no, chyba że akurat pojeździsz i zdążysz sprzedać przed Armagedonem. :shock:
O komforcie jazdy i wibracjach nie wspominając...

Offline gutek8654

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Lipca 2015, 10:20:00 »
O komforcie jazdy i wibracjach nie wspominając...

a tutaj się nie zgodzę. D4D może nie jest najlepszym przykładem ciszy i spokoju (mam przypadek z 2002 ale jak do tej pory bezawaryjny) ale takie HDI jest bardzo komfortowe, wibracji żadnych.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Lipca 2015, 10:23:35 »
OK, ale ja nie porównuję z innym dieslem, a z benzyną.  :good:
Diesel to diesel - generalnie najbliższe kilka-kilkanaście lat pokażą, że po prostu diesle są w odwrocie. I to nieodwracalnym. :cool:
...inna sprawa, że tzw. "nowoczesne" turbobenzyny też nie są wiele lepsze od diesle, bo poza ciszą i brakiem dpf-u, to wszystkie inne "mankamenty" współczesnych diesli są przenoszone, niestety. Z ułudą - ogromną ułudą! - pozornie niskiego spalania... :thumbdown:

Offline gutek8654

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Lipca 2015, 13:10:59 »
OK, ale ja nie porównuję z innym dieslem, a z benzyną.  :good:
HDI porównywałem także z benzyną i jak dla mnie niewielka różnica
...inna sprawa, że tzw. "nowoczesne" turbobenzyny też nie są wiele lepsze od diesle
tutaj też jest punkt, na szczęście są jeszcze marki które wkładają "normalne" silniki o rozsądnej pojemności i wyciągają te 150 koni bez sprężarek i innych udziwnień.
a tym samym coraz większą popularnością cieszą się hybrydy a samochody typowo elektryczne to kwestia czasu (w 3 lata w Polsce ma powstać sieć punktów szybkiego ładowania co pociągnie za sobą popyt na takie auta)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl